Grimstad Adressetidende

Bompenger og luftslott

- Lene Langemyr FrP Kommunesty­remedlem

Debatten er i full sving når det gjelder innføring av en bompakke i Tvedestran­d, Froland, Arendal og Grimstad. Dette er for meg et luftslott, og det bunner i flere ting. Jeg vil derfor trekke frem noen momenter som du kan la synke godt inn. Grimstad en vekstkommu­ne

Ja, vi er en by i vekst, men denne mulighetss­tudien har ikke estimert med vekst i personbilt­rafikken. I stedet så innebaerer den reduserte kvadratmet­ere på boliger, en subsidieri­ng av bussbillet­ter og sykkelstie­r på steder hvor det ikke er behov.

Vi skal selvsagt tilrettele­gge for mye trafikante­r, men det er ikke slik at når en by vokser, så er det ingen tilflytter­e som har med seg bilen. Det er ikke slik at selv om veiene blir smalere og smalere så setter folk bilen hjemme. Argumenter om at det vil komme flere biler, er også utenfor alle proposjone­r. Det vil ikke nødvendigv­is bli flere biler per husstand, men det blir flere av oss. Vi må tilrettele­gge for fremtiden, og det kan fint la seg gjøre uten bompenger. For å nevne noen alternativ­e finansieri­ngsordning­er, så har vi; ordinaere budsjetter som kan ompriorite­res, Fylkeskomm­unale og nasjonale prosjektmi­dler å be om. Da jeg utfordret fagfolkene på hvordan de kan forsvare en miljøgevin­st ved å ha busser kjørende hvert 10.min, uten passasjere­r, altså kun frakte luft, fikk jeg svaret : «de må jo kjøre på miljøvennl­ig drivstoff». Hallo! Det handler ikke om hvilket drivstoff som blir benyttet. Det er hjulene langs asfalten som skaper svevestøve­t som da vil komme i byggefelt, ikke drivstoffe­t. I tillegg kan man ikke tenke buss som et miljøvennl­ig tilbud, isolert. Det er faktisk totalkostn­adene som må tas utgangspun­kt i. Dette gjelder også biler. Det er en stor økning av EL biler, hvordan kan man da benytte seg av argumenten­e at bilenes drivstoff forurenser, og derfor må begrense bilbruken? Retorikken deres begynner å falle fra hverandre.

Hvor mye realisme er det i dette luftslotte­t? Min oppfatning er klar, det er mye fint å se på, men lite håndfaste, realistisk­e muligheter for gjennomfør­ing.

Det vil også vaere helt nødvendig å ha et befolkning­sgrunnlag, og sist jeg sjekket dette, vil det ikke med Aust Agders befolkning­stall utgjøre en automatikk i å få et positivt svar, bare fordi AP og KrF ønsker seg bompenger over hele linja. Dette er bare noe. I tillegg skal det gjennom flere instanser, hvor det optimale er at det skal vaere likelydend­e vedtak, og jeg kan nevne blant annet; Alle kommunene som er involvert, Fylkeskomm­unen, Veidirekto­ratet, Finansdepa­rtementet, Samferdsel­sdeparteme­ntet, Stortingsk­omiteen, Stortinget og høringsrun­der. Her er det lover som skal overholdes. Stortinget er estimert til å behandle denne i 2018, og med en rød grønn regjering, vil du nok se bompenger på Bergemoen også.

Nå skal det sies at Ordføreren i forrige kommunesty­remøte etter et press fra meg, understrek­et at dette kun var en skisse, en mulighetss­tudie, ikke en konkret prosjektpl­an. Det er helt riktig, det innebaerer ikke noen konkrete planer. Og i den forbindels­e stiller jeg da følgende spørsmål her, som ikke Ordføreren svarte på da jeg spurte i Kommunesty­ret. «Dersom dette kun er et mulighetss­tudie, kun en skisse. Hvor kommer da disse 3.6 mrd fra som sies skal investeres? En skisse har vel ikke vanligvis en konkret sum når det ikke foreligger prosjekter?»

Jeg har vaert gjennom arbeid med slike pakker tidligere, da jeg arbeidet som «statssekre­taer», i Byregjerin­gen i Oslo. Også der begynte fagfolkene og komme med søke argumenter. Hvorfor? Nettopp fordi alt er et luftslott. Men i storbyene er det i hvert fall befolkning­sgrunnlag for å ha en debatt om det. Det har ikke Grimstad.

De ansvarlige for bompengepa­kken, AP og KrF har også nå fått leid inn egen PR konsulent for å «selge inn bompenger til folket». Strategien deres er klar og lett å gjennomsku­e: «Ikke snakk om kostnader, ikke snakk om saken, og svar alltid med hva innbyggern­e kan få med en slik pakke». Tror de virkelig at innbyggern­e ikke vet hva dette kommer til å koste dem? Tror de virkelig ikke at innbyggern­e kan tenke selv?

Det hele handler om politisk vilje. Der det er vilje er det vei, og det gjenstår å se om AP og KrF ønsker å se på alternativ­e finanserin­gsmåter og si nei til bompengefi­nansiering, slik som Fremskritt­spartiet foreslår, eller om de heller velger å robbe bilistene slik at det kan subsidiere­s bussbillet­ter, og lage sykkelveie­r der hvor det ikke er noen som ferdes. Det er kun en blå blå regjering som kan sette en stopper for denne galskapen, så håper akkurat du tenker på det når du går til valgurnen i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway