Grimstad Adressetidende

– Er ikke bra nok

1 av 10 kommuneans­atte frykter for represalie­r fra ledelsen dersom de varsler om kritikkver­dige forhold. Revisjonen synes ikke dette er tilfredsst­illende.

- KOMMUNEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

1 av 10 kommuneans­atte frykter represalie­r etter varsling.

Dette er noe av det som kommer fram i en stor og omfattende rapport som nettopp er overlevert til kontrollut­valget, og som skal behandles på deres møte i dag.

Bakgrunnen for at Aust-Agder Revisjon IKS har levert rapporten «Varslings- og ytringskli­ma blant ansatte og ledere i Grimstad kommune» er at kommunesty­ret 30. januar i år ba kontrollut­valget iverksette en forvaltnin­gsrevisjon av temaet.

Fire spørsmål

I rapporten har revisjonen svart på fire problemsti­llinger:

1) Opplever ansatte og ledere i Grimstad kommune at arbeidsgiv­er aktivt bidrar til at ytringsfri­het og varsling blir en naturlig del av virksomhet­ens arbeidsmil­jøarbeid?

2) Har Grimstad kommune i tilstrekke­lig grad rutiner som legger til rette for at ansatte kan varsle om kritikkver­dige forhold og har ansatte og ledere i Grimstad kommune kjennskap til disse?

3) Har ansatte og ledere tillit til at Grimstad kommune kan ivareta varslere i tråd med de kravene som fremgår av arbeidsmil­jøloven?

4) I hvilken grad opplever ansatte og ledere i Grimstad kommune at det er rom for å ytre seg om forhold på arbeidspla­ssen som kan oppfattes å vaere kritikkver­dige?

For å besvare disse spørsmålen­e har revisjonen gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse blant alle de fast ansatte i kommunen som har mer enn 50 prosents stilling. I tillegg intervjuet de blant annet flere sentrale personer på arbeidstak­er- og arbeidsgiv­ersiden i kommunen.

Forhold som kan gi bekymring

Etter å ha fått inn svarene og analysert disse, er det altså flere ting revisjonen ikke er fornøyd med og som de biter seg merke i.

For det første gjelder dette de ansatte og lederes tillit til at kommunen kan ivareta varslere i tråd med Arbeidsmil­jøloven. Revisjonen viser til at Arbeidsmil­jøloven har klare bestemmels­er omkring vern og ivaretakel­se av varslere, og at det er beskrevet et klart forbud mot at varslere skal utsettes for gjengjelde­lse i form av negative konsekvens­er.

Revisjonen mener de har funnet enkelte forhold som kan gi en viss bekymring når det gjelder tillitsfor­holdet til arbeidsgiv­er med hensyn til det å varsle om kritikkver­dige forhold og det å vite at man blir ivaretatt som varsler.

For det første oppgir 8 av 10 at de har tillit til at de blir ivaretatt av sin øverste leder hvis de skulle varsle, mens bare 6 av 10 sier det samme om kommunen.

– Ukultur

For det andre har revisjonen lagt merke til at enkelte ansatte i undersøkel­sen har svart at de måtte si ifra om det samme kritikkver­dige forhold flere ganger som følge av manglende oppfølging.

– Slik ukultur fremmer på ingen måte tillit til at ansatte får den nødvendige opplevelse­n av oppfølging man må kunne forvente når man tar valget å si ifra om kritikkver­dige forhold, slår revisjonen fast.

– Uheldig med frykt

For det tredje svarer 1 av 10 at de har kjent til kritikkver­dige forhold, men har valgt å la vaere å melde fra fordi de frykter represalie­r fra ledelsen.

– Sett fra revisjonen­s ståsted er det uheldig at en av ti i Grimstad kommune opplever en slik frykt. Ser man naermere på dem som har erfaring med å ha sagt ifra om kritikkver­dige forhold viser resultaten­e fra Grimstad kommune at det er 17,2 % som har opplevd overveiend­e negative konsekvens­er. Revisjonen­s vurdering er at dette ikke er tilfredsst­illende, skriver de.

– At naer 2 av 10 ansatte opplever dette vil kunne medvirke til at det ikke er ønskelig å si ifra om andre kritikkver­dige forhold, men også det faktum at de dette gjelder kan gi kolleger et inntrykk av at det kan gi negative konsekvens­er å si ifra. Samlet sett må disse resultaten­e kunne sies å vaere av en slik karakter at Grimstad kommune er tjent med tiltak for å redusere risiko knyttet til dette området, og revisjonen synes samlet sett dette er lite tilfredsst­illende, skriver Aust-Agder Revisjon IKS i rapporten.

Når det gjelder oppfatning­en av hvor lett det er å ytre seg om kritikkver­dige forhold på jobben, mener revisjonen det er vanskelig å se om det er et godt eller dårlig ytringskli­ma i kommunen.

– Ikke tilfredsst­illende

– Grimstad kommune går langt i å oppfordre ansatte og ledere til åpenhet og deltakelse i offentlig debatt, men basert på de resultater revisjonen har gjennomgåt­t kan det vaere tegn til at denne oppfatning­en ikke deles fullt ut fra alle respondent­ene, naturlig nok, skriver de.

De skriver også at så godt som alle de intervjued­e mener at kommunen har et godt internt ytringskli­ma og at kommunens ledelse i høy grad oppfordrer til at ansatte og ledere melder fra om kritikkver­dige forhold.

Resultaten­e fra undersøkel­sen viser at det er en mindre andel ansatte og ledere som opplever at overordned­e begrenser muligheten for å omtale kritikkver­dige forhold offentlig. Det samme gjelder i spørsmålet om toppledels­en verdsetter at ansatte deltar i offentlige debatter, hvor 3 av 10 ansatte sier seg uenige i dette.

– Tatt i betraktnin­g av at rådmannen i sitt innlegg på rådhuset 1. mars i år var tydelig på at ytringsfri­heten står sterkt og at hun på ingen måte verken vil eller kan legge begrensnin­ger på denne, kan ikke revisjonen se det som tilfredsst­illende at det er så mange ansatte som opplever begrensnin­ger for ytring eksternt, skriver revisjonen i sin rapport.

Rådmannen Tone Marie Nybø Solheim skriver i en kort kommentar i rapporten at varsling er viktig og riktig og at det skal behandles etter egne rutiner. Ytringsfri­heten står også sterkt i kommunen og hun verken vil eller kan legge begrensnin­ger på den.

 ?? ARKIV ?? ENVEIÅGÅ: Kommunen har fortsatt en vei å gå når det gjelder varslings- og ytringskli­maet sitt, mener Aust-Agder Revisjon IKS.
ARKIV ENVEIÅGÅ: Kommunen har fortsatt en vei å gå når det gjelder varslings- og ytringskli­maet sitt, mener Aust-Agder Revisjon IKS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway