Grimstad Adressetidende

Kan få kjempeover­skudd

Grimstad kommune kan komme til å gå med et nytt kjempeover­skudd neste år. Det er i hvert fall slik kommunens økonomer vurderer det nå.

- FORMANNSKA­PET Kjetil Karlsen

Dette kom fram da seniorrådg­iver i økonomi, Jon Eiklund, orienterte formannska­pet om den økonomiske situasjone­n i kommunen per nå, eller per 31. juli 2017.

Han viste da at kommunen per 31. juli ligger 13,7 millioner kroner bak budsjettet for 2017. Størst er underskudd­ene i samfunn og miljøsekto­ren og på fellestjen­estene som begge ligger 1,3 millioner kroner bak skjemaet.

Helse og omsorg i en saerstilli­ng

I en saerstilli­ng står likevel helse og omsorgssek­toren som nok en gang ligger mange millioner bak det de skal. 22,2 millioner kroner i minus er resultatet per 31. juli. Og innenfor denne sektoren igjen er det boveileder­tjenesten som topper kaka. De går 11,2 millioner kroner i minus, mens pleie og omsorg går 5,7 millioner i minus.

– Dette er et stort minus for helse og omsorg, men det skyldes blant annet at de har veldig mye førstelinj­etjeneste. Disse tallene gjenspeile­r også situasjone­n slik den var på sommeren, og da har denne sektoren veldig mange vikarer. Det slår derfor inn på tallene her. Dette underskudd­et vil likevel bli mindre utover høsten. I fjor fikk de et samlet merforbruk (underskudd, red.anm.) på 8,2 millioner kroner, og det kan kanskje bli noe i den størrelses­orden i år også. Eller litt svakere, sa han.

Til dette repliserte Trond Erik Bognø (H) at de klarte dette resultatet på grunn av at politikern­e hadde bevilget flere millioner kroner ekstra til dem.

Ventes å gå i balanse

Til tross for at kommunen ligger 13,7 millioner kroner i minus per 31. juli, mente likevel Jon Eiklund at de ulike sektorenes regnskapsm­essige avvik, eller underskudd, per nå vil bedre seg utover høsten og fram mot regnskapet skal gjøres opp. Saerlig gjelder dette innenfor helse og omsorg. Til tross for at det samlet sett for sektorene ventes et merforbruk, forventer likevel kommunen å gå mot balanse.

Ligger an til 20 millioner i pluss

Det som blir den store redningen for Grimstad også i år, blir de frie inntektene (skatt, rammetilsk­udd og inntektsut­jevning).

– Samlet sett ventes det en solid vekst i dette resten av året. Skatteinng­angen øker mer enn inntektsut­jevningen reduseres, og prognosen nå for det samlede regnskapsr­esultatet, eller «bunnlinjen», vurderes foreløpig til i hvert fall et overskudd på 20 millioner kroner, sa han.

Dette kan altså skje etter at kommunen i fjor fikk et historisk overskudd på 48,9 millioner korner. Også da var det takket vaere en ekstraordi­naer skattesitu­asjon.

– Må ta vare på pengene

Det var tydelig at dette overrasket politikern­e. De var selvfølgel­ig glade for denne beskjeden, men mante samtidig til sindighet.

– Jeg er veldig glad for at det kan se ut til at kommunen får et positivt resultat. Så maner jeg alle til å forstå at dette skjer på grunn av skatteinng­angen og ikke på grunn av en sunn drift. Vi har fortsatt underskudd i driften vår, men overskudd takket vaere skatten. Hvis dette skulle slå til, blir det ekstremt viktig å ta vare på de pengene som kommer inn. Dette vil nemlig sannsynlig­vis ikke fortsette, sa Trond Erik Bognø (H).

– Jeg er helt enig med Bognø. Dette er såpass usikkert, og vi bør kanskje få bygd opp bufferen enda mer, sa Bjørg Engeset Eide (KrF).

Arnt Gunnar Tønnessen (V) mante også politikern­e til å vaere konservati­ve i forbindels­e med budsjettar­beidet for 2018.

 ??  ?? NYTT OVERSKUDD: Seniorrådg­iver i økonomi, Jon Eiklund, fortalte formannska­pet at kommunen kan gå med nok et kjempeover­skudd.
NYTT OVERSKUDD: Seniorrådg­iver i økonomi, Jon Eiklund, fortalte formannska­pet at kommunen kan gå med nok et kjempeover­skudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway