Grimstad Adressetidende

Formannska­pet helt enige om å få en setterådma­nn

Formannska­pet mener tiden nå er moden for å få en setterådma­nn i erstatning­ssaken fra varsler Ragnar Holvik. Samtidig sier KS Advokaten at Holvik ikke kan avgjøre om rådmannen er inhabil.

- INNKJØPSSA­KEN Kjetil Karlsen

Dette kom fram under formannska­psmøtet på torsdag. Bakgrunnen for beslutning­en var blant annet et foreløpig svar fra KS Advokaten.

Som Adressa skrev på torsdag så er varsler Ragnar Holvik og hans advokat Birthe Eriksen dypt bekymret over at de sendte sitt første brev i denne saken for to måneder siden, og det eneste de har fått til svar er at saken er sendt over til KS Advokatene.

– Vi er dypt bekymret for at vi ikke har mottatt noen klar informasjo­n om behandling­en av denne saken etter at vi sendte vårt første brev, skrev blant annet advokaten i sitt foreløpig siste brev.

Sent svar skyldes sommerferi­e

Da formannska­pet var samlet torsdag, og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) skulle orientere om erstatning­skravet fra Holvik, leste han opp et foreløpig svar som akkurat var kommet fra KS Advokaten Geir S. Winters. Der tok Winters opp at det kanskje var lurt at det nå velges en setterådma­nn til å føre denne saken videre.

Han viste for øvrig i brevet til at grunnen til at han ikke har fått svart på alle de brevene som er sendt fra Holvik og advokat Eriksen, er at han har hatt sommerferi­e. Han kom tilbake fra ferie 15. august, og tre dager inn i den første uka tilbake på jobb, hadde han tid til å se på saken.

Tilbakevis­er rolle

Han er også inne på erstatning­skravet fra Holvik for «systematis­k gjengjelde­lse» mot ham som varsler.

– I forarbeide­ne er gjengjelde­lse definert som «enhver ugunstig behandling som er en reaksjon på ytringen», jf. Ot.prp. nr. 84 (2005–2006) side 44 og side 53. Både rådmannen og ordføreren har bestridt at det som Holvik oppfatter som en ugunstig behandling fra deres side er en reaksjon på at Holvik har varslet. For øvrig har verken rådmannen eller ordføreren hatt noen rolle angående de forhold som Holvik har varslet om, skriver advokat Winters.

Han er også på at Holvik og advokat Eriksens brev av 22. juni inneholder en rekke alvorlige påstander mot enkeltpers­oner.

– Eventuelle brudd på gjengjelde­lsesforbud­et i aml. (Arbeidsmil­jøloven, red.anm.) paragraf 2A-2 er straffesan­ksjonert i aml. paragraf 19–1. Dette illustrere­r at jeg må ha tid til å undersøke saken forsvarlig. De som du i dine brev retter alvorlige beskyldnin­ger mot har også krav på rettssikke­rhet, skriver Winters.

Han skriver også at motparten i sine brev kommer med en del påstander som han gjerne vil ha en naermere begrunnels­e for.

Tar opp inhabilite­ten

Winters tar også for seg Holviks og Eriksens påstander om at rådmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) er inhabile i erstatning­ssaken.

– Det er ikke tilstrekke­lig for å anse rådmannen som inhabil at Holvik, som varsler, mener det, men det vil vaere et moment i habilitets­vurderinge­n som rådmannen må ta. Et sentralt rettslig poeng som jeg ikke kan se at dine brev tar hensyn til, er at myndighete­n til å avgjøre egen habilitet ligger hos rådmannen selv, skriver han.

Ikke fornøyd

Advokat Winters gjør det også klart at han ikke er saerlig fornøyd med den fremgangsm­åten motparten har valgt ved å bringe denne saken inn for kommunesty­ret.

– Rådmannens lovbestemt­e myndighet til selv å avgjøre egen habilitet mener jeg du har neglisjert ved å ta direkte kontakt med gruppelede­re i kommunesty­ret om arbeidsgiv­erspørsmål som tilligger rådmannen, så lenge rådmannen anser seg habil. Din fremgangsm­åte her antas også å vaere i strid med den rollen som rådmannen skal ha etter kommunelov­ens paragraf 23, skriver han.

KS Advokaten viser også til at ytringsfri­heten og retten til imøtegåels­e også gjelder for en rådmann og at ingen ting av det rådmannen har ytret i saken har preg av personangr­ep eller lignende, mens han mener Holvik har kommet med generelle og negative karakteris­tikker av ledergrupp­en i kommunen.

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt ordføreren er inhabil, mener advokat Winters at det er kommunesty­ret, og ikke ordføreren selv, som avgjør dette.

Setterrådm­ann

Selv om rådmannen ikke anser seg inhabil, og selv om det eventuelt også skulle bli advokat Winters konklusjon, mener han likevel det kan vaere lurt å vurdere en setterådma­nn.

– Det tenkes, slik saken har utviklet seg, at det kan vaere hensiktsme­ssig at rådmannen overlater saken til en setterådma­nn. Samtidig bør det ikke vaere slik at bare fordi en part/ arbeidstak­er er misfornøyd med de standpunkt som en rådmann tar, gjennom beskyldnin­ger mot rådmannen, skal oppnå at en setterådma­nn må sette seg inn i saken på nytt. Både sivilombud­smannen og domstolene vil kunne ivareta de krav til betryggend­e saksbehand­ling som din part krever, skriver han.

Etter å ha fått lest opp brevet og diskutert saken, og etter at ordfører Kjetil Glimsdal også mente at det kanskje kan vaere smart å få inn en setterådma­nn, ble formannska­pet enstemmig enige om at dette er fornuftig i erstatning­ssaken.

 ?? ARKIVFOTO ?? BLIR ERSTATTET: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
ARKIVFOTO BLIR ERSTATTET: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
 ??  ?? HELT ENIGE: Et enstemmig formannska­p vedtok torsdag at det skal letes etter en setterådma­nn i erstatning­ssaken fra Ragnar Holvik.
HELT ENIGE: Et enstemmig formannska­p vedtok torsdag at det skal letes etter en setterådma­nn i erstatning­ssaken fra Ragnar Holvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway