Grimstad Adressetidende

Dro til Nord-Nor

Håkon Igland var aldri i tvil hvilken bil han skulle velge til klatre- og paraglider-ferien i Nord-Norge.

- PÅ LANGTUR PÅ STRØM

Det ble pappas nye Ampera-e. En moderne bil med god rekkevidde, og veldig billig å låne.

Pappaen, som ble hjemme uten sin nye elbil i flere uker, var Kristen Igland.

De første spørsmålen­e som Adressa stiller i denne anledninge­n er hvorfor Kristen og Hilde Igland tok sjansen på å kjøpe Opel Ampera-e usett?

Det neste spørsmålet er hvordan en slik elbil blir på en skikkelig luftig langtur til det høye nord, med to paraglider­e og fullt klatreutst­yr som bagasje.

Les bare videre, så får du se. Reportasje­n er på fire sider.

Snakker varmt

Håkon Igland forteller at turen ikke var så veldig nøye planlagt, annet enn at han og kameraten, Jørgen Dahl fra Haugesund, skulle ha ferie med mest mulig klatring og flying. Utgangspun­ktet var transporte­tappe fra Grimstad til Haugesund, og klatring og flying oppover Vestlandet. Men uvaeret skremte dem videre oppover, og de kjørte med elbilen helt til Lofoten.

– Vi kom midt i stormen på Vestlandet, men vi durte på nordover til finere vaer, sier Håkon. Han har visst ikke vent seg helt til at elbiler ikke durer.

Kaffestopp

– Hvordan var turen oppover med elbilen?

– Jeg synes det har gått kjempefint. Vi bare beregnet litt bedre tid på kjøringen, og la inn den tiden det tar å lade. Det var ikke noen ulempe å måtte lade. Det var bare fint å få stoppet og fylt Statoil-koppen og kjøpt en sjokolade, sier han.

Det mest praktiske var å lade en halv time hver gang. Hvis de var nesten helt tomme tok det halvannen time å lade opp til 80 prosent.

– Men vi laget mye mat på stormkjøkk­en, prøvde å se an fine plasser for å stoppe. Noen ganger brukte vi fiskestang­a.

Kjøre rolig

– Testet dere rekkevidde­n?

– Vi fikk aldri testa fullt ut, men den er ca. 40 mil. Men vi merket at det lønner seg å kjøre økonomisk. Det gjør utslag på rekkevidde­n å ta det rolig i oppoverbak­kene, og hente litt fart i utforbakke­ne. – Var det nok ladestasjo­ner? – Ja, men det var to litt lange strekninge­r på 20 mil. Men vi stoppet heller litt ofte, og kjørte aldri mer enn 20 mil.

Stappa fullt

– Kan du anbefale Ampera-e på langtur?

– Ja, absolutt. Men det er innvendig plass som er utfordring­en. Det er ikke en veldig stor bil. Du kan ikke dra en hel familie på langtur med bagasje uten ekstra plass til den.

Fra Bodø til Lofoten var hans bror Anders og kjaeresten Stine

 ??  ?? REGN PÅ LINSA: Anders, Håkon og ørgen etter at de hadde klatret «Bare blåbaer». Det er Lofotens mest populaere rute. De skjønte hvorfor de ikke møtte andre klatrere der den dagen. Halvveis i ruta åpnet himmelen seg og de ble kliss våte. Til og med...
REGN PÅ LINSA: Anders, Håkon og ørgen etter at de hadde klatret «Bare blåbaer». Det er Lofotens mest populaere rute. De skjønte hvorfor de ikke møtte andre klatrere der den dagen. Halvveis i ruta åpnet himmelen seg og de ble kliss våte. Til og med...
 ??  ?? I FJELLET: S tine Brude og brødrene Anders og Håkon Igland i Henningsva­er. «Bare blåbaer» er Lofotens mest populaere klatrerute.
I FJELLET: S tine Brude og brødrene Anders og Håkon Igland i Henningsva­er. «Bare blåbaer» er Lofotens mest populaere klatrerute.
 ??  ?? 2000: Jørgen i bildet, og Håkon tar bildet. Begge flyr Strandafje­llet. De er litt over 2.000 meter over havet.
2000: Jørgen i bildet, og Håkon tar bildet. Begge flyr Strandafje­llet. De er litt over 2.000 meter over havet.
 ??  ?? FRITTHENGE­NDE: Stine klatrer i Eggum i Vestvågøy.
FRITTHENGE­NDE: Stine klatrer i Eggum i Vestvågøy.
 ??  ?? PÅ JORDET: Her er det Jørgen Dahl som går inn for landing.
PÅ JORDET: Her er det Jørgen Dahl som går inn for landing.
 ??  ?? TAUET: Stine og co sett ovenfra.
TAUET: Stine og co sett ovenfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway