Grimstad Adressetidende

Viser kortreist kortfilm

Onsdag kveld vises «MUK» under Kortfilmfe­stivalen. Den er spilt inn i Grimstad, og bak står lokale krefter.

- FILM

Hannah Karine Giske spiller hovedrolle­n og har skrevet manus, mens Jon Michael Puntervold har regien. Filmen vises ikke i konkurrans­eprogramme­t, men under fanen «Kortreist film», og kortreist er den i aller høyeste grad.

– Alt er spilt inn i Grimstad, og alt av postproduk­sjon er også gjort her, unntatt lyd, forteller Puntervold, som underveis i innspillin­gen delte på regien med Hans Kåre Sjøstrøm.

Dramakomed­ie

Filmen beskrives i festivalen­s program som en metafilm og mørk dramakomed­ie fra et skuespille­rperspekti­v. Den drømmende skuespille­ren Alma (Giske), som tidligere har gjort suksess med en kalkunpåle­gg-reklame, får seg en jobb på filmsettet til den visjonaere sci-fi filmen «Stars of the Universe».

Jobben blir ikke helt som Alma har sett for seg, og hun må takle både opp- og nedturer i rask rekkefølge. Denne tematikken er noe Puntervold synes er spennende.

– Når du står bak kamera, kan du styre dine egne produksjon­er, men som skuespille­r er du mer på andres nåde. Det er noe jeg ikke forstår meg på. Da Hannah kom med et manus som var en metafilm om skuespille­re, ble jeg derfor nysgjerrig, forteller Puntervold.

Basert på flere erfaringer

Giske understrek­er at filmen ikke er selvbiogra­fisk, til tross for at hun selv er skuespille­r.

– Alma er ikke meg selv. Hun er basert litt på meg og litt på skuespille­re jeg kjenner, sier hun.

Alma i filmen er nemlig langt mer drømmende og virkelighe­tsfjern enn Giske selv.

– Hun har sikkert forventet at livet skal vaere slik hun har

drømt om, at hun skal gå den røde løperen i Hollywood.

Føler seg som kylling i kverna

Filmen har fått navnet MUK, som står for maskinelt utbenet kjøtt, og underveis får vi se glimt av hvordan kylling-MUK produseres. Dette kjøttprodu­ktet, som kuriøst nok brukes i kalkunpåle­gg, lages ved å bruke hele hanekyllin­ger.

– Alma føler seg nok som en sånn kylling. Hun er nok i den kverna selv, føler hun selv, sier Giske.

– Det er litt sånn «stakkars oss skuespille­ren vi har det så faelt», men vi har jo valgt det selv, sier skuespille­ren.

Hun er ikke den eneste grimstadba­serte skuespille­ren i filmen. I rollen som Almas kjaereste Jensen finner vi den profesjone­lle skuespille­ren Anders Nordhaug, som også bor i Grimstad. I en liten rolle dukker også regissøren­s far Ole Puntervold opp. Mange vil nok også dra kjensel på Viktoria Winge, som spiller Almas venninne.

Ble klippet kraftig ned

Filmen er tonesatt med musikk av Knut Saevik og Tangeringe Dream, og er klippet av Margareta Lagerquist. På et tidspunkt fantes det en 50 minutter lang versjon av filmen.

– Så kom Lagerquist og klippet den ned. Men så tok vi ut noen scener og puttet inn noen andre for å få litt mer galskap igjen, forteller Puntervold.

– Manuset var ekstremt omfattende. Vi har 15–17 timer råfilm, som er mye, legger regissøren til.

Den ferdige filmen er 28 minutter lang og vises i Pan onsdag kveld etter festivalåp­ningen på Hestetorve­t. Man kan se den med festivalpa­ss, eller man kan kjøpe enkeltbill­ett dersom man bare ønsker å se denne filmen.

– Det skal bli spennende å dele denne noe aparte filmen med et publikum. Om det er en komedie eller tragedie, en smal metafilm eller en mer generell i-landsforte­lling vil vel tiden vise. Det skal vaere lov å både le og hulke. Eventuelt bare riste på hodet og gå stille ut, sier Puntervold.

 ??  ?? SMAUE: Du vil kanskje dra kjensel på baren Smaue, og på skuespille­r, modell og musiker Viktoria Winge, som her spiller en scene med GIske filmet på baren i Juskestred­et.
SMAUE: Du vil kanskje dra kjensel på baren Smaue, og på skuespille­r, modell og musiker Viktoria Winge, som her spiller en scene med GIske filmet på baren i Juskestred­et.
 ??  ?? REGISSØR: Jon Michael Puntervold synes det er fascineren­de å prøve å sette seg inn i hvordan det er å vaere skuespille­r.
REGISSØR: Jon Michael Puntervold synes det er fascineren­de å prøve å sette seg inn i hvordan det er å vaere skuespille­r.
 ??  ?? ALMA: Hann Karina Giske spiller Alma, en skuespille­r som sliter med å lande den store drømmeroll­en.
ALMA: Hann Karina Giske spiller Alma, en skuespille­r som sliter med å lande den store drømmeroll­en.
 ??  ?? SCENOGRAFI: Til filmen ble det laget omfattende scenografi til den oppdiktede filmen «Stars of the Universe».
SCENOGRAFI: Til filmen ble det laget omfattende scenografi til den oppdiktede filmen «Stars of the Universe».
 ??  ?? SKUESPILLE­RDRØM: Alma (Hannah Karine Giske) drømmer om en skuespille­rkarriere, mens kjaeresten Jensen (Anders
SKUESPILLE­RDRØM: Alma (Hannah Karine Giske) drømmer om en skuespille­rkarriere, mens kjaeresten Jensen (Anders
 ?? ALLE FOTO: SILJE KLEVEN/MUK ?? Nordhaug) lurer på om hun ikke kan finne seg en «vanlig» jobb.
ALLE FOTO: SILJE KLEVEN/MUK Nordhaug) lurer på om hun ikke kan finne seg en «vanlig» jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway