Grimstad Adressetidende

Mindre elg, mer hjort

Årets elgjakt starter førstkomme­nde onsdag i Grimstad

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Elgjakta starter 5. oktober. Inntrykket til jegere er at det er mindre elg, men mer hjort i skogen.

Årets elgjakt naermer seg nå med stormskrit­t, men også i år vil jegerne spare på elgen og ikke ta ut for mange dyr.

Førstkomme­nde onsdag, 5. oktober, starter årets elgjakt i Grimstad. Den tradisjons­rike jakten har pågått i svaert mange år, men for to år siden var det ikke elgjakt i ett av jaktområde­ne i kommunen. Da tok nemlig Landvik storvald en pause. De har de siste årene sett at det har blitt stadig faerre eksemplare­r av skogens konge, og vedtok derfor å spare den i jaktsesong­en 2014.

I fjor var de så i gang igjen, men da med en lavere kvote enn det de har pleid å ha tidligere. Mens de tidligere år har hatt kvoter på rundt 39 dyr på en jaksesong, vedtok årsmøtet i fjor at de skulle ha dette antallet både i fjor og i årets sesong. Grunnen til denne reduksjone­n var for å se om de kunne få flere dyr totalt sett.

Bygge opp stammen igjen

Ifølge Erik Meidell, leder av Landvik storvald, var det i fjor tildelt 23 elg til felling i storvaldet, og av disse ble det skutt 16 dyr i fjor, pluss fem skrapdyr. Skrapdyr vil si dyr som er syke.

– I år har vi tildelt 16 elg på kvoten, sier han til Adressa.

– På årsmøtet i fjor vedtok styret at dere ville ha en annen begrensnin­g på elg for å prøve å bygge opp stammen igjen. Har dere klart det?

– Det årsmøtet var ikke jeg på, men at vi går fra 23 dyr i fjor til 16 i år sier jo at vi vil prøve å bygge opp stammen igjen. Samtidig har vi også økt arealene som en må ha for å felle dyr. Tidlligere måtte en ha 4.000 kvadrat for å få felle ett dyr. I år har vi økt dette til 8.000. Da må man altså ha 16.000 kvadratmet­er for å få felle to dyr. Hvis man ikke har det, får man bare felle ett dyr. Dette er også gjort som et forsøk på å få opp stammen, sier han.

– Selv om vi likevel ikke skyter så mange elg som før, er det likevel viktig å gå i skogen for å følge med på utviklinge­n og for å se hvordan det ser ut i ens eget jaktterren­g, sier han.

Hjorten øker

– Driver dere en ny type form for jakt nå da, se men ikke skyte?

– Nei, ikke akkurat, men kanskje mer se og bare skyte det du skal. Og ikke nødvendigv­is skyte det beste dyret heller, sier han.

Meidell forteller også at mens det har blitt mindre elg i skogen de siste årene, har hjorten spredd seg mer utover i Grimstad. Landvik storvald har da også satt kvota på 30 hjort i år, 14 flere enn elgene.

I fjor ble det skutt 21 hjort av totalt 30 frie dyr på kvota. Så langt i år har det blitt skutt tre eller fire hjort i Landvik, ifølge Meidell.

Arnstein Øyslebø er leder i Fjaere storvald. Han fortalte Adressa i fjor at de har laget en treårsplan for jakta i storvaldet. Årets jakt er den siste i denne planen. Han sier også at de i år har gitt en kvote på seks elg og seks hjort. Dette er det samme antallet som de hadde i fjor også.

– Jeg regner med at vi skyter denne kvota i år også, sier han.

Det lyktes ikke Adressa å komme i kontakt med Eide storvald.

 ??  ??
 ?? ARKIV ?? FAERRE. Selv om det er faerre elg i skogene i Grimstad enn det var i tidligere tider, går det fortsatt an å skyte dyr. Her et par eksemplare­r i skogen.
ARKIV FAERRE. Selv om det er faerre elg i skogene i Grimstad enn det var i tidligere tider, går det fortsatt an å skyte dyr. Her et par eksemplare­r i skogen.
 ?? ARKIV ?? ØKER. Hjortebest­anden øker i Grimstad. Her et flott eksemplar som ble fanget på viltkamera.
ARKIV ØKER. Hjortebest­anden øker i Grimstad. Her et flott eksemplar som ble fanget på viltkamera.
 ??  ?? BYGGE OPP. Erik Meidell i Landvik storvald.
BYGGE OPP. Erik Meidell i Landvik storvald.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway