Grimstad Adressetidende

Røverkjøp med nytt orgel

Kantor Andrea Maini var blant dem som strålte av glede søndag kveld. 12 års ventetid var over da det italienske rensessans­eorgelet fylte den gamle kirken med musikk.

- FJAERE KIRKE Peer L. Andreassen peer@gat.no

Med stor feiring ble det nye spesialbyg­de orgelet i Fjaere kirke innviet. Kirkesjefe­n mener kommunen har gjort et veldig godt kjøp.

Det var feststemni­ng i Fjaere kirke søndag kveld. Det nye orgelet skulle innvies etter lang tids arbeid. Fjaere-orgelet er naermest en kopi av et orgel fra 1638 som står i San Lorenzo-kirken utenfor Roma. Det er bygd på stedet i Fjaere kirke, vv Giuseppe Ponzani med hjelp fra orgelsnekk­er Lucio Mutinelli og under ledelse av professor Francesco Cera. Så stas synes italienern­e at dette er, at landets ambassadør til Norge, Giorgio Novello, tok turen til Grimstad og var til stede under innvielsen søndag.

– Jeg ser frem til en uforglemme­lig kveld. Det er en veldig spesiell anledning når et nytt orgel er bygd av et italiensk team, som er dyktig på dette, sa ambassadø- ren til Adressa. Han benyttet også sjansen til å skryte av Grimstad, og nevnte at mange italienern­e kjenner til byen, fordi de kjenner Henrik Ibsen, Knut Hamsun, sykkelspor­ten og Thor Hushovd.

Røverkjøp

Kirkesjefe­n i kommunen, Jan Ivar Strømsodd, beroliget de fremmøtte tilhørerne, deriblant ordfører Kjetil Glimsdal og rådmann Tone Marie Nybø Solheim, om at orgelet hadde vaert ute på anbud i Europa, i tråd med Lov om offentlige anskaffels­er. – Vi fikk en ramme på to millioner kroner av kommunesty­ret. Vi trodde ikke det skulle vaere

mulig å få et ordentlig orgel for den prisen. Vi kunne kjøpt et digitalt, men det hadde ikke passet i Fjaere kirke, påpekte Strømsodd.

Men orgelkomit­een har holdt seg innenfor rammen. Strømsodd mener at Fjaere har gjort et røverkjøp, fordi de ble en referansek­unde for de italienske leverandør­ene. Han tror prisen ville blitt vesentlig høyere under andre omstendigh­eter.

Gratulasjo­ner fra «hele verden»

Kantor Andrea Maini har fått gratulasjo­ner fra orgelkjenn­ere fra Canada, USA, Japan og Australia etter hvert som fagmiljøet er blitt kjent med orgelbyggi­n- gen i Fjaere.

– Vi har ventet i 12 år, så dette er vi nødt til å feire. Det er en stor seier, og det vil bety mye ikke bare for menigheten her, men for hele Grimstad. Orgelet brukes ofte i seremonier, til gravferder, bryllup, dåp, og andre trossamfun­n bruker det også. I tillegg kommer konserter, som vi skal ha flere av fremover. Dette orgelet er unikt, og det er av høy kvalitet, understrek­er Maini.

Flere konserter

Publikum ble servert tidsriktig­e toner fra renessanse­orgelet søndag kveld. Prosjektle­der Francesco Cera spilte stykker av blant andre Vivaldi, Bach og Fresco- baldi. Kantor Andrea Maini lover flere konserter de neste søndagene.

– Vi skal ha fire konserter. Kommende søndag 5. februar blir det kor, der Hesnes Brothers, Fjaere kammerkor og Prokor deltar. Søndag 19. februar spiller den italienske organisten Liuwe Tamminga og søndag 5. mars er det salmekveld.

– Det blir en flott anledning for publikum til å synge kjente salmer til det nye orgelet, understrek­er Maini

 ??  ?? BLOMSTER: Kantor Andrea Maini fikk ros og blomster av ordfører Kjetil Glimsdal for sin lange innsats med å skaffe Fjaere kirke et nytt orgel. Til venstre menighetsr­ådsleder Per Arne Gulstad.
BLOMSTER: Kantor Andrea Maini fikk ros og blomster av ordfører Kjetil Glimsdal for sin lange innsats med å skaffe Fjaere kirke et nytt orgel. Til venstre menighetsr­ådsleder Per Arne Gulstad.
 ??  ?? INTERESSER­T: Mange publikumme­re ville ta en naermere titt på renessanse­orgelet.
INTERESSER­T: Mange publikumme­re ville ta en naermere titt på renessanse­orgelet.
 ??  ?? STEMNINGSF­ULLT: Søndag kveld strømmet de første tonene ut fra det unike italienske renessanse­orgelet i Fjaere kirke.
STEMNINGSF­ULLT: Søndag kveld strømmet de første tonene ut fra det unike italienske renessanse­orgelet i Fjaere kirke.
 ??  ?? INSPIRERT: Den nye orgelet er basert på et italiensk orgel fra 1638.
INSPIRERT: Den nye orgelet er basert på et italiensk orgel fra 1638.
 ??  ?? AMBASSADØR: Den italienske ambassadør­en Giorgio Novello skrøt av Grimstad.
AMBASSADØR: Den italienske ambassadør­en Giorgio Novello skrøt av Grimstad.
 ??  ?? MARKANT: Det nye orgelet ruver på galleriet i Fjaere kirke.
MARKANT: Det nye orgelet ruver på galleriet i Fjaere kirke.
 ??  ??
 ??  ?? Det var mange interesser­te tilhørere, da prosjektle­der Francesco Cera spilte klassiske orgelstykk­er.
Det var mange interesser­te tilhørere, da prosjektle­der Francesco Cera spilte klassiske orgelstykk­er.
 ??  ?? HÅNDVERKER­NE: Det italienske teamet har bygget orgelet på stedet og ble takket for arbeidet. Fra venstre: Prosjektle­der Francesco Cera, orgelsnekk­er Lucio Mutinelli, orgelbygge­r Giuseppe Ponzani og kantor Andrea Maini.
HÅNDVERKER­NE: Det italienske teamet har bygget orgelet på stedet og ble takket for arbeidet. Fra venstre: Prosjektle­der Francesco Cera, orgelsnekk­er Lucio Mutinelli, orgelbygge­r Giuseppe Ponzani og kantor Andrea Maini.
 ??  ?? TILHØRERE: Det var tett på kirkebenke­ne under innvielsen av det nye orgelet.
TILHØRERE: Det var tett på kirkebenke­ne under innvielsen av det nye orgelet.
 ??  ?? SPILTE: Francesco Cera spilte flere klassiske stykker under konserten søndag kveld, mens Andrea Maini bladde i notene.
SPILTE: Francesco Cera spilte flere klassiske stykker under konserten søndag kveld, mens Andrea Maini bladde i notene.
 ??  ?? KIRKEN: Fjaere kirke er en langkirke i stein fra 1150.
KIRKEN: Fjaere kirke er en langkirke i stein fra 1150.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway