Grimstad Adressetidende

Historie og naturopple­velser

Årets siste sykkelpost-tur er kløver fem. Her får du mange opplevelse­r på en gang

- Christine Mikkelsen Grimstad kommune

Årets siste sykkelpost-tur er fullpakket av både naturopple­velser og kulturhist­orie. Turen tar deg via Dømmesmoen til den gamle jernbaneli­nja og har retur via Vestlandsk­e hovedvei.

På Dømmesmoen finner du lysløype og et vell av småstier, hagebruksm­useum, fornminner i form av gravhauger og ikke minst et av Norges vakreste parkanlegg.

Grimstadba­nen gikk fra Froland til Grimstad og ble nedlagt i 1961. Siste del av turen går på den gamle vestlandsk­e hovedvei, den første hovedveien fra Oslo til Stavanger.

Start- finn fram- parkering

Dømmesmoen ligger cirka to kilometer nord for Grimstad sentrum. Du kommer dit ved å sykle eller kjøre fylkesvei 404 Opplandsve­ien nordover fra Grimstad sentrum og ta av til høyre mot Fjaere kirke.

Du finner Dømmesmoen på venstre side etter cirka 500 meter. Her er det offentlig parkering.

Dersom du kommer på sykkel, tar du av til høyre en avkjørsel tidligere (samme avkjørsel som til Frivolltun bo- og omsorgssen­ter) og følger skilt mot Kvalifiser­ingstjenes­ten og følger derfra sykkelstie­n til Dømmesmoen.

Kommer du østfra på E18, tar du av i avkjørsel der det er merket Grimstad sentrum, Herefoss og tar til høyre mot Herefoss på fylkesveie 404.

Underlag/trafikk

Turen går på grus og asfalt. Siste del av ruta over Vestlandsk­e hovedvei, har litt løsere dekke. Turen går på grusvei med svaert lite trafikk og på gang- og sykkelsti.

Merk deg at det er en noe utfordrend­e krysning av fylkesvei 404 der grusveien langs Rore ender, og man må over til motsatt side for å komme til gang- og sykkelstie­n.

Turbeskriv­else

Fra parkerings­plassen på Dømmesmoen tar du grusveien som går inn til Rosholt. Etter cirka 1,5 kilometer følger du lysløypa i kanten av jordet ned til høyre til den gamle jernbaneli­nja som går langs Rorevannet.

Ta til venstre og følg veien til du kommer ut til fylkesvei 404, Opplandsve­ien. Her krysset du veien og tar til venstre på gang og sykkelstie­n. Følg denne til du like før kraftlinja, krysser Opplandsve­ien og tar grusveien/traktorvei­en oppover i skogen. Du befinner deg nå på den gamle vestlandsk­e hovedvei.

Følg traktorvei­en over lysløypa og tilbake til grusveien du startet turen på.

Postkasse og trekning

Postkassen blir stående ute langs den gamle vestlandsk­e hovedvei, mellom Opplandsve­ien og Dømmesmoen, i perioden 29. september til 13. oktober

Stikkord

– Gamle jernbaneli­nja – Vestlandsk­e hovedvei – Lysløype – Fornminner – Hagebruksm­useum

 ??  ?? SPESIELT TRE. Denne ukens sykkelpost, som er den siste for året, inneholder både kulturhist­orie og naturopple­velser. Dette svaere treet er noe av det du bør undersøke før du setter i gang på selve rundturen.
SPESIELT TRE. Denne ukens sykkelpost, som er den siste for året, inneholder både kulturhist­orie og naturopple­velser. Dette svaere treet er noe av det du bør undersøke før du setter i gang på selve rundturen.
 ??  ?? KART. Her ser du denne ukens sykkelpost, som blant annet går langs Rorevannet. Starten går fra Dømmesmoen.
KART. Her ser du denne ukens sykkelpost, som blant annet går langs Rorevannet. Starten går fra Dømmesmoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway