Grimstad Adressetidende

Skal diskutere Israel-politikk

FrP i Aust-Agder har vedtatt en resolusjon om å flytte den norske ambassaden i Israel til Jerusalem. I dag får Erling Haegeland høre hva den israelske ambassadør­en mener om det.

- POLITIKK b Marie Hatlevoll marie@gat.no

Tirsdag og onsdag er Raphael Schutz på besøk i Arendal og Grimstad. På programmet står både bedriftsbe­søk og samtaler med politikere, tirsdag skal han spise lunsj sammen med representa­nter fra Grimstad FrP.

– Han tok selv kontakt med oss og ba om et møte. Nå ønsker han å bli bedre kjent med Grimstad og vår politikk, sier Erling Haegeland som er leder i Grimstad FrP.

Nyttig samarbeid

Ett av temaene blir fylkespart­iets nye resolusjon om å flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, et omstridt tema som også administra­sjonen til Donald Trump har jobbet med den siste tiden med tanke på å flytte den amerikansk­e ambassaden.

– Fra gammelt av var Jerusalem hovedstade­n, og det er svaert få vestlige land som har ambassaden sin der. Vi mener derfor det er viktig at flere flytter ambassaden­e sine nettopp dit, og dette er et tema vi også nå tar inn til Stortingsg­ruppa, sier Haegeland.

Videre ønsker partileder­en å snakke om Israel generelt, og mulighet for samarbeid innen teknologi, innovasjon og handel.

– Israel er et rikt land som er kjent for å vaere sterke på forskning. Et samarbeid innen petroleums­sektoren mener vi også kan vaere veldig nyttig, sier han.

Foreslår vennskapsb­y

Det er Partiet De Kristne som har vaert pådriverne for å få Schutz på besøk til Arendal og Grimstad.

– Vi mener at saken om å flytte ambassaden er spesielt viktig å fronte i politikken, så vi har bedt politikern­e gripe tak i dette. I tillegg ønsker Israel å knytte kontakter med norske bedrifter, så her er det store muligheter for samarbeid og kontrakter spesielt i offshorese­ktoren, sier Bjørn Arne Engen fra Partiet De Kristne i Grimstad.

Han mener det også at Grimstad bør vurdere å bli vennskapsb­y med den israelske byen Haifa.

– Havnebyen har mange likhetstre­kk med Grimstad, de er store innen teknologis­k forskning, de har offshore og turister. Videre er dette en by der jøder og arabere er godt integrert og jobber godt sammen, sier han.

Besøker ordføreren

Ambassadør­en kommer med andre ord til å få et nokså travelt program på sitt sørlandsbe­søk. Schutz har også satt av tid til et besøk hos ordfører Kjetil Glimsdal.

– Vi fikk en henvendels­e fra den israelske ambassaden om at han ønsket å møte den politiske ledelsen, og da sa jeg ja til å ta han imot. Jeg har ingen agenda, og jeg har ikke mottatt noen agenda fra dem heller. Så vi får se hva samtalen kommer til å dreie seg om, dette blir et formelt besøk, sier Glimsdal.

Tirsdag kveld inviterer Partiet De Kristne til stor Israel-kveld i Filadelfia Grimstad.

– Der kommer Raphael Schutz til å tale, og på slutten blir det mulig for alle som ønsker å stille spørsmål. Også kritiske. Vi kommer ikke til å legge lokk på debatter, avslutter Bjørn Arne Engen.

 ??  ??
 ??  ?? FÅR LUNSJBESØK: Leder av Grimstad FrP, Erling Haegeland, ser frem til å spise lunsj med israel-ambassadør Raphael Schutz på Strand Hotel i dag.
FÅR LUNSJBESØK: Leder av Grimstad FrP, Erling Haegeland, ser frem til å spise lunsj med israel-ambassadør Raphael Schutz på Strand Hotel i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway