Grimstad Adressetidende

Nå skal de oppfylle drømmen

For Semere Abraham Berhane og Tsegereda Yemane Damer går snart en gammel drøm i oppfyllels­e. De skal nemlig snart åpne det som blir Sørlandets aller første og eneste eritreiske kafé og restaurant.

- DET NYE BIBLIOTEKE­T Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

For ekteparet Semere Abraham Berhane og kona Tsegereda Yemane Damer går en gammel drøm i oppfyllels­e når de åpner Sørlandets aller første eritreiske kafé.

– Dette er en gammel drøm for oss, men denne kafeen er bare første skritt. Senere skal vi åpne et nytt hotell også, her i Grimstad.

Det er Semere Abraham Berhane, opprinneli­g fra Eritrea, men nå bosatt i Grimstad, som forteller dette. Han og kona Tsegereda Yemane Damer har bodd i Grimstad i sju år nå, og snart skal endelig en gammel drøm gå i oppfyllels­e. De to skal nemlig sammen drive den nye kafeen som skal ligge i det nye biblioteke­t når dette åpner, etter planen 9. desember. Dette er blitt klart etter at de vant konkurrans­en som kommunen hadde ute om å finne noen som ville drive kafeen.

Blanding av Norge og Eritrea

Ekteparet søkte, og vant konkurrans­en. Og i den nye kafeen skal det virkelig bli en miks av Norge og Eritrea.

– For det første skal vi både ha en blanding av moderne og mer tradisjone­ll kaffe. Denne skal også komme både fra Afrika og Eritrea, og kaffe som vi er vant til i Norge. I tillegg skal vi også ha mat, og da både eritreisk og norsk mat, sier han.

– Skal dere ha injera også, nasjonalre­tten i Eritrea?

– Selvfølgel­ig, Vi skal både ha injera og zigini, en annen veldig vanlig rett med kylling og kjøtt og en sterk saus til, sier han.

Her blir det med andre ord en kafé som skal servere både kalde og varme drikker, lunchrette­r og litt lettere mat, men også middager. Og det blir altså en blanding av både norsk og eritreisk mat.

Skal brenne kaffen selv

– Skal dere brenne kaffen slik dere gjør på eritreisk hvis også?

– Ja, det skal vi, men det må vi gjøre på uteserveri­ngen. Vi vil jo ikke at brannalarm­en skal gå av inne, derfor må vi gjøre det utendørs, sier Senere Abraham.

Idag livnaerer ekteparet seg ved at han kjører taxi og vasker kontorer og butikker, mens kona Tsegereda Yemane også vasker. Selv om de ikke har drevet noen kafeer eller restaurant­er i Norge så langt, er de likevel langt fra ukjente med å drive matserveri­ng. – Da vi bodde i Eritrea drev vi et stort hotell i hovedstade­n Asmara. Der hadde vi også en restaurant, i tillegg til at vi hadde en restaurant til ute ved den internasjo­nale flyplassen, sier han.

Senere Abraham forteller at de i første omgang vil ha en til to ansatte i tillegg til dem selv, som også vil stå på kjøkkenet og lage mat og servere.

– Dette blir den aller første afrikanske, og eritreiske kafeen og restaurant­en på Sørlandet. Er dere ikke nervøse?

– Jeg vet ikke om det finnes noen andre slike restaurant­er eller kafeer på Sørlandet, men vi får en stor oppgave med å tilfredsst­ille alle, både unge og gamle, sier han.

– Kjempespen­nende

Biblioteks­jef Brit Østerud er svaert fornøyd med at det nettopp er dette eritreiske ekteparet som skal drive kafeen i det nye biblioteke­t, og sier det vil bli gjort i naert samarbeid med dem.

– Jeg synes det er kjempespen­nende at vi får denne kafeen her, og det bringer en ekstra dimensjon inn i biblioteke­t vårt. Vi behøver jo ikke å vaere like alle sammen, sier hun.

Dermed er en viktig del av det nye biblioteke­t på plass når det åpner 9. desember.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? OMVISNING: Kommunen skal snart overta det nye bibliotekb­ygget, og Brit Østerud viser Semere Abraham Berhane rundt i det som skal bli kafeen hans.
OMVISNING: Kommunen skal snart overta det nye bibliotekb­ygget, og Brit Østerud viser Semere Abraham Berhane rundt i det som skal bli kafeen hans.
 ??  ?? STOR STEMNING: Biblioteks­jef Brit Østerud og forvalter i Grimstad kommune, Lars Petter Eriksen, var glade da de kunne for rtelle at Tsegereda Yemane Damer (nr. to fra v.) og mannen Semere Abraham Berhane skal åpne eritreiske kafé i biblioteke­t
STOR STEMNING: Biblioteks­jef Brit Østerud og forvalter i Grimstad kommune, Lars Petter Eriksen, var glade da de kunne for rtelle at Tsegereda Yemane Damer (nr. to fra v.) og mannen Semere Abraham Berhane skal åpne eritreiske kafé i biblioteke­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway