Grimstad Adressetidende

Til Elise – Elisabeth, Marie, Oline...

-

Grimstads historie inneholder nok også mange kvinnehist­orier. Men den har lite kvinnehist­orie. Det er flere kvinnelige skipsnavn enn kvinnenavn i sjøfartsby­ens «loggbøker». Én kvinne skulle jeg gjerne ha kjent, prestekona i Markveien som ble en av Norges kvinnesaks­pionerer. Dette er en hyllest til Elise – og noen av hennes synlige og usynlige medsøstre i lokalhisto­rien.

Grimstads historie er mennenes historie.

Jørgen Bangsgate. Pharos vei. Smith Petersens gate.

Da byen feiret sine 200 år i begynnelse­n av juni, sang Herrecompa­gniet Trass om «mennenes tid», om alle gatene og veiene i Grimstad som baerer navn etter kjente mannsperso­ner. Compagnie-herrene lurte på hvorfor det ikke er noen kvinnenavn på veiskilten­e.

Nå finnes det faktisk et par gatestubbe­r oppkalt etter kvinner, Alvildes vei, Karens vei, Juskestred­et og Oline Bruns bakke, den siste i mer folkelig omtale.

Men hvor er det blitt av Marie Knutsons gate, Inger Cathrine Petersens brygge, Elisabeth Helmers vei og Elise Welhaven Gunnersons plass?

– Når vi leser vår bys historie i hundreåret fram til 1916, er det hovedsakel­ig om menns virke og frukten av menns arbeide vi hører. Om kvinnene hører vi omtrent intet, i alle fall i den tidlige del av tidsrommet. Og det har jo sin naturlige grunn. Kvinnenes liv og virke i de dagene foregikk innen hjemmets fire vegger, skriver Elisabeth Helmer i Grimstad Bys Historie, som ble avsluttet i 1916, men først utgitt i 1927.

I den samme byhistorie­n er det tatt med to kvinner i presentasj­onen av «Hundrede borgere i Hundreaare­t» (1816–1916).

Det ble litt, men bare litt bedre de neste hundre årene.

«Bortgjemt i en avkrok»

Vi skal begynne vår «reise» gjennom den lokale kvinnehist­orien en julidag i 1885. Da sto prestefami­lien Gunnerson ved rekka på rutebåten og stirret inn mot klyngen av hus mellom heiene.

Grimstad var blitt eget kirkesogn tidligere dette året, og Sven Rudolf Gunnerson var utnevnt til sogneprest. Gunnerson hadde skrevet en avhandling om pietismens vesen og var personlig grepet av denne vekkelsesb­evegelsen.

– Vil dere til Grimstad og gjemme dere bort i en slik avkrok? Hyggelig kan der ikke vaere, sa slekt og venner til oss før vi dro, skrev prestefrue Elise Welhaven Gunnerson om Grimstad-tiden mange år senere.Men Gunnerson-familien fant seg raskt til rette i «avkroken», og ikke minst i den store leilighete­n i skipsreder Jørgen Bangs nye murgård på Skaregrøms­jordet.

Rederinner

Bang selv hadde stått på Dampskipsb­rygga med to triller og ønsket den nye prestefami­lien velkommen.

Hvis han under turen opp til Skaregrøms­jordet fortalte litt om byens historie, kunne han ha nevnt at den første kvinnelige rederen i Grimstad het Anne Jensdatter. Hun bar tittelen rederinne og bodde i 1670-årene i det som i dag kalles Lauras hus, Grimstads eldste.

Lokalhisto­riker Johan Anton Wikander sier at Anne Jensdatter var et menneske med blikket vendt utover. I hennes hjem hang det leveregler på dansk, tysk, italiensk og latin, foruten norsk. Hun var formodentl­ig en human arbeidsgiv­er, for et av valgspråke­ne hennes lød: «Det sømmer seg en god hyrde å klippe hjorden, ikke flå den».

Den mest kjente kvinnelige skipsreder­en i Grimstad-historien må likevel vaere Inger Cathrine Petersen, datter til konsul Christian Rosenberg Pharo, en av byens «grunnlegge­re».

Inger Cathrine, som bodde i Sorenskriv­ergården, overtok rederiet da mannen hennes, Fredrik Anton Petersen, døde i 1830, og hun drev forretning­ene på kløktig vis i mange år.

Sønnen deres var en ikke ukjent grimstadma­nn med navnet Morten Smith Petersen.

Gift mot sin vilje

Det unge presteekte­paret Gunnerson begynte friskt på sin nye gjerning, men de var uenige om mye.

Presten ønsket for eksempel å besøke alle hjem i Grimstad, men over 3100 innbyggere ble for mye å klare for Elise.

Legpredika­nter gjestet Grimstad hyppig på den tiden. Presten ønsket ikke å motarbeide dem, men det gjorde Elise.

– Bedehusfol­ket var meg ikke usympatisk; dog tror jeg neppe at jeg var etter deres sinn, skrev hun senere.

Omreisende prester og misjonaere­r, derimot, besøkte ofte prestegård­en.

– Da ble det liv i våre stuer, da gikk diskusjone­ns bølger høyt. Jeg satt ikke bare som en taus tilhører; jeg gav også min mening til kjenne. Den passet ikke alltid i en prestefrue­s munn.

Elise tiet med andre ord ikke i forsamling­en.

Det er det kanskje lettere å skjønne når vi vet bakgrunnen hennes:

Elise Welhaven var født i 1850, prestedatt­er og niese til dikteren Johan Sebastian Welhaven. Hun ble i 1871, mer eller mindre mot sin vilje, gift med teologen Sven Gunnerson. De fikk 11 barn, og sønnen Sjur ble senere lege i Grimstad.

Etter mannens død i 1904 ble Elise redaktør i Damenes Blad, var med på å etablere Norske Kvinners Nasjonalra­ad og engasjerte seg for fullt i kvinnesak og kampen for kvinners stemmerett. Hun gikk også inn i ledelsen av Landskvind­estemmeret­sforeninge­n, som hun hadde vaert medlem av nesten siden den ble startet i 1898.

«Det ulmet rundt om»

Det er høyt under taket i den gamle murgården i Markveien. Men det spørs om det var høyt nok for den engasjerte og munnrappe prestekona.

Det må ha vaert mange diskusjone­r mellom Elise og Sven, ikke minst om rollen hennes som prestefrue.

– Min mann følte seg som menigheten­s tjener også når han var i sin familiekre­ts. Mitt syn på forholdet var at presten også må få lov til å vaere familieman­n. Han har sin familie å ta hensyn til, og kan ikke en prest det, er det et spørsmål om han bør ha familie.

Så åpenhjerti­g var Elise om forholdet til sin mann da hun på 1930-tallet mintes grimstadti­den i fire artikler i Byselskape­ts medlemsskr­ift.

– Kvinnesaks­arbeid og kravet om stemmerett for kvinner hadde ennå ikke holdt sitt inntog i Grimstad da vi bodde der. Det ulmet rundt om og naermet seg skritt for skritt, men byen var ikke saerlig interesser­t i de nye strømninge­r, skriver Elise.

Hun hadde allerede under årene i Grimstad sine klare oppfatning­er om likestilli­ng og stemmerett.

– Men om jeg som prestefrue hadde kastet meg inn i denne bevegelsen, ville det neppe bli tatt nådig opp i Grimstad.

På bytur med Elise

Nå var det nok ikke stemmerett og likestilli­ng som opptok prestefrua i det daglige.

Vi skal slå følge med Elise på en formiddags­runde til byen, der hun går Markveien og sin «vanlige vei ned Nygaten». Hun forteller: – Fra Vestregate­n kommer Oline Brun med sitt blanke fiskespann. Nøkkelen til huset ligger vel forvart i den dype forklelomm­en. Gangen er litt vuggende. Oline vil herske og har Vestregate­n og hele Ruffen til sitt råderom. Stille og rolig vil hun ha det, ingen unger får ha sin lekeplass der. «Fred må han Jakob og jeg ha», sier hun. Nå må Oline på fiskebrygg­en før all koketorske­n er solgt, for «spill levendes må han Jakob ha han i gryta».

Oline var ikke et dusinmenne­ske, minnes Elise. Hun hadde hodet på rette sted. Hyggelig å slå av en prat med henne; men man måtte vaere belaget på å få en skarpere kritikk enn just behagelig.

Også vår gamle journalist­venn Rep. har skrevet om Oline Brun på

«klippen»:

«Oline Brun var hva jeg nesten tør kalle populaer i byen. Hun var aldri noen svar skyldig. Når 17. maitoget gikk ned Vestregate, falt der alltid kraftige hurraer utenfor Oline Bruns hus, og som oftest var hun ute på heiknatten og hilste igjen.»

Gryte-Gurine

Men det var Elise vi hadde følge med:

– Så dreier jeg om hjørnet ved bedehuset i Nygaten. Der bor Mina Krømpe, en av de stillferdi­ge kvinner. Ved vinduet sitter hun stadig ved sin symaskin. Tiden må nyttes skal dagen strekke til, for hun har kåpesøm for mange. Mina forteller meg: «Jeg liker å se folk, der er liv i gaten, og det hender jo også at noen kommer og prater litt med meg».

Minas lille hjemmegesk­jeft var et typisk arbeid for en grimstadkv­inne på 1800-tallet.

Kvinnene, som kanskje hadde mannen sin på sjøen, sydde, strikket, vasket, strøk og kokte for folk, hvis de da ikke var ansatt i butikk, selv drev et lite utsalg eller var «piger» hos de kondisjone­rte familier.

I et av nabohusene til Mina i Nygaten og Oline i Vestregate bodde gryte-Gurine, som Rep. har skildret naermere:

– Gurine Abrahamsen var et meget kjent menneske i byen. Hun gikk rundt i husene og kokte ved fester og brylluper, og der stod et svaert ry av hennes kokekunst. Hun gikk alltid under navnet gryte-Gurine: «De kan tro der var selskap hos Larsens i går – gryte-Gurine var der ogkokte».

Jeg kan bevitne at hun hadde forstand på å lage god mat, fastslo ungkaren Rep.

Å drive losjivirks­omhet var også en «kvinnesak» på 1800-tallet. Madam Demant i Storgaten og madam Munch i Løkkestred­et var kjente hotelleier­e. I Fjaere fantes det også kvinner som drev gjestgiver­i, eller hadde ansvaret for gården mens mannen var på sjøen eller på verven.

Den første gjestgiver­en i Grimstad som man kjenner navnet på, var en kvinne, Sofie Baltzersda­tter. Og da snakker vi om tidlig 1600-tall.

«Død på barselseng»

Går vi til 1840-årene, har Jens Pharo Crawfurd denne beskrivels­en av kvinnenes situasjon:

– Liksom fedrene fôr med skipene, tjente døtrene i familiene, med hvem de så å si vokste sammen. De flyttet sjelden før de skulle giftes. Og man laerte å stelle sitt hus og bli ordentlige husmødre, og det ble de aller fleste av dem.

Det gjaldt altså å bli gift, det var den eneste fremtidsut­sikten, og den kunne vaere hasardiøs nok. I Landgraffs «Grim-stadslekte­r» står det f lere steder om madammer som var «død i barnsnød, død paa barselseng».

Elisabeth Helmers «kvinnekapi­ttel» i Byhistorie­n forteller oss også at mange av kvinnene de første tiårene på 1800-tallet var «verdige matroner med en stor hvit kappe på hodet, tegn på hennes koneverdig­het. De var fromme, strevsomme og nøysomme fordi (Napoleons-)krigens tid hadde vaert en streng laeremeste­r». For grimstadkv­innene var det, som for andre kvinner på den tiden, «Kinder, Küche und Kirche» som definerte deres rolle i samfunnet.

Hustru, enke og datter var de viktigste betegnelse­ne på kvinnene i de tidligste kjøpstadst­ider.

Omsorg og misjon

Etter å ha svingt nedenom Dampskipsb­rygga, der «isaer unge damer alltid kan avse en halvtime til en bryggeprat når rutebåten kommer», ifølge vår ledsager, rusler vi sammen med Elise hjemover igjen til murgården.

Men først må det hilses på to av byens kjente damer:

– Fru A. Boe Amundsen på Biodden og fru Clara Bie fortjener stor takk for sitt strevsomme virke. Den første hadde vel mest omsorg for fattigplei­en, og hun gav meg også anledning til å vaere en hjelpende hånd. Clara Bie hadde sitt kjaelebarn sjømannsmi­sjonen.

Trofast sto hun ved sitt arbeid der. Sjøfolk forstod vel ikke hvor stort det arbeid var, som hun i mangeårofr­etsegfor,skriverEli­seien av artiklene sine.

Hun berører dermed samfunnsom­råder der 1800-tallets kvinner etter hvert kom til spille en viktig rolle, nemlig omsorg, sosialhjel­p og fattigvese­n. På skolene kom det dessuten kvinnelige laerere, flest på Grimstad almueskole, den første i 1886, men også noen på Dahlske skole. Noen kvinner opprettet håndarbeid­sskoler og «skoler» for småbarn.

Den første ordentlige butikk i Grimstad drevet av en kvinne, skal ha vaert jomfru Jacobsens motehandel i slutten av 1850-årene. Å bli «telegrafis­tinde» eller «telefonist­inde» var også en mulighet etter hvert.

Gunvor Fladen hadde et helt spesielt «yrke», nemlig kvakksalve­r. Også leger kunne søke hennes hjelp.

Karen Amundsen og Clara Bie, som vi traff på brygga, hadde i 1868 vaert med på å stifte «Foreningen for privat fattigplei­e», byens første veldedige institusjo­n. – Og på det tidspunkt var forståelse­n for at kvinner også er samfunnsme­nnesker, begynt å bre seg, skriver Elisabeth Helmer i Byhistorie­n.

Nettopp Elisabeth Helmer er et sentralt kvinnenavn i Grimstad i årene like før og etter Gunnersons avreise fra byen.

Men før det vinkes farvel til prestefami­lien, blir det bispevisit­as i prestegård­en og litt mer om samfunnsen­dringene når 1800-tallet går mot slutten.

Når kvinnenes historie ikke blir fortalt, kan det se ut som om den ikke eksisterer.

Fra «Kvinner på barrikaden­e»

 ??  ?? MATRONENE. Matroner ble de kalt, kvinnene på tidlig 1800-tall, ifølge Grimstad Bys Historie. Inger Cathrine Petersen (nederst til høyre) var gift med Fredrik Anton Petersen og overtok mannens rederi da han døde i 1830. Hun bodde i Sorenskriv­ergården.
MATRONENE. Matroner ble de kalt, kvinnene på tidlig 1800-tall, ifølge Grimstad Bys Historie. Inger Cathrine Petersen (nederst til høyre) var gift med Fredrik Anton Petersen og overtok mannens rederi da han døde i 1830. Hun bodde i Sorenskriv­ergården.
 ??  ?? FLERE MATRONER. Kvinnene på bildene over, som er hentet fra Byhistorie­n, er fra Grimstads bedrestilt­e familier på 1800-tallet. Disse kvinnene har velkjente familienav­n som Holst, Pharo, Ebbell, Bie, Crawfurd og Smith-Petersen.
FLERE MATRONER. Kvinnene på bildene over, som er hentet fra Byhistorie­n, er fra Grimstads bedrestilt­e familier på 1800-tallet. Disse kvinnene har velkjente familienav­n som Holst, Pharo, Ebbell, Bie, Crawfurd og Smith-Petersen.
 ??  ?? ELISE WELHAVEN GUNNERSON. Grimstad ble eget sognekall i 1885. Elise Welhaven Gunnerson var prestefrue i byen i 10 år frem til 1895.
ELISE WELHAVEN GUNNERSON. Grimstad ble eget sognekall i 1885. Elise Welhaven Gunnerson var prestefrue i byen i 10 år frem til 1895.
 ??  ?? DEN FØRSTE PRESTEN. Sven R. Gunnerson ble Grimstads første sogneprest etter at byen var skilt fra Fjaere og blitt eget kirkesogn.
DEN FØRSTE PRESTEN. Sven R. Gunnerson ble Grimstads første sogneprest etter at byen var skilt fra Fjaere og blitt eget kirkesogn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway