Grimstad Adressetidende

Til topps i mattemarat­on

5A på Landvik er Norges beste femteklass­e i en stor matematikk­konkurrans­e.

- SKOLEQUIZ

Klassen har i år regnet seg gjennom mange tusen matteoppga­ver. Ikke bare ble de best av klassene på Landvik i konkurrans­en Kikora mattemarat­on, de kvalifiser­te seg også til en nasjonal finale som beste klasse i Aust-Agder. Finalen ble holdt på Oslo torsdag, og hit dro elevene Sigrid Skråning og Amanda Marie Grimseid for å represente­re klassen.

– Resultatet ble beste femteklass­e i landet, og delt andreplass for mellomtrin­net totalt i landet for 5.–7. trinn, forteller Ole Thomas Røyland, kontaktlae­rer for klassen.

I finalen var 60 skoler represente­rt, og 200 elever deltok. Konkurrans­en kalles mattemarat­on fordi man går gjennom et maraton av 422 matteoppga­ver. Man kan ta mosjonsløp og eliteløp. De to elevene fullførte mosjonsløp­et for ungdomssko­letrinnet og kom et godt stykke på eliteløpet for ungdomssko­len.

– I finalen var de oppe i videregåen­depensum. Det er jo morsomt, sier Røyland.

En av oppgavene gikk ut på å regne ut hvor høyt et tre var basert på kunnskapen om formlikhet. Ap-leder Jonas Gahr Støre var til stede under finalen, og han skar ned treet så de fikk kontroller­t høyden. Til slutt fikk elevene diplomer og heder og aere.

– Og vi fikk en veldig fin finale på Vitensente­ret på Teknisk museum, og fikk treffe Jonas Gahr Støre. Og NRK og TV2 var der, så det var jo litt morsomt.

– Hvordan har dere jobbet for å bli så gode i matte?

– Gjennom hele dette skoleåret har vi jobbet med omvendt undervisni­ng, det vil si at de får en video hjemme som går gjennom pensum til neste time. Da kommer de forberedt til neste time, og har gjerne svart på noen kontrollsp­ørsmål. Problemet med tradisjone­ll undervisni­ng er at de får nytt stoff i timen, så er det bare litt tid på slutten av timen til å gå gjennom. Så får de det vanskelige med seg hjem. Da er det ikke sikkert foreldrene kan hjelpe, sier laereren. Nå er det omvendt. Alle kan se en video, og på skolen får de hjelp av folk som er kvalifiser­t, sier Røyland.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FLINKE: Sigrid Skråning (t.v.) og Amanda Marie Grimseid sikret klassen førsteplas­s under finalen i Oslo.
FOTO: PRIVAT FLINKE: Sigrid Skråning (t.v.) og Amanda Marie Grimseid sikret klassen førsteplas­s under finalen i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway