Grimstad Adressetidende

- Nå naermer vi oss Stoalignen­de bygningsmi­ljø

Kjeld Malde er sterkt kritisk utviklinge­n av bygningsmi­ljø i sentrum.

- Kjeld Malde

Lesernes mening: Kan

det bli verre? Jeg trodde vi hadde fått presentert det verste av arkitektur som ikke passer i Grimstad.

Tidligere har bankene

ødelagt sentrum med sine fullstendi­g upassende bygninger i det gamle Grimstad sentrum. Så kom Oddensente­ret, ille var det før, men nå skulle det bygges ut til det verre. «Korsikansk fiskerland­sby», kom arkitekt Torp med, noe som for arkitekten synes å vaere helt forenlig med vår lokale byggeskikk.

Men de nye

blokkene foreslått av Grimstad Bådsenter på bryggekant­en i Grimstad, tar prisen. Kan ikke arkitekter lese, eller har de fått sin eksamen slik som enkelte sjåfører jeg møter på min vei, tilsendt i posten? Jeg finner nemlig på Grimstad kommunes hjemmeside­r noe som kalles estetiske retningsli­njer relatert til byggeskikk. Men de gjelder kanskje ikke lenger. At utbygger og arkitekt skal ta hensyn til dem er vel kanskje for mye forlangt?

Under punkt 3

står det: «Det skal legges avgjørende vekt på å bevare den historiske sentrumsbe­byggelse og preget av sørlandsby i farge, treklednin­g og detaljerin­g». Men det gjelder kanskje bare fra Torskeholm­en og østover mot Biodden. Stoa er noe av det styggeste jeg vet. Nå naermer vi oss et Stoa-lignende bygningsmi­ljø i hvordan utbyggerne ser ut til å ville ha det vest for Torskeholm­en.

I retningsli­njene for

byggeskikk står det også at «Fortetning­sprosjekte­r skal inngå i helhetlige planer for et område og ikke skje fra tomt til tomt».

Jeg trodde ikke

det kunne bli verre enn dette forslaget fra Grimstad Bådsenter heller. Men det kan det. Jeg har i forbindels­e med 100-års jubileet til «Smaken av Grimstad» skrevet en artikkel om barndomsop­plevelser og oppvekst i «skyggen» av Grimstad Konservesf­abrik på Salveshaug i Varden. Og skulle ta et bilde av huset jeg bodde i, Vardegaten 15.

Men hva ser

jeg i nabolaget.? En grusom garasje med tre store butikkvind­uer i veggen mot gaten. Bak det, kanskje litt mer skjult, et gigantisk firkantet bygg med flatt tak og store vinduer.

I punkt 3

Byggeskikk står det: «Innslag av utradisjon­ell og dristig arkitektur skal fortrinnsv­is gis rom der den ikke provoserer omgivelsen­e eller i områder som er lite ensartet. Uvanlige bygninger kan også tillates i bevaringso­mråder når de ved sin arkitekton­iske styrke i seg selv, og ved sin harmoni med omgivelsen­e, positivt uttrykker bybildets forandring over tid.»

Hvem er det

son tillater slik arkitektur midt i den gamle trehusbeby­ggelse. Og det er jo ikke noe engangsfen­omen. Det samme kan du se om du går fra Voss bakke og opp Binabbgate­n. Der kneiser et helt upassende arkitekton­isk verk i enden av gaten opp mot Binabben. Og i Soloddveie­n er det bygd to lignende hus hvor arkitekten ikke har vaert i stand til å lese Grimstad kommunes regler for byggeskikk. Men det må jo også svikte i det store røde mursteinsh­us på Arendalsve­ien.

I punkt 5

«Fortetning» skriver kommunen « Leilighets­bygg og andre tiltak for fortetning i boligmasse­n skal ikke provosere dominerend­e byggeskikk eller medvirke til estetisk monoton og lite stedstypis­k arkitektur i form, materialva­lg og dimensjone­ring. Som hovedregel skal fortetning­sprosjekte­r underordne­s eksisteren­de byggelinje­r, volum, takform, gesims og mønehøyder. I bygget i Varden er alle disse nevnte ting sett helt bort fra.

Hvor er byggemyndi­ghetene

i Grimstad kommune? Som bildet fra Varden viser, er også renholdsve­rket med på å forskjønne byen vår. En lang rekke av utrolig skjemmende søppelkont­einere står oppmarsjer­t mot gaten.

Og en liten

digresjon til slutt. Det er blitt moderne med utvendige persienner foran de store vinduene husene nå utstyres med. Kanskje beboerne bare ser ut av vinduene. Fra utsiden kan de neppe ha sett huset sitt, for styggere pynt på huset enn disse persiennen­e skal man lete lenge etter.

 ??  ?? MISLIKER: Kjeld Malde synes ikke noe om det planlagte leilighets­prosjektet ved Grimstad Bådsenter på Odden. «Stoa er noe av det styggeste jeg vet. Nå naermer vi oss et Stoa-lignende bygningsmi­ljø i hvordan utbyggerne ser ut til å ville ha det vest for...
MISLIKER: Kjeld Malde synes ikke noe om det planlagte leilighets­prosjektet ved Grimstad Bådsenter på Odden. «Stoa er noe av det styggeste jeg vet. Nå naermer vi oss et Stoa-lignende bygningsmi­ljø i hvordan utbyggerne ser ut til å ville ha det vest for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway