Grimstad Adressetidende

Vanskelig å varsle

-

Offisielt ønsker alle

at arbeidstak­ere i en privat bedrift eller offentlig virksomhet skal varsle om kritikkver­dige eller ulovlige forhold der de er ansatt. Nylig vedtok Stortinget å styrke vernet av varslere i lovverket.

Likevel opplever varslere

at det de raskt havner i en vanskelig situasjon. De to varslerne, Helge Moen og Ragnar Holvik, er intet unntak.

Andre varslere har

erfart lignende. Det gjelder både overfor kolleger, ledelsen og eksterne parter. Desto alvorliger­e påstandene i varslingen er, desto tøffere risikerer de å bli konfronter­t. Utfrysing og gjengjelde­lse er virkemidle­r som er beskrevet i en rapport fra forsknings­stiftelsen Fafo for noen år siden. Det gjelder fortsatt.

En undersøkel­se som

Aust-Agder Revisjon IKS har gjort i Grimstad kommune, viser at en av 10 ansatte frykter represalie­r fra ledelsen dersom de varsler. Det overrasker ikke på bakgrunn av de negative erfaringen­e varslere ofte forteller om. Man kan snarere undre seg over at tallet ikke er høyere.

Et annet bekymrings­fullt

trekk, er at ansatte har måttet si ifra om de samme kritikkver­dige forholdene flere ganger som følge av manglende oppfølgnin­g.

Det er helt

vesentlig å skape trygghet for at varslere kan si ifra, uansett virksomhet. Samfunnet har for mye å tape på at det ikke skjer.

 ??  ?? RAPPORT: En av 10 unnlater å si fra om kritikkver­dige forhold.
RAPPORT: En av 10 unnlater å si fra om kritikkver­dige forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway