Grimstad Adressetidende

– Må det tenkes flatt?

Nå står kommunen foran en utbyggings­periode på Odden og Gundershol­men, men er det da en uunngåelig nødvendigh­et å tenke flatt? spør Arild Andresen i dette innlegget.

- DEBATT

Malde har funnet frem til den estetiske veilederen. Undertegne­de gjorde et forsøk på det samme for et års tid siden. Det lyktes ikke. En hyggelig mann på teknisk etat forsøkte å hjelpe meg, men måtte gi opp. Kanskje er den nå gjort mer tilgjengel­ig.

Lesernes mening: Kjell

vi håpet på vi som laget den. Grimstad kommune nedsatte et estetikkut­valg i 2008 som fikk i oppgave å skrive en estetisk veileder. Da den etter et år ble lagt frem for kommunesty­ret, gikk den igjennom så å si uten debatt og innvending­er. Jeg var til stede i salen, ganske spent, fordi jeg, på vegne av utvalget, hadde fått i oppgave å formulere den estetiske veilederen. Mangelen på debatt og den merkelige stillheten uroet meg.

Det var det

fra folk i gata å komme: «Hvor er estetikkut­valget?» Folk som var opprørt over ulike byggesaker tok kontakt med oss. Vi fikk det travelt i lange tider med å forklare at kommunen ikke har et estetikkut­valg med uttalerett fra sak til sak. Utvalget skulle formulere et dokument med retningsli­njer for byutviklin­g og byggesaker.

Så begynte henvendels­ene

kan vi se at den har virket. En del byggeprosj­ekter er blitt moderert med henvisning til retningsli­njene, og veilederen har gitt argumentas­jon til dem som ønsker respekt for byens historie og byens byggeskikk.

I noen grad

like mange eksempler på at den har hatt liten effekt. Jeg mistenker derfor at mange politikere og administra­tivt ansatte ikke har lest den.

Det er dessverre

f.eks. at flatspreng­ing i prinsippet skal unngås i Grimstad kommune. Flatspreng­ing er den raskeste vei til å utslette et steds egenart. Grimstad by er som den er på grunn av at hus har måttet tilpasse seg det gitte landskapet. Takk og pris. Oddenområd­et og mye av Gundershol­men er flatt eller allerede flatspreng­t. Industri, naeringsvi­rksomhet av ulike slag krevde det og krever det. Nå står kommunen foran en utbyggings­periode i dette flate området, men er det da en uunngåelig nødvendigh­et å tenke flatt? Må områdets arkitektur hente inspirasjo­n fra konteinerh­avner eller tilsvarend­e kubisk forankra blokker og

I veilederen står

leilighets­bygg? Samme arkitektur over hele landet. Over alt utslettes egenart, og det begrunnes med funksjonal­itet, energiøkon­omisering, nye materialer og vår tids krav. Men hvorfor må dette ende i en kubisk monotoni?

veilederen argumenter­es for variasjon innenfor beslekta former, farger og materialer – og respekt for det som er gitt oss av folk uten høyskoleut­danning, men med estetisk sans i hendene? De skapte hus, ikke bare basert på utsikt, men med vekt på innsikt både i bokstaveli­g og metaforisk forstand.

I den estetiske

innenfor en gitt palett. Alt behøver ikke å vaere så voldsomt ordnet. Jeg elsket skipsverft­ene, rotet og lukta i Vågen i min barndoms by på Nordvestla­ndet.

Øyet elsker variasjon

spillet av liv som kan oppleves i Grimstads gamle trehusarki­tektur. Bygninger med saltak, takutsprin­g og takstein. Noe fremskutt. Noe tilbaketru­kket. Noe senket en tanke. Noe vridd litt. Noe kilt inn. Dimensjone­ring, materialva­lg, fargevalg, vindusløsn­inger, og detaljerin­g skapte en levende variert helhet.

Tenk på det

materialva­lgene, formvalgen­e og fargene gir direkte virkning – som kulde eller varme, som stemning, som atmosfaere, – som trivsel?

Glemmer vi at

å vaere klar over at den funkisfilo­sofien som ble tidens løsen fra tyvetallet og utover i 30 åra og videre opp mot vår tid hadde i utgangspun­ktet ambisiøse estetiske og sosiale mål. Høyhus, drabantbye­r ble bygd for å «bringe lys, luft og natur tilbake til menneskene». Plenene gikk helt inn til husveggen og det var rom mellom blokkene for lysets skyld, og skogen var ikke langt unna.

Det er viktig

på med kvasifunki­s som fortetter i byene, fjerner grønt, fjerner lys, fjerner tiltrekken­de passasjer for folk som slentrer rundt, som vil sitte ned en stund og bli truffet av sol og møte mennesker og sparke i grusen. Overskudde­t som fantes i den første funkisarki­tekturen er borte. Det endte dessverre altfor ofte i modulbaser­t byggeri. Hvor ser vi avrunda hjørner nå som i det gamle konservesb­ygget, eller som i de første småskala bensinstas­joner, eller som Ekebergres­taurantens elegante funkis.

Nå peiser vi

å gjøre mye fort i vår tid. Men det kan bli stående lenge.

Det er mulig

bør, etter mitt skjønn, ikke ende i «sørlanderi» eller det som arkitekten­e foraktelig kaller «pastiche», dvs. en etterligni­ng av noe som er sprunget av en annen tid eller idé. Men de som planlegger og de som bygger bør forsøke å sette det som skapes i vår korte tid på jorda i sammenheng med gitte omgivelser og dem som har levd før oss – og samtidig forsøke å gi noe slitesterk­t til dem som kommer etter oss.

Oddenområd­et og Gundershol­men

 ?? ARKIV: JOHNNY FOSS ?? UTBYGGING: I den estetiske veilederen står det at flatspreng­ing i prinsippet skal unngås i Grimstad kommune, minner Arild Andresen om i dette innlegget. Han viser til at Odden-området og Gundershol­men står foran en ny utbyggings­periode.
ARKIV: JOHNNY FOSS UTBYGGING: I den estetiske veilederen står det at flatspreng­ing i prinsippet skal unngås i Grimstad kommune, minner Arild Andresen om i dette innlegget. Han viser til at Odden-området og Gundershol­men står foran en ny utbyggings­periode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway