Grimstad Adressetidende

– Jeg merker at kroppen

For et par år siden var Jan Pettersen Nytun stiv som en stålbjelke i knaerne. Etter flere år med yoga er kneleddene som smurt igjen.

- YOGA

Jan Pettersen Nytun kjøpte sin første bok om yoga som 12-åring i Kristiansa­nd. Året var 1969, og yoga var ikke utbredt i landet på den tiden.

– Jeg husker ikke helt hva som vekket interessen for yoga. Men jeg tror Beatles, George Harrison og hippiebølg­en hadde noe med saken å gjøre, at jeg fant inspirasjo­n herfra. Jeg gikk hos en yogalaerer i Kristiansa­nd, og han var tidlig ute med å tilby dette, sier Pettersen Nytun.

Stillesitt­ende jobb

Han tok flere yogakurs i ungdomstid­en, og vurderte å selv satse på å bli yogainstru­ktør.

– Men interessen for vitenskap og datateknik­k gjorde at det ble en annen vei. Nå underviser jeg i IKT på UiA og har en stillesitt­ende jobb. Hvis ikke jeg holder meg i aktivitet utenfor jobben, merker jeg fort at jeg blir stiv og får ryggproble­mer, forteller han.

59-åringen spiller squash tre ganger i uka i Grimstadha­llen, sammen med kolleger, i tillegg til yoga.

– For cirka seks år siden hadde jeg hatt en pause fra squash, Jeg begynte å spille igjen og gikk for hardt ut. Jeg overbelast­et knaerne mine veldig. Men likevel fortsatte jeg å trene, og gikk på en smell. Jeg slet lenge med knaerne, sier han.

Stiv etter skade

Etter hvert ble han gradvis bedre og sluttet blant annet å hinke. Men stivheten i knaerne forsvant ikke.

– Jeg kunne ikke bøye knaerne mer enn 90 grader. Etter at jeg begynte med yoga igjen og har trent systematis­k med det, kan jeg nå sitte på knaerne og bøye dem helt igjen, sier Pettersen

I tillegg føler han yoga gjør ham mer avslappet og gir energi.

– Det er rart, man kan vaere veldig trøtt, komme på en økt og så gå herfra med ny energi og godt humør, sier han.

– Yoga og squash har noen likheter. Man øver på konsentras­jon i begge idrettene, og mye handler om å bare følge flyten, altså å ikke tenke for mye, sier han.

Mer yoga som pensjonist

UiA-laereren fyller 60 år i år. Han mener det er enda viktigere å ta vare på kroppen og holde seg i aktivitet nå enn før.

– Jeg merker at det kreves mer vedlikehol­d. Når jeg blir pensjonist har jeg lyst til å trene enda mer yoga enn jeg gjør i dag, og kanskje sette meg flere konkrete mål å jobbe mot. Blant annet med teknikker som involverer pust og meditasjon, sier han, sier han.

Han mener det er svaert viktig for folk som begynner med yoga å lytte til sin egen kropp.

– Det går an å overdrive. Gode yogainstru­ktører snakker mye om at det er din egen praksis og at det er du som kjenner kroppen din best. Vi er alle forskjelli­ge og det gjelder å vaere tålmodig og laere seg selv å kjenne, sier han.

 ??  ?? SOLHILSEN: Jan Pettersen Nytun trener på Grimstad Yoga tre ganger i uka, i tillegg til tre økter med squash. Han føler seg sterkere og mer fleksibel etter at han trappet opp på yogatrenin­gen.
SOLHILSEN: Jan Pettersen Nytun trener på Grimstad Yoga tre ganger i uka, i tillegg til tre økter med squash. Han føler seg sterkere og mer fleksibel etter at han trappet opp på yogatrenin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway