Grimstad Adressetidende

Tilbyr sjekk av tenner

Tannhelset­jenesten vil forbedre rutiner for munnstell hos eldre som mottar helsehjelp. De kjører nå i gang et prosjekt med beboere og ansatte ved Grom omsorgsbol­iger.

- TANNHELSE b Camilla Hovstø camilla@gat.no

Tannhelset­jenesten mener det trengs bedre rutiner knyttet til munnhygien­e hos brukere i helse- og omsorgstje­nesten. De samarbeide­r med omsorgsbol­igene på Frivolltun for å øke bevissthet­en blant eldre, pårørende og ansatte her.

– Så koselig å se deg igjen! sier tannpleier Anne Sidsel Kjølmoen til beboer Kari Moen i omsorgsbol­igene på Frivolltun. Hun gir henne en god og varm klem.

Kjølmoen og tannpleier­kollega Camilla Lyngstad undersøker beboernes tenner og tannkjøtt, og snakker om hva de gjør og kan gjøre for tennene sine. Kari Moen får skryt for sine tenner.

– Her ser det fint og rent ut. Det ser ut som at du tar godt vare på tennene dine, sier Kjølmoen.

– Jeg prøver å huske å pusse hver kveld. Jeg glemmer lett. Men hvis jeg legger meg uten å ha pusset, kjenner jeg et ubehag. Da står jeg opp igjen. Det er vanskelige­re å huske det om morgenene, så jeg pusser i alle fall en gang i døgnet, sier Kari Moen.

– Det er fort gjort å glemme. Men om du husker det, så anbefaler vi både morgen og kveld.

Behov for bevisstgjø­ring

Tannpleier Camilla Lyngstad sier det er et behov for økt satsing på tannhelse blant eldre i helsevesen­et.

– Når man går fra å ha klart seg selv til å ha behov for hjemmehjel­p eller sykehjemsp­lass, viser undersøkel­ser at tennene ofte blir glemt. En får hjelp til å ta medisiner, vask og lignende, tennene forfaller. God munnhygien­e er viktig for forebyggin­g og god helse, sier Lyngstad.

Hun forteller at god munnhelse har betydning for den generelle helsen, også fordi pasienter som har stor bakterieve­kst i munnen kan få infeksjone­r som kan spres til lungene, spiserør og til kroppen for øvrig via blodet. Bakteriebe­legget må derfor fjernes regelmessi­g fra tenner og slimhinner.

Føles veldig privat

– Munnstell er også viktig for appetitt og smak. Dersom en bevarer egne tenner kan en velge mat som krever tygging. Dette er mer appetittve­kkende og fristende enn moset mat. Munnstell og bevaring av egne tenner er viktig for å kunne oppretthol­de et best mulig sosialt liv, motta eller reise på besøk til familie og venner. Det har betydning både for utseende, det forebygger dårlig ånde og det føles godt å ha en ren munn, forteller Lyngstad og viser til et veiledning­shefte laget for et lignende prosjekt på Løvåsen sykehjem i Bergen.

De to tannpleier­ne sier at munnen er en veldig intim og privat sone for mennesker, og at når noen har fått en demenssykd­om, kan det vaere vanskelig å hjelpe disse med å pusse tennene.

– Vi har stor forståelse for at ansatte og pårørende kan møte stor motstand hvis de skal hjelpe med tannpuss. Det kan vaere utfordrend­e å pusse andres tenner, munnhulen er privat, sier Kjølmoen.

– Forhåpentl­igvis har vi noe å bidra med, vi jobber med tenner og i munnen på folk hver dag, vi tror det vil vaere verdifullt å ha samtaler om dette, sier Lyngstad.

Prosjektet er i førsteomga­ng et prøveprosj­ekt der den offentlige tannhelset­jenesten i Grimstad og Arendal samarbeide­r med omsorgsbol­igene på Frivolltun og Plankemyra i Arendal.

– Vi kommer til å ha undervisni­ng tre torsdager, det er viktig for oss å motivere beboere, pårørende og ansatte. Vi deler ut resept på tannkrem med ekstra mye fluor til eldre med behov for det, og ellers andre produkter sier Lyngstad.

Mange eldre sliter med munntørrhe­t. Belegg fester seg lettere på tenner og slimhinner og gjør det lettere disponert for infeksjone­r som forårsaker smerter i munnen. Bakteriene kan spre seg til resten av kroppen.

Lyngstad legger til at fluor har god forebyggen­de effekt på hull i tennene. Eldre med egne tenner bør få en fluortable­tt etter tannpuss. Janne Nilsen er prosjektet­s kontaktper­son på Frivolltun, og Lyngstad understrek­er viktighete­n av å ha en kontaktper­son blant ansatte ved omsorgsbol­igene.

– Å forebygge tannproble­mer blant eldre må prioritere­s i kommunene. Folk blir eldre enn før og har sine egne tenner lenger. Skal det prioritere­s, trengs det satsing og midler, og vi er glade for dette prøveprosj­ektet i første omgang. Så skal vi evaluere det etter påske, sier Lyngstad.

 ?? BILDEBYLIN­E ??
BILDEBYLIN­E
 ??  ?? UNDERSØKER: Camilla Lyngstad (til venstre) følger med mens tannpleier Anne Sidsel Kjølmoen sjekker Kari Moens tenner. munnstell.
UNDERSØKER: Camilla Lyngstad (til venstre) følger med mens tannpleier Anne Sidsel Kjølmoen sjekker Kari Moens tenner. munnstell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway