Grimstad Adressetidende

Nye regler for russen

Russen kan i år ikke ha sin tradisjone­lle feiring på Groos natt til 17. mai uten skjenkebev­illing og vaktohold. Det synes russestyre­t på Dahlske er urettferdi­g. Politiet viser til nasjonale retningsli­njer for denne typen feiring.

- RUSSEFEIRI­NG Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressa treffer Markus Ruud i russestyre­t på Dahlske, russepresi­dent Stian Topland og flere andre russ på Dahlske.

Samles på Groos

Den store dagen og avslutning­en på russetiden naermer seg, men natt til 17. mai blir ikke slik den pleier for byens russ. Russen har i mange år pleid å samle seg på Gross med medbragt drikke natt til 17. mai. Det kan de ikke i år.

– Det er nye regler i år, som gjør at vi må ha vakter og søke om skjenking, sier Topland.

Det mener han og Ruud er urettferdi­g, ettersom russen i Grimstad har oppført seg bra sammenlign­et med andre steder i landet.

– På fritiden har alle oppført seg bra, sier Topland, som medgir at ikke alle er like flinke til å rydde opp etter seg.

– Ikke den villeste byen

– Det er dumt at vi får konsekvens­en at det som skjer i Oslo, sier Ruud, og sikter til russebråk i hovedstade­n.

– Grimstad er ikke kjent for å vaere den villeste byen. Vi blir fratatt muligheten til drive en tradisjon som har pågått i mange år. Vi ber bare om to dager i året, sier Ruud.

Den andre av de tradisjone­lle store dagene for russen var natt til 1. mai. Da fikk russen beskjed kort tid før at de ikke fikk lov til å samle seg på Groos uten skjenkebev­illing.

Tidligere i russeperio­den samlet russen seg flere ganger på Groos, men fikk da beskjed av politiet om å fjerne seg.

– Da dro vi til Østerhus, hvor det ikke er noen folk. Men jeg synes det er å ra det litt langt å be oss ha offentlig skjenking, sier Ruud.

Frykter amputert feiring

Ruud og Topland er usikre på hvordan det blir med feiringen natt til 17. mai nå, ettersom russen ikke har budsjetter­t med skjenking og vakthold. Russekassa er hovedsakel­ig beregnet til veldedige formål, sier de.

– Hva gjør dere natt til 17. mai, da?

– Vi har tillatelse til å vaere på Groos, men ikke til å drikke, sier Ruud, som tror det kommer til å bli en splittelse, ved at noen er på Groos, mens andre drar andre steder.

– De som ikke har bil, går nok bare hjem. Det er kjedelig, sier Ruud.

 ??  ??
 ??  ?? SKUFFET: Markus Ruud og russestyre­t på Dahlske synes det er kjedelig at russen ikke kan samles på Groos med medbragt drikke slik de pleier natt til 17. mai.
SKUFFET: Markus Ruud og russestyre­t på Dahlske synes det er kjedelig at russen ikke kan samles på Groos med medbragt drikke slik de pleier natt til 17. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway