Grimstad Adressetidende

Tidenes overskudd

Grimstad kommune har aldri fått et så godt resultat noen gang som det de får i fjor. 48,9 millioner i overskudd blir resultatet for året.

- KOMMUNEØKO­NOMI b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kommunen har aldri noen gang levert et så godt årsresulta­t som for 2016.

Dette glade budskapet kunne økonomisje­f Helge Moen fortelle politikern­e i formannska­pet sist torsdag. Kommunen har aldri tidligere gått så bra som de gjorde i fjor.

– Jeg tror dette er et rekordover­skudd, ja. Vi har aldri hatt et så bra resultat som dette før så vidt jeg kan se. Anslaget vårt ble bedre og bedre for hver måned som gikk i høst, sier Moen til Adressa.

– Mye bedre enn forventet

– Dette er mye bedre enn det vi hadde forventet, og mye bedre enn det jeg sa til dere sist da jeg orienterte om økonomien, sa han til politikern­e.

Forklaring­en til overskudde­t er ikke at kommunen har gjort ting så veldig mye bedre selv, men skyldes ifølge Moen en nasjonal skatteomle­gging som kom i 2016.

– Det kom en skatterefo­rm for 2015 som vi fikk resultatet av i 2016. Som følge av denne omlegginge­n fikk alle landets kommuner hele skatteveks­ten for 2017 i 2016 i stedet for. Kommunalde­partemente­t legger også opp til en reell nedgang i skatteinnt­ektene i 2017 sett i forhold til 2016 som følge av denne omlegginge­n, sier han.

Han sier også at dette er en engangseff­ekt, og at verken Grimstad eller andre kommuner derfor kan forvente å få slik drahjelp fremover når de skal sy sammen årsoppgjør­ene sine.

33 mill. mer i skatteinnt­ekter

Mer konkret vil dette si at kommunen fikk 33 millioner kroner mer i skatteinnt­ekter enn de hadde budsjetter­t med. Justert for inntektsut­jevning betyr dette 22,8 millioner kroner bedre enn budsjetter­t.

Netto driftsresu­ltat ble på 33,2 millioner kroner, og her har kommunen hentet ut 15,8 millioner kroner for å få et slikt resultat. Tidligere i år ble det avsatt ni millioner i fond.

– Vi har hentet betydelig i fond, og det påvirker også sektorresu­ltatene, sa Moen til politikern­e i formannska­pet.

Når det gjelder brutto driftsresu­ltat havner dette på 1,057 millioner.

– Dette skulle vaet på 1,75 millioner. Mange kommuner kommer til å ligge over dette, sa han til politikern­e.

– Hvorfor tok dere ikke høyde for denne omlegginge­n da dere satte opp budsjettet?

– Det var fordi vi først fikk rede på dette da statsbudsj­ettet ble lagt fram i oktober i fjor. Før det visste vi ingen ting om dette, sier han.

Bra ikke pengene er brukt opp

– Nå er jo 48,9 millioner ganske mye, og dette kunne blitt brukt til mange gode tjenester til innbyggern­e. Hva synes du om at kommunen går i pluss med så mange millioner?

– Det synes jeg er fornuftig, i hvert fall når mye av dette er knyttet opp mot en engangseff­ekt. Da er det bra at ikke disse pengene er knyttet opp mot permanent drift, sier han.

Det ville i tilfelle ha ført til at kommunen ville legge seg på et høyere kostnadsni­vå enn de har penger til og kunne ført til problemer på sikt.

Helse og omsorg i minus igjen

Selv om resultatet ser bra ut totalt sett, er det likevel et par sektorer som går med minus. Det er helse og omsorg som går med 8,2 millioner i minus og samfunnog miljøsekto­ren som går 3,1 millioner i underskudd. Til tross for at helse og omsorg går med 8,2 millioner i underskudd, er dette likevel langt bedre enn det økonomene på rådhuset hadde regnet med tidligere på fjoråret. Da lå de nemlig an til å få et merforbruk på 15–20 millioner kroner, men takket vaere to pengeinnsp­røytninger i tertialrap­porter i fjor, lavere kostnader og høyere inntekter enn forventet, gikk de «bare» med 8,2 millioner i minus.

Dette var blant annet noe Trond Erik Bognø var opptatt av i formannska­pet, og stilte spørsmål ved.

 ??  ?? NY REKORD: Økonomisje­f Helge Moen kunne presentere tidenes beste årsresulta­t for kommunen noen gang. Det gledet ordfører Kjetil Glimsdal og rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
NY REKORD: Økonomisje­f Helge Moen kunne presentere tidenes beste årsresulta­t for kommunen noen gang. Det gledet ordfører Kjetil Glimsdal og rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
 ??  ?? SVARET: Og her er beviset på det gode resultatet.
SVARET: Og her er beviset på det gode resultatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway