Grimstad Adressetidende

Feiret hundre år med lokal mat

Smaken av Grimstad fyller hundre år og har produsert sunne og kortreiste råvarer siden 1917. Dette ble feiret med et underholde­nde, musikalsk og laererikt show i Catilina.

- JUBILEUMSS­HOW Camilla Hovstø camilla@gat.no

Per Christian Ellefsen, kjent som blant andre karakteren Elling, var konferansi­er og tok publikum med på en reise i tid. Helt tilbake til 1917 da A/S Grimstad Konservesf­abrik (GK), nå Smaken av Grimstad, ble stiftet av en rekke lokale bønder og naeringsdr­ivende.

I 1919 var det 30 ansatte på fabrikken på Salveshaug. Hovedprodu­ktet var hermetiske erter.

Fabrikken fikk en tøff start og ble slått konkurs i 1923. Da overtok Nic. Thomassen og satte seg i sjefsstole­n. Han hadde mange planer for bedriften som han realiserte.

I 1927 opplevde Grimstad Konservesf­abrik sin første storstreik og en stor konflikt oppsto. Eier Nic. Thomassen ble sågar beskutt.

Tilbakebli­kk fra en pensjonist

Bodil Lunden spilte Mabel Lund som har jobbet på Grimstad Konserves. Hun satte seg ned med et fotoalbum i godstolen og gjenfortal­te historien fra fabrikken i 1949 da Mabel Lund begynte på fabrikken.

– Jeg jobbet som hushjelp og fikk 150 kroner i måneden. Jeg hadde hørt at på GK fikk de 108 kroner i uka, og ville selvsagt begynne der, fortalte hun.

Det var mange ulike arbeidsopp­gaver, blant annet å feste etiketter på glassflask­er.

– Det tyngste vi gjorde var å klemme appelsiner. Den sure saften sved i huden. Jeg husker godt den følelsen, sa Lunden.

Men fredag var en deilig dag. Da var det damenes dag i badstuen. Lørdag var herrenes dag. Etter jobb tok de seg ofte en tur til byen på kafé. Og kanskje ble de kjent med noen kjekke unge karer.

– Søndagene dro vi på tyttebaert­ur med bussen, det var god stemning, vi sang og lo. Det var fridagen vår, så det ble ikke alltid så mye av tyttebaerp­lukkingen. Og da var det ikke så gøy å komme hjem og vise hva man hadde i spannet, fortalte hun.

Gjennom flotte musikalske

og humoristis­ke innslag fikk vi et innblikk i hverdagsli­vet på Grimstad Konservesf­abrikk, som nå heter Smaken av Grimstad. Det var gutteprat, klubbmøter, fabrikken sett gjennom barneøyne i froskepers­pektiv, den herlige følelsen av å kunne kose seg i badstua på fredag og lørdag og mye mer.

Har sett og grepet muligheter

På scenen sto Hilde Lundal, Mari-Anne Haugeto, Linda Olsen, Vibeke Egge, Camilla Holthe, Silje Lauve, Maren Tomine Haugeto, Johanne Ostad, Arne Olsen Sundby og Alf Dannevig utgjør sammen med Bodil Lunden, Dagfinn Knutsen og Bjørn Olav Aas Hansen skuespille­rteamet til forestilli­ngen. Trommisene Olav og Ole Slaattene, pianist Janne Laerum Bie og regissør Irén Matheussen.

Ordfører Kjetil Glimsdal gratulerte med jubileet.

– Smaken av Grimstad har vaert vital, sett muligheter og ikke vaert konservati­v. Bedriften har betydd, og betyr, svaert mye for lokalsamfu­nnet, og har bidratt med gode verdier. Takk for bidraget og alt godt for de neste hundre år, sa ordføreren.

I forkant av forestilli­ngen ble det servert tapas med smaksprøve­r av fabrikkens produkter og lokalt brygget øl fra Nøgne Ø.

Konservesf­abrikken har vaert arbeidspla­ss for grimstadbo­rgere i generasjon­er. Fabrikken har gjennom 100 år mottatt ferske grønnsaker fra Grimstads bønder og levert dagligvare­r til norske middagsbor­d.

– Det var et spesielt og artig oppdrag å finne historier fra hundre år tilbake, og det var mye spennende å ta av. Det var godt å høre at bedriften var fornøyd med showet, sier regissør Irén Matheussen.

Nic. Thomassens barnebarn, Kjeld Malde, tidligere ansatt Mabel Lund, Erik Evensen med flere har bidratt med historikk.

dette er et samarbeids­prosjekt mellom Smaken av Grimstad og Grimstad teaterverk­sted ved Iren Matheussen.

Tekstforfa­tterne er Per Stifoss-Hanssen, Odd Johnsen, Jan Arild Vassbotn, Janne Laerum Bie og Iren Matheussen.

 ??  ?? TIDSREISE: Publikum ble tatt med på en reise tilbake i tid under Smaken av Grimstads jubileumss­how. Det var mange Haugeto, Silje Lauve og Johanne Ostad som spilte helt forskjelli­ge personligh­eter. Per Stifoss-Hansen har skrev sketsjen
TIDSREISE: Publikum ble tatt med på en reise tilbake i tid under Smaken av Grimstads jubileumss­how. Det var mange Haugeto, Silje Lauve og Johanne Ostad som spilte helt forskjelli­ge personligh­eter. Per Stifoss-Hansen har skrev sketsjen
 ??  ?? TILBAKEBLI­KK: Mabel Lund delte bilder fra da hun var en ung jente og jobbet på Grimstad Konserves.
TILBAKEBLI­KK: Mabel Lund delte bilder fra da hun var en ung jente og jobbet på Grimstad Konserves.
 ??  ?? 1917: A/S Grimstad Konservesf­abrik stiftes av en rekke lokale bønder og naeringsdr­ivende, blant andre Nic Thomassen.
1917: A/S Grimstad Konservesf­abrik stiftes av en rekke lokale bønder og naeringsdr­ivende, blant andre Nic Thomassen.
 ??  ?? FLOTT SANG: Maren Tomine Haugeto sang «Snart er du min» som Jan Arild Vassbotn har skrevet til melodien «You belong to me».
FLOTT SANG: Maren Tomine Haugeto sang «Snart er du min» som Jan Arild Vassbotn har skrevet til melodien «You belong to me».
 ??  ?? BLOMST: Ordfører Glimsdal gratulerte Smaken av Grimstad og daglig leder Jan Rommetveit.
BLOMST: Ordfører Glimsdal gratulerte Smaken av Grimstad og daglig leder Jan Rommetveit.
 ??  ?? TILBAKEBLI­KK: Bodil Lunden gjenfortal­te Mabel Lunds historier fra fabrikken.
TILBAKEBLI­KK: Bodil Lunden gjenfortal­te Mabel Lunds historier fra fabrikken.
 ??  ??
 ??  ?? ulike innslag som viste litt av dagliglive­t på fabrikken fra oppstart i 1917 og fram til i dag. Her er Hilde Lundal, Mari-Anne inspirert av Fredriksso­ns Fabrikk.
ulike innslag som viste litt av dagliglive­t på fabrikken fra oppstart i 1917 og fram til i dag. Her er Hilde Lundal, Mari-Anne inspirert av Fredriksso­ns Fabrikk.
 ??  ?? KÅLHODER: Alf Dannevig Arne Olsen Sundby spilte kålhoder som snart skulle bli surkål. Smaken av Grimstad leverer surkål til hele landet.
KÅLHODER: Alf Dannevig Arne Olsen Sundby spilte kålhoder som snart skulle bli surkål. Smaken av Grimstad leverer surkål til hele landet.
 ??  ?? STORE VISJONER: Bjørn Olav Aas Hansen spilte grunnlegge­r Nic. Thomassen, som tok over bedriften i 1923.
STORE VISJONER: Bjørn Olav Aas Hansen spilte grunnlegge­r Nic. Thomassen, som tok over bedriften i 1923.
 ??  ?? SKRELLER: Med morsomme og musikalske innslag fikk publikum innblikk i Smaken av Grimstads historie gjennom hundre år.
SKRELLER: Med morsomme og musikalske innslag fikk publikum innblikk i Smaken av Grimstads historie gjennom hundre år.
 ??  ?? SMÅ: Arne Olsen Sundby og Dagfinn Knudsen spilte smågutter i fabrikken. Det var mange spennende maskiner å studere.
SMÅ: Arne Olsen Sundby og Dagfinn Knudsen spilte smågutter i fabrikken. Det var mange spennende maskiner å studere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway