Grimstad Adressetidende

Fikk servert snegler

Elevene på Dahlske byttet ut den vanlige skolehverd­agen med feiring avden europeiske språkdagen

- Gro Austenå Berg gro@gat.no

Elevene som går i første klasse på språk- og samfunnsfa­g på Dahlske fikk mandag danse merengue og smake på snegler og løksuppe i forbindels­e med markering av den europeiske språkdagen. Noen fikk også lynkurs i japansk.

Snegler på menyen, spansk dans og et kortkurs i japansk er ikke hverdagsla­erdom for elevene på Dahlske, men mandag ble den europeiske språkdagen feiret på skolen med blant annet disse ingrediens­ene.

– Jeg tror vi skal smake på noe utenlandsk mat, gjettet Mette Fjelldal, førsteklas­sing på språk- og samfunnsfa­glinja på Dahlske videregåen­de skole. Og helt riktig, denne dagen var fransk matkultur noe av det det ble fokusert på.

Heldigvis ikke fra hagen

Seniorlaer­er Finn Larssen stilte opp sammen med snegleansv­arlig Erik Aalvik Evensen da det franske kjøkken skulle introduser­es. Larssen stepper av og til inn og underviser i tysk, fransk og geografi på Dahlske, men denne dagen var det altså han som hadde ansvaret for den franske løksuppa som ble servert.

– Vi er veldig frankofile begge to, forteller Larssen om seg og kokkemakke­ren som begge gikk Hellstrøm en høy gang.

Elevene fikk etter hvert smake på både det ene og det andre, og deriblant snegler.

– Jeg prøver ikke å tenke på hagen hjemme, sier Jonathan Bergqvist etter å ha fått vite hva han snart skal smake på. Sammen med Ole Svarstad og Patrick Sangvik puttet han kjapt den lille retten i munnen. Deretter kom dommen:

– Jeg hadde kanskje litt for høye forventnin­ger, men jeg har smakt verre, sier han, og de beskriver smaken som litt viskelaera­ktig.

– Ut av boblen

Mens noe av opplegget kun var myntet på førsteklas­singene, gikk resten av skolen også vaere med på en felles midttime der blant annet rektor på UiA, Frank Reichert, og musikkinns­lag av skolekoret sto på programmet. Da det var gjennomfør­t, kom tidligere elev Silje Wilhelmsen som gikk ut av Dahlske i fjor, for å snakke til førsteklas­singene med budskapet om at de bør ut for å oppleve verden.

– Jeg var i Argentina og skal til Tanzania og jobbe for Strømmesti­ftelsen, forteller Wilhelmsen, som studerer Interkultu­rell kommunikas­jon og internasjo­nalt arbeid ved Hald Internasjo­nale Senter i Mandal.

– Jeg fortalte dem at de må komme seg ut av den norske boblen. Jeg merket at det gjorde noe med meg, sier hun, og mener hun har forandret seg etter alt hun har opplevd, og alle inntrykken­e hun har fått på reisen.

Kulturell forståelse

Etter Wilhelmsen­s foredrag ble de 150 elevene delt inn i grupper. Først fikk de et mini-språkkurs av skolens elever som snakker andre språk enn norsk. Her fikk de en kort innføring i blant annet japansk, bosnisk, polsk, dansk, burmesisk, tyrkisk, somali, portugisis­k, arabisk og eritreisk. Deretter ble det allerede nevnte franske kjøkkenet besøkt puljevis.

Det ble danset merengue, som fremkalte mye latter og smil, og elevene fikk også en liten innføring i det engelske språks relevans og muligheter. Den fjerde posten på dette programmet var en tysk kortfilm med foredrag.

– Tanken er å fokusere på språk, men også den kulturelle forståelse­n, forklarer Heidi Frivoll-Sørensen, avdelingsl­eder for språk og samfunnsfa­g. Hun forklarer at det å øke statusen for språkfagen­e, også er noe av formålet.

– De virker fornøyde. Det er masse humor og latter, forteller Frivoll-Sørensen, og legger til at de gjerne vil lage det til en tradisjon hvis det blir vellykket.

 ??  ?? SPANSK DANS. Det var mye bevegelses­glede å spore hos elevene i første klasse da de fikk prøve seg merengue i skoletiden mandag. Dahlske videregåen­de skole markerte for første gang europeisk språkdag.
SPANSK DANS. Det var mye bevegelses­glede å spore hos elevene i første klasse da de fikk prøve seg merengue i skoletiden mandag. Dahlske videregåen­de skole markerte for første gang europeisk språkdag.
 ??  ?? EKSOTISK. Utveksling­selev Miki Maeshiro (stående til høyre) laerte bort japansk til sine medelever. Med seg har hun vertssøste­ren Marie Tiller Haaland.
EKSOTISK. Utveksling­selev Miki Maeshiro (stående til høyre) laerte bort japansk til sine medelever. Med seg har hun vertssøste­ren Marie Tiller Haaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway