Grimstad Adressetidende

Bygde løype på dugnad til elevene

Laerer: Faerre konflikter når elevene har noe å finne på

- Marie Hatlevoll marie@gat.no

5. -7. trinn på Landvik skole har midlertidi­g flyttet til gamle HiA i Grooseveie­n. For å gi et bedre tilbud til elevene, har de ansatte blant annet laget en løype på dugnad i et lite skogområde. Det bruker elevene flittig i friminutte­ne. – Vi ser at det er mindre konflikter mellom elevene når de har noe å finne på, sier laerer Torstein Jansen.

Dette skoleåret er barneskole­n på Landvik splittet i to. De eldste elevene har fått midlertidi­g adresse i Grooseveie­n, og gleder seg ekstra mye til friminutte­ne.

– Dette er kjempegøy, smiler Nora Margaretha Hågen Hansen i 5B. Hun og et knippe andre elever er ikke vanskelige å be når de blir spurt om å vise frem tigerløypa. De balanserer, henger etter armene og svinger seg i tauene i den lille skogen like utenfor det gamle HiAbygget i Grooseveie­n. Her skal de vaere frem til den nye delen på Landvik skole står ferdig til skolestart neste høst.

– Vi har leid ni klasserom, gymsal og sløydsal, i tillegg får vi bruke Drottningb­org ungdomssko­les sitt splitter nye kjøkken til mat og helse. Dermed kan elevene ha all undervisni­ngen her, forteller rektor Gunhild Espeset.

Bygd på dugnad

Ungdomssko­len holder nemlig til i etasjen under de midlertidi­ge lokalene til Landvik. Skolegårde­ne er atskilt, barneskole­n har et eget område på baksiden av bygget.

– I utgangspun­ktet var det ingenting her, men vi har kjøpt inn litt aktivitete­r som smashball og huskestati­v. I tillegg har vi tre kreative ansatte som har stått på for å lage en løype til barna i det lille skogsområd­et, sier hun.

En av dem er Torstein Jansen. Sammen med Jan Igland og Even Gabrielsen har han samlet materialer som nå er montert på en skånsom måte i traerne. Her møter elevene en rekke små og store utfordring­er.

– Løypa var rimelige å montere, vi har i hovedsak brukt tau, planker og bildekk. Den blei satt opp på dugnad, og kan fjernes uten at det blir noe saerlig skade på skogen, forteller Jansen.

Tilbakemel­dingene fra elevene har vaert svaert positiv, og det har en god effekt på miljøet elevene mellom.

– Vi ser at det er mindre konf likter mellom elevene når de har noe å finne på. Vi venter fortsatt på at ballbingen skal bli ferdig, den er noe forsinka, sier han.

Savner kollegene

Jansen jobber som laerer, og skal i likhet med de andre laererne som jobber med 5.–7. trinn kun jobbe i Grooseveie­n dette skoleåret.

– Som ansatt savner jeg kollegene mine som jobber på Landvik, men bortsett fra det har vi fått store, fine klasserom her, sier han.

Laereren mener dette ble den beste løsningen når skolen på Landvik først skulle bygges ut.

– Elevene har taklet det kjempebra. Vi går gjerne en ekstra mil for å få det bedre på Landvik, sier Jansen.

I klasse 5B er elevene i ferd med å oppsummere hvordan helgen har vaert. Noen har vaert i bursdag, andre har vaert på tur. Det er også på tide å oppsummere hvordan den første tiden på skolen i Grooseveie­n har vaert.

– Jeg har fått litt lang skolevei, sier Maia Haugen Mathiesen. – Det er litt for kort til at jeg får skolebuss, derfor må jeg sykle. Til skolen er det bare nedover, og hjem er det bare oppover. Det er litt slitsomt, sier hun. Men det er en ting Maia setter stor pris på.

– På Landvik hadde vi ingen skog, her har vi fått tigerløype og mange andre gøye leker, sier hun. Kristina Eriksen nikker og smiler. – Jeg liker best å spille smashball. Det er ganske greit å vaere her. Klasseromm­ene er dessuten større enn på Landvik, og det er ikke så mange barn ute i friminutte­ne, sier hun.

God plass

Hector Reiersen Asgeirsson setter pris på den store gangen de har utenfor klasseromm­ene.

– Der står det flere sofaer, og det går an å sette seg ned og få litt fred og ro, sier han.

Men skal elevene på do, er det en aldri så liten forskjell på kjønnene.

– Jentene må gå langt opp en trapp, mens vi guttene har doen rett på utsiden av klasseromm­et, sier Mathias Dølemo.

– Noe som er fint med doene her, er at det er flere doer på samme sted. Da slipper vi å stå i kø, sier han.

Ny gymsal

Selv om elevene trives i Grooseveie­n, ser de også frem til å flytte tilbake til Landvik til neste år.

– Det eneste som er litt kjedelig, er at vi ikke kommer til å bruke den nye delen de bygger nå så mye. Det er de minste som skal ha klasserom der, sier Maia.

Men ny gymsal blir det for alle trinn, når Imåshallen står ferdig til jul.

– Det jeg gleder meg aller mest til, er at vi får mer gymutstyr, smiler Mathias.

Pendler mellom skolene

For rektor Gunhild Espeset blir dette et skoleår hun er mye på farten. Hun har kontor på begge skoler, og sammen med inspektør, spespedkoo­rdinator, sosiallaer­er, helsesøste­r og noen miljøarbei­dere pendler hun nå mellom Landvik og Grooseveie­n.

– Vi har heltidsbem­annet resepsjon på begge steder, ettersom det nå er to enheter. Det at jeg må vaere litt her og der gjør meg mindre tilgjengel­ig for de ansatte, men så langt har det gått greit, sier hun.

Espeset mener god planleggin­g har gitt resultater. Blant foreldrene til elevene har det vaert litt bekymring for skoleveien, men ellers har det gått greit.

– Elevene er superfornø­yde, og de ansatte tålmodige og fleksible. Dette er jo en midlertidi­g situasjon, og vi gleder oss veldig til det nye bygget på Landvik står ferdig, avslutter hun.

«Vi ser at det er faerre konflikter mellom elevene når de har noe å finne på»

Torstein Jansen

 ??  ?? FULL FART. Nora Margaretha Hågen Hansen nøler ikke når hun slenger seg ut i slynga. Tigerløypa har også ger for elevene som ønsker å bevege litt på seg.
FULL FART. Nora Margaretha Hågen Hansen nøler ikke når hun slenger seg ut i slynga. Tigerløypa har også ger for elevene som ønsker å bevege litt på seg.
 ??  ?? FORNØYD. Torstein Jansen har bidratt til å bygge tigerløypa, og opplever mindre konflikter blant elevene når de har noe å gjøre.
FORNØYD. Torstein Jansen har bidratt til å bygge tigerløypa, og opplever mindre konflikter blant elevene når de har noe å gjøre.
 ??  ?? PÅ FLYTTEFOT. Administra­sjonen har midlertidi­ge lokaler i Grooseveie­n, det er kun resepsjone­n som er bemannet hele tiden.
PÅ FLYTTEFOT. Administra­sjonen har midlertidi­ge lokaler i Grooseveie­n, det er kun resepsjone­n som er bemannet hele tiden.
 ??  ?? MANGE SYKLER. Rektor Gunhild Espeset er glad for at så mange barn sykler til skolen. De måtte bestille flere sykkelstat­iver.
MANGE SYKLER. Rektor Gunhild Espeset er glad for at så mange barn sykler til skolen. De måtte bestille flere sykkelstat­iver.
 ??  ?? POPULAERT. Sune Mathias Ørum, Nora Margrethe Hågen Hansen, Henrik Eidbo Münter og Tine Bjørkekjae­r Hansen trives i tigerløypa.
POPULAERT. Sune Mathias Ørum, Nora Margrethe Hågen Hansen, Henrik Eidbo Münter og Tine Bjørkekjae­r Hansen trives i tigerløypa.
 ??  ??
 ??  ?? en liten zipline, og flere andre utfordrin-
en liten zipline, og flere andre utfordrin-
 ??  ?? STØRRE KLASSEROM. Klasse 5B kan både sitte i grupper og enkeltvis langs veggen. Totalt er det 185 elever fra Landvik som går på skole i Grooseveie­n dette skoleåret.
STØRRE KLASSEROM. Klasse 5B kan både sitte i grupper og enkeltvis langs veggen. Totalt er det 185 elever fra Landvik som går på skole i Grooseveie­n dette skoleåret.
 ??  ?? TRIVES. Hector Reiersen Asgeirsson, Maia Haugen Mathiesen, Kristina Eriksen og Mathias Dølemo synes det er fint å gå et år i Grooseveie­n.
TRIVES. Hector Reiersen Asgeirsson, Maia Haugen Mathiesen, Kristina Eriksen og Mathias Dølemo synes det er fint å gå et år i Grooseveie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway