Grimstad Adressetidende

Lei av å vente på UDI

Hedda Malde tar med mann og barn og flytter til Australia for noen måneder

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Hedda Malde flytter med mann og barn til Australia. I to år har mannen hennes ventet på oppholdsti­llatelse i Norge.

Etter å ha ventet forgjeves på oppholdsti­llatelse i nesten to år, flytter nå Hedda Malde og samboer Brian Ellis i slutten av oktober tilbake til Australia.

Dermed overlater Hedda Malde ansvaret for Grimstad Yoga til Brigitte Berg.

– Ettersom jeg er gravid og skal ut i permisjon, reiser jeg til Australia med familien min for å føde der slik at mannen min endelig kan få jobbe litt etter snart to år i Norge uten arbeidstil­latelse. Vi venter fremdeles på positivt svar fra UDI, forteller Malde.

Grimstad Yoga vil fortsette å drive, nå med Brigitte Berg som hovedansva­rlig mens Malde er ute i permisjon. Planen er å vaere tilbake i Norge igjen neste sommer og at hun da kanskje vil starte opp så smått med undervisni­ng. De siste månedene før permisjone­n og tiden i Australia fokuserer hun på online gravide yoga kurs.

Malde har de siste to årene vaert samboer med Brian Ellis fra Australia. Sammen har de en sønn, og venter et nytt barn i januar.

Nå må de flytte tilbake til Australia fordi han ikke får jobb når han ikke har oppholdsti­llatelse.

– Yogastudio­et jeg driver har jeg drevetidrø­yetoår.Dethartatt­tid å bygge opp, men nå har jeg rundt 100 kunder i uka, pluss helgekurs. Jeg kjenner at det er mer pågang, med fulle kurs. Det har tid å komme dit jeg er nå, men han må jobbe, og nå har vi ventet på svar i 20 måneder, forteller hun.

Fikk avslag

Nå slår de noen fluer i en smekk, og bruker tiden i Australia på å føde, vaere sammen med hans familie og at han får jobbe.

Brian er utdannet tømrer, men siden de venter på svar fra UDI, får han heller ikke lov til å jobbe.

– Vi har søkt om familiegje­nforening, men det fikk vi avslag på etter 16 måneder. Det avslaget var på grunn av min inntekt, som de mente var for lav. Men den var ikke det, det var skattedire­ktoratet som ikke hadde gitt ut oppdaterte opplysning­er, og dermed ble det avslag. Så det har vi kontaktet advokat for, og klaget på det. Det skulle ta fire måneder, sier Malde.

Begynner på nytt

Nå har de opplyst at de reiser tilbake til Australia, og når de så flyt- ter hjem igjen, må de begynne på an igjen, eller søke derfra.

– Det er ganske tungvint, helt ufattelig, at en mann som vil jobbe og har barn i Norge med en norsk kvinne, så skal det ta så lang tid. Disse månedene har vaert slitsomme, å leve på én inntekt, og en mann som er arbeidsfør som ikke får jobbe. Økonomisk sett kommer man ikke videre, sier Malde.

Nå gleder de seg til å flyttem, og i slutten av oktober setter de seg på flyet til Australia.

– Men vi kommer tilbake til Norge, for det er for en periode, sier Malde.

Fra sin nye adresse skal hun drive med online gravide yoga, og hun lager derfor i disse dager små filmer sammen med UiA-studenter, Makro Media.

– Det er et seks ukers kurs. Det er en del å gjøre klart på forhånd, forteller hun.

Når hun kommer tilbake skal hun drive yoga-studioet videre sammen med Birgitte Berg.

 ??  ??
 ??  ?? FILMING. Noen av de siste dagene i Norge brukes til filming til et online yoga-kurs for gravide. Maren Walby Østby og Simen William Saether i Makro Media sto for filmingen.
FILMING. Noen av de siste dagene i Norge brukes til filming til et online yoga-kurs for gravide. Maren Walby Østby og Simen William Saether i Makro Media sto for filmingen.
 ??  ?? KOMMER TILBAKE. Neste sommer regner Hedda Malde med å vaere tilbake i Grimstad.
KOMMER TILBAKE. Neste sommer regner Hedda Malde med å vaere tilbake i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway