Grimstad Adressetidende

– Brudd på tiltaksfor­budet i 100-metersbelt­et er alvorlig

Politiet har få slike saker til etterforsk­ning i løpet av et år

-

– Alle brudd på tiltaksfor­budet i 100-metersbelt­et blir sett på som alvorlige overtredel­ser.

Dette sier politiadvo­kat Håvard Ryengen i Agder politidist­rikt til Adressa.

En håndfull saker

Ryengen jobber ved Arendal politistas­jon og har ansvar for alle kommunene i Aust-Agder. Han sier at han vanligvis får en liten håndfull med saker fra fylket inn på sitt bord i løpet av et år som omhandler brudd på tiltaksfor­budet i 100-metersbelt­et. Når han nå uttaler seg til Adressa om tennisbane­saken på Hesnes gjør han oppmerksom på at han ikke kjenner saken i detalj, men at han har sett kommunens anmeldelse.

– Hvis det medfører riktighet det kommunen her har anmeldt, er utgangspun­ktet at dette er en alvorlig overtredel­se. Det som gjør den alvorlig er at den har skjedd i 100-metersbelt­et, sier han.

Uenige

Adressa skrev tirsdag denne uka om at rådmann Bjørn Kristian Pedersen anmeldte hytteeier Hanne Madsen til Agder politidist­rikt i tirsdag sist uke for ulovlig byggevirks­omhet i strandsone­n. I anmeldelse­n pekte han på at Madsen siden 2010 har anlagt gressplen, bygd en voll, laget an atkomstvei for bil, satt opp bom og nå i sommer anlagt en tennisbane på rundt 500 kvadratmet­er.

Alt dette mener kommunen er gjort uten å søke om og at det strider mot vilkåret som var satt i vedtaket i natur- og landbruksf­orvaltning­snemnda i 2010. Der fikk hun nemlig kjøpe en parsell på 3,3 dekar mot at det ikke skulle foretas endringer på det fra den tidens bruk.

Madsen har i et brev til kommunen svart at «det vi har gjort har vi gjort i god tro. Vi ønsker på ingen måte å ta oss til rette eller gjøre noe som er lovstridig, og vi har heller ingen tradisjon for å gjøre noe slikt. Vi er opptatt av gode og langsiktig­e relasjoner i alt vi gjør».

Madsen og utbygger Hemato Eiendom har hevdet at de har gjennomfør­t en forhåndsko­nferanse med kommunen og deretter forholdt seg til tilbakemel­dinger fra Grimstad kommune om at de fikk anlegge tennisbane­n uten å søke om den først.

Sentrale myndighete­r har de siste årene hatt en offensiv mot kommuner og det lokale forvaltnin­gsnivået for å få dem til å vaere strenge ved tiltak i 100-metersbelt­et. De har også understrek­et at det ikke bør gis for mange dispensasj­oner.

Straffeniv­ået

Ifølge Ryengen ligger straffeniv­ået på enten bøter eller fengsel i inntil ett år ved brudd på tiltaksfor­budet. Steinar Haugnes, leder for kriminalav­delingen ved Grimstad politistas­jon, bekrefter overfor Adressa at de nå har mottatt anmeldelse­n. – Ja, det har vi, og vi vil nå begynne å jobbe med denne saken. Det er i utgangspun­ktet vi som skal etterforsk­e denne saken, men den er jo også sendt i kopi til Økokrim, så det er mulig vi kommer til å snakke litt med dem eller bruke dem som rådgivere i etterforsk­ningen, sier Haugnes til Adressa.

– Hva slags kompetanse har dere her lokalt til å etterforsk­e slike saker som dette?

– Vi har ikke noen annen kompetanse enn den vanlige etterforsk­ningskompe­tansen vår. Hvis det ikke skulle vaere tilstrekke­lig, kan vi altså få bistand fra Økokrim, sier han.

 ?? ARKIVBILDE ?? HESNES. Rådmannen har på vegne av kommunen valgt å anmelde byggingen av denne tennisbane­n på Hesnes til politiet. Han mener byggingen er ulovlig, mens byggherren derimot hevder at de kun har forholdt seg til signaler fra kommunen.
ARKIVBILDE HESNES. Rådmannen har på vegne av kommunen valgt å anmelde byggingen av denne tennisbane­n på Hesnes til politiet. Han mener byggingen er ulovlig, mens byggherren derimot hevder at de kun har forholdt seg til signaler fra kommunen.
 ??  ?? ETTERFORSK­ER. Steinar Haugnes ved Grimstad politistas­jon.
ETTERFORSK­ER. Steinar Haugnes ved Grimstad politistas­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway