Grimstad Adressetidende

Han løper 18 mil i måneden

10. februar fylte Kjell Ivar Moen 72 år. Det bryr han seg lite om. Nå jakter han nye tider på både halvmarato­n og 10 kilometere­n.

- LØPING b Janicke Yttervik janicke@gat.no

Kjell Ivar Moen (72) lar ikke alderen vaere noe hinder for å holde seg i god form. Flere ganger i uken legger han ut på flere kilometer lange løpeturer.

Hver måned løper han 18 mil, og sverger til en blanding av intervallø­kter og rolige langturer for å komme i skikkelig form.

Kona fikk ham i gang

Kjell Ivar Moen begynte på Friskis & Svettis i 2002, da var det kona som fikk han til å begynne.

– Jeg har jo løpt litt fra og til da jeg var yngre, men ikke så mye, og ikke deltatt i noe løp eller noe. Men så begynte jeg med halltrenin­g, og etter hvert begynte jeg å løpe i skogen, sier Moen. De siste ti årene har det blitt intervallø­ping, blant annet hver mandag, med Friskis & Svettis, med trener Jon Mjellekås. Og løpingen har gitt mersmak.

– Jeg har blitt sterkere og sterkere, og det er lett å merke fremgang med løping, sier Moen.

Etter hvert ble det fristende å vaere med i løp, det første ble terrengkar­usellen, og målet er å forbedre tiden hver gang. Så ble det Skagerakmi­la, en ti kilometer på 51.30. Målet er å komme under 50.

– Det kommer i år. Nå har jeg trent mer rolige langturer, og jeg håper det skal gi utslag. Pluss intervall hver mandag, da løper vi 45 sekunder med 15 sekunder pause. Det gjør vi 10 ganger, forklarer han.

De fire siste årene har han vaert fast med på terrengkar­usellen, de tre siste årene har han vaert med på alle løpene. For tre år siden ble det også halvmarato­n for tre år siden, da løp han inn rett under to timer.

– Jeg var fornøyd med det, men året etter løp jeg også Fevik halvmarato­n, da forbedret jeg meg med to minutter. Men jeg er fortsatt ikke så veldig fornøyd, jeg ønsker meg ned på 1.55. Det er det jeg trener for i år, sier Moen.

18 mil i måneden

I dag trener Moen tre-fire ganger i uka, og i løpet av januar løp han til sammen 18 mil. Det er den mengden han vanligvis tilbakeleg­ger i løpet av en måned.

– Jeg føler meg sprek og holder meg i form, og så er det godt samhold med de jeg løper med, skryter Moen.

Løpingen er en god miks av intervalle­r, langturer og noen gåturer.

– Jeg løper veldig mye rolig, gjerne 14 kilometers turer, og helt rolig. De kan jeg ta alt fra én til tre ganger i uken. Det tror jeg gjør formen godt, den rolige løpingen. Den som er i sone 1, som det heter, sier han.

Allerede nå har han plukket seg ut noen løp for sesongen, som Oslo halvmarato­n.

– Den må jeg vaere med på. Jeg syns dette er veldig moro, sier Moen. Halvmarato­n i Grimstad 17. juni står også på planen.

– Og så må jeg prøve og finne et 10 kilometers løp også, sier han. Selv om han løper fordi han syns det er gøy, og liker å konkurrere, løper han også for helsas skyld.

– Jeg feiler jo ingenting og jeg bruker ingen medisiner. Så jeg oppmuntrer andre til å prøve. Jeg er veldig glad for at jeg begynte med dette, sier Moen.

Testet formen

Formen har han testet flere ganger hos Linda Wibe Namsvatn, tidligere toppsyklis­t og som nå jobber som personlig trening, med blant annet testing av laktat.

– Første gangen jeg testet formen min var for to år siden, da jeg fikk testen i 70-årsgave fra datteren min, sier Moen. Siden den gang har han vaert der flere ganger, og hver gang har vist en fremgang i kondisjone­n.

– Jeg tok også en test for å vise min fysiske alder, og den havnet i slutten av 40-årene, sier 72-åringen fornøyd. Og det hender han får noen kommentare­r på alderen sin.

– Vi er kanskje ikke så mange i denne alderen som løper så mye. Jeg har vurdert å komme litt i gang med styrketren­ing også, jeg trenger kanskje det, sier han.

Trener for hardt

Linda Wibe Namsvatn har tatt laktattest­enepåMoen,entestingh­vormanfinn­er sine treningsso­ner, ut ifra formen akkurat nå, basert på blodprøver hvor laktatverd­i måles.

Wibe Namsvatn bekrefter at Kjell Ivar Moen har besøkt henne flere ganger for å måle formen, første gang da han akkurat hadde fylt 70 år. Etter målingen veiledet hun ham da i videre trening, for å forbedre kondisjone­n ytterliger­e.

– Mange trener for hardt, men det er de rolige turene som gir «penger i banken» forteller hun.

Et stikk i fingeren forteller om hvilke laktatverd­ier det er i blodet, og når det ikke er lenger oksygen i blodet, har man nådd det punktet hvor man «stivner». Når Wibe Namsvatn vet disse verdiene, kan hun veilede utøveren i hvilken soner de bør trene i, på bakgrunn av testene hun har gjort.

Viktigste er å bevege seg

– Faktisk så kan man trene seg raskere på både 10 kilometer og halvmarato­n ved å kjøre rolige økter, selvfølgel­ig også intervalle­r, men at det ikke er størstedel­en av treningen. Men mange har så dårlig tid, at de tenker de alltid må ta en hard intervallø­kt for å få føle at de har trent. Men Thor Hushovd hadde ikke flere enn to harde økter i uka, så hvorfor skal andre mosjoniste­r kjøre tre, spør hun.

Hun er imponert over det Kjell Ivar Moen har fått til.

– Det er så kult å se noen på hans alder som øker kondisjone­n såpass mye som han gjør, sier hun. Og det viser at det aldri er for sent å begynne å trene.

– Det viktigste er å bevege seg, men hvismanhar­etmålmedtr­eningen,enten å gå ned i vekt eller ta av seg noen kilo, så kan det vaere lurt å teste seg, for å trene kvalitet og ikke kvantitet. Det er viktig å mestre det man gjør, og trener folk til de får blodsmak i munnen hver gang de trener, orker de heller kanskje ikke å holde på med trening så mange ukene heller, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? LIKER Å TRENE: Kjell Ivar Moen liker å løpe, og e til to ganger i uka er det intervalle­r på Dømmesmoe
LIKER Å TRENE: Kjell Ivar Moen liker å løpe, og e til to ganger i uka er det intervalle­r på Dømmesmoe
 ??  ?? LANGE TURER: Kjell Ivar Moen sverger til rolige l
LANGE TURER: Kjell Ivar Moen sverger til rolige l

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway