Grimstad Adressetidende

Måtte rette opp feil i arkiv

Etter å ha fått avdekket ni feil med arkivene sine, og etter å ha jobbet i ett og et halvt år for å få orden på det, skal Grimstad kommune endelig ha fått stell på arkivene sine igjen.

- KOMMUNEN

Dette går frem av en sak som var til politisk behandling i kommunesty­ret.

Kommunen har måttet tåle mye kritikk for sitt arkiv og for hvordan de har håndtert dette. Dette gjelder ikke minst i den store innkjøpssa­ken. Der viste det seg jo at kommunen manglet og ikke kunne finne en lang rekke avtaler og kontrakter, at avtaler ikke var signert og at det fantes ulike kopier av ulike saker. Revisjonss­elskapet BDO fikk også selv erfare disse store problemene da de skulle jobbe med innkjøpssa­ken i fjor, og kom senere med flengende kritikk av blant annet dette.

Statsarkiv­et fant store hull

Statsarkiv­et i Kristiansa­nd fikk også erfare at det var svaert store hull og mangler i kommunens arkiv og arkivsyste­mer da de var på tilsyn her i november 2015.

Det ble etter dette besøket gitt hele ni pålegg (avvik) til kommunen, som først fikk frist til 1. juni 2016 til å lukke alle disse avvikene. Det klarte de ikke, og fikk etter å ha spurt om det ny frist til 16. januar i år.

Ifølge sakspapire­ne ble tilsynet konsentrer­t rundt temaene organiseri­ng av kommunens arkivtjene­ste, arkivplan, elektronis­k arkivdanni­ng, samt eldre og avsluttede papirarkiv­er i kommunen.

Måtte få hjelp

Kommunen fikk hjelp av AustAgder Museum og Arkiv til å jobbe med saken, og det ble blant annet besluttet at det skulle lages en ny arkivplan.

Kommunen sendte innen fristen, 16. januar i år, den nye arkivplane­n og beskjed om det de mente var lukking av alle avvikene. Statsarkiv­et var imidlertid fortsatt ikke fornøyd, og ba i februar om en naermere beskrivels­e av hvordan hvert enkelt avvik er utbedret.

I mars fikk kommunen et nytt brev fra Statsarkiv­et som fortsatt ikke var fornøyd. De mente tre av avvikene fortsatt ikke var forsvarlig lukket, og ga kommunen en ny frist for å få dette i orden.

Det er ikke før i et brev 2. juni i år at kommunen får grønt lys og godkjentst­empel av Statsarkiv­et på de ni avvikene. Det har da gått over ett og et halvt år siden tilsynsmyn­digheten var på sitt første besøk og fant avvikene. Og over ett år siden den første fristen de fikk til å rydde opp i forholdene.

– Har synliggjor­t manglende

– Arbeidet med å få arkivplane­n på plass har synliggjor­t manglende kompetanse, og til dels dårlige rutiner i flere enheter, innrømmer rådmannen selv i sakspapire­ne.

– Dette gjelder spesielt i forhold til journalfør­ing av post. I arbeidet med Handlingsp­lan for oppfølging av innkjøpssa­ken (KS-vedtak PS 17/13) – versjon 5.17 punkt 7.1.4, er kunnskap om arkivverdi­g dokumentas­jon og krav til dokumentas­jon av innkjøp et eget kompetanse­punkt. Mange ledere og ansatte i sektorene har derfor i løpet av våren gjennomfør­t kurs i arkivering i regi av Aust-Agder Museum og Arkiv. Dette vil bli fulgt opp av ytterliger­e kompetanse­hevende tiltak, skriver han videre. Han ber også kommunesty­ret ta rådmannens orienterin­g om lukking av disse avvikene til etterretni­ng og at de vedtar rådmannens forslag til arkivplan.

 ??  ?? ARKIVFEI: Etter å ha jobbet i ett og et halvt år med å rette opp feil i arkivene sine skal Grimstad kommune nå vaere i havn med jobben.
ARKIVFEI: Etter å ha jobbet i ett og et halvt år med å rette opp feil i arkivene sine skal Grimstad kommune nå vaere i havn med jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway