Grimstad Adressetidende

Når det skal «pynte s» på fasaden

(Kommentar) Djevelen sitter i detaljene. I Grimstads historiske sentrums bebyggelse­finnes det endel« smådjevler ». Det sjuskes med fasadeendr­inger, settes inn plastvindu­er og ukurante dører, for eksempel. Slik ødelegges den gamle trehusbyen litt etter lit

-

Grimstad sentrum er et antikvaris­k og kulturhist­orisk bevaringso­mråde; her er det snakk om å ta vare på byens identitet og saerpreg. Det finnes bestemmels­er for hva som kan gjøres. Men det ser ikke alltid slik ut. Helheten blir gradvis ødelagt av de mange detaljene som det slurves og fuskes med.

Her kommer noen eksempler, både gode og dårlige, på hvordan det er gått frem i noen byggesaker den siste tiden.

Vi kan begynne rundturen i Løkkestred­et 4, hos baker Morterud. Der er det skiftet ut en inngangsdø­r til butikken som ødelegger helhetsinn­trykket av fasaden.

Det skjer med Ibsenhuset som naermeste nabo.

Atle Morterud har dette å si om endringen:

– Den døren som ble skiftet ut, var ikke original, men en dør fra det gamle meieriet. Før jeg satte inn den nye døren, som jeg har fått mye skryt for, snakket jeg med to arkitekter og snekkeren min. De mente alle at dette var den rette løsningen. Jeg synes det er blitt pent.

Morterud sier at han vurderte tiltaket som unødvendig å søke om.

Nygaten 1

Så går vi til Nygaten 1.

Der står det et bolighus, antagelig bygget av Grimstads mest kjente byggmester gjennom tidene, Johan Gottlieb Heinecke. Det er snakk om kultur- og bygningshi­storie.

Husets fremside har i vinter gjennomgåt­t mange endringer, fått vippevindu­er av plast og detaljer og dimensjone­r som neppe er i Heineckes ånd.

En av Nygatens vakreste fasader er ikke som den var.

Etter et tilsynsmøt­e i mars er saken til vurdering hos fylkeskomm­unens kulturminn­evernavdel­ing.

Jon Øivind Berntsen i Eiendomsdr­ift Sør har ansvaret for renovering­en av huset, som nå er seksjonert i fem leilighete­r. Han uttaler:

– Nygaten 1 har vaert i familiens eie i 99 år. Bygget har i disse årene vaert benyttet som familiens bolig og til naerings virksomhet. Bygningen hadde et behov for vedlikehol­d etter bruk og tidens tann.

I løpet av disse nesten 100 årene er lovverket som gjelder bygninger endret. I tillegg har vi større krav til innemiljø og energiforb­ruk. De løsningene som ble brukt for 100 år siden, kan ikke ukritisk benyttes. Vinduer er det i dag helt andre krav til enn før. Blant annet inngår vinduer i boliger i de fleste tilfeller som rømningsve­ier ved brann, som har klare spesifikke krav. Vinduene som var i bygget, slik som mange andre bygg i sentrum, var av typen «4-rams». Disse vinduene tilfredsst­iller ikke kravene til rømning og er nå ikke lovlig å benytte som rømningsvi­ndu. Lovverkets krav om personsikk­erhet går foran de fleste andre lover og regler. Det er også krav til energikval­itet ved vedlikehol­d av bygg og bygningsde­ler. Muligheten for å få produsert vinduer med treramme med disse dokumenter­te egenskaper, og troverdig teknisk løsning, ble ikke funnet. Valget var enten å montere vinduer tilpasset rømning, og ved det å oppfylle kravene, eller la bygget stå og forfalle. Et tredje alternativ var å «lukke øynene», slik det gjøres andre steder i byen der gamle vinduer beholdes eller erstattes med nye, som har samme gamle utførelsen. Det skaper brannfelle­r og er lovstridig.

Det har også vaert påpekt valg av materialer brukt på Nygaten 1. Det er benyttet lokalt skåret og høvlet kledning fra Birkeland bruk. Utskjaerin­ger kommer fra Jøland som er et av Norges st ørste høvleri på sveitser utskjaerin­ger. Mye av disse er laget etter gamle maler.

Det må vaere bedre med vedlikehol­d av bygningene i gamle sentrum som gir liv og aktivitet enn en sakte død, avslutter Jon Øivind Berntsen.

Apotekerga­arden

På vei ned Storgaten er det nødvendig med en stopp ved Apotekerga­arden, som har adresse Skolegaten 3.

Men ut mot Storgaten, der det i «gamle dager» lå en typisk grimstadha­ve, har

den historiske bygningen og det gamle apotek, bygd i 1841–52, fått en rømningsve­i fra annen etasje, en svaer veranda.

Verandaen har ingen trapp, slik som omsøkt og godkjent, men den er blitt såpass dominerend­e, og er kommet på bekostning av et nydelig vindu, slik at inntrykket av huset sett fra Storgaten er forringet og blitt mindre harmonisk.

Juskestred­et AS, som eier bygningen, har fått tillatelse og dispensasj­on fra kommunen og har også en positiv uttalelse fra fylkeskomm­unens kulturminn­evernseksj­on.

Kjetil Jørgensen, som ikke er huseier, men som driver Apotekerga­arden, har denne kommentare­n:

– Rømningsve­ien er noe vi ble pålagt å ha. Det første vi gjorde, var å kontakte Bjørn Barexstein, den arkitekten vi mener er best i slike saker. Nå er ikke prosjektet helt ferdig ennå. Det skal settes inn en finere dør ut fra annenetasj­en, og trappen som er godkjent, kommer ikke. Isteden blir det en bro langs veggen til Einar Bergs hus (tidligere Konsmo). Jeg tror dette blir bra.

Skolegaten 3 ligger i antikvaris­k/kulturhist­orisk bevaringso­mråde.

I glass

Litt lenger nede i Storgaten, Storgaten 9, har Tonje Pettersen og Erik Klemmetsen suksess med sin nye kafé, Herlighed (flott navn).

De har ikke plass til alle gjestene i de gamle lokalene til Sam Berg, men har satt opp et større tilbygg i glass mot parkerings­plassen, der Reimanngår­den en gang sto. Her er det blitt 45 nye sitteplass­er.

Utseende og proporsjon­er kan og bør diskuteres, men denne plassen ved Sparebanke­n og lyskrysset er til dels ødelagt fra før. Alle tillatelse­r, også fra fylkeskomm­unens kulturminn­evernavdel­ing, er i orden, blant annet fordi dette tilbygget anses som midlertidi­g.

Erik Klemmetsen forklarer bakgrunnen for løsningen som er valgt:

– Da vi fikk hånd om parkerings­plassene på nedsiden av kafeen, tok vi kontakt med kommunen for å høre hva vi kunne gjøre, hvilke retningsli­njer som måtte følges. Vi kunne ikke sette opp et nytt tilbygg; det måtte bli noe gjennomsik­tig slik at folk som går forbi, også kan se hvordan det originale hovedbygge­t ser ut. Der er de gamle vinduene beholdt, og råtten kledning er skiftet ut. Vi har bare fått positive reaksjoner på glassbygge­t.

Storgaten 9 ligger i naeringsom­råde/ bevaringso­mråde.

Dette var noen ulike eksempler på byggesaker i byens gamle sentrum de siste månedene. Det finnes flere av dem, ikke alle er like «hyggelige», og de forteller kanskje at det på dette området hersker både usikkerhet og uvitenhet.

 ??  ?? FASADEN I NYGATEN 1: Dette Heinecke-huset ligger i spesialomr­åde for bevaring. I slike er saken til behandling i fylkeskomm­unens kulturminn­evernavdel­ing – etter at arbeidet er
FASADEN I NYGATEN 1: Dette Heinecke-huset ligger i spesialomr­åde for bevaring. I slike er saken til behandling i fylkeskomm­unens kulturminn­evernavdel­ing – etter at arbeidet er
 ??  ?? områder skal kulturvern­myndighete­ne gis adgang til å uttale seg. Men det skjedde ikke her siden tiltaket ikke var søkt om til kommunen. Nå avsluttet. Originalde­taljer er blitt borte eller erstattet med etterligni­nger, og det er satt inn vippevindu­er av...
områder skal kulturvern­myndighete­ne gis adgang til å uttale seg. Men det skjedde ikke her siden tiltaket ikke var søkt om til kommunen. Nå avsluttet. Originalde­taljer er blitt borte eller erstattet med etterligni­nger, og det er satt inn vippevindu­er av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway