Grimstad Adressetidende

161 dager igjen til Søftel ands mulige OL-debut

Fjorårets sesong ble en liten nedtur for Thomas Henrik Søfteland (26), som slet med både sykdom og skader. Det tenker 26-åringen fint lite på nå, for i år er det OL-sesong.

- SKØYTER Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Helt siden det glapp forrige gang med OL-plass har jeg tenkt på dette. Det er OL som har vaert drømmen bestandig. Nå blir det viktig å trene bra og holde seg sykdom- og skadefri fremover. Da skal en OL -plass vaere innenfor rekkevidde, sier Thomas Henrik Søfteland.

Han hadde en kjedelig fjorårsses­ong, der flere ting gikk på tverke. Nå er han revansjely­sten.

Tung periode

Sesongen 2016–2017 startet ikke så verst, og Søfteland sikret seg sin tredje gullmedalj­e på 10.000 meter i NM på rad, og i tillegg fikk han med seg sølv på 5.000 meteren. Han kvalifiser­te seg til verdenscup­ene i Kina og Japan, men da gikk det galt.

– I NM var jeg egentlig i min beste form noensinne, og jeg så veldig fram mot verdenscup­en. Men da vi reiste dit gikk egentlig hele allround-laget på en smell, forteller Søfteland.

En kombinasjo­n av lang reise, litt for mye trening i forkant av reisen, dårlig mat der nede, der de nesten bare levde på nudler og kylling, og i tillegg dårlig luft i området de bodde på, gjorde at de gikk på en liten smell alle mann, og ingen løpere fungerte optimalt.

– Det var veldig tungt en periode, og kroppen fungerte ikke. Det kom seg litt til verdenscup­en i Kasakhstan, men det var ikke bra. I Heerenveen før jul begynte det å gå bedre, og jeg gikk en helt grei 10.000 meter der, forteller Søfteland.

OL-drøm

Da han kom hjem var planen å trene godt for deretter å slippe opp litt og bygge opp en formtopp til VM, som han allerede var kvalifiser­t for. Slik gikk det ikke. Han ødela seg på en styrkeøkt, og dermed røk både VM og siste verdenscup­løpet for Grimstad-gutten.

– Jeg fryktet en stund at det var en prolaps, men det var noe de kaller muskelspas­mer. Jeg fikk det da jeg gjorde frivending i styrkeromm­et. Plutselig sa det bare pang i ryggen. Jeg fikk haltet meg hjem fra trening, men det ble mange dager i senga, og jeg klarte knapt å bevege meg. Det tok en måned før jeg var på skøyter igjen, sier han.

– Fjorårets VM røk, men det var for så vidt greit at det skjedde i fjorårets sesong, og ikke denne, legger han til.

For 2017-2018-sesongen blir forhåpentl­igvis helt spesiell for 26-åringen. Han har tro på at han endelig skal få oppleve OL.

– Jeg må jo først kvalifiser­e meg, men jeg håper selvsagt at jeg skal få gå 10.000 meteren i OL. Jeg har trent med det løpet som mål i hele år, og så får en eventuell 5.000 meter bli en bonus, sier han.

Gode testresult­ater

Våren og sommerens trening har i alle fall gått svaert bra, og Søfteland har fått gjort det han skal. Mens han i fjor måtte betale samlinger og det meste selv, har han i år fått mer støtte fra forbundet, siden det er OLsesong. Han har derfor vaert på alle samlingene i år, og det har vaert mange.

– Jeg har allerede fått seks uker på is i år, der vi har vaert 2x2 uker i Heerenveen, og to uker på Hamar. Søndag reiser jeg til Heerenveen igjen, og så blir det samling i Stavanger etter det. Forbundet har dårlig økonomi, men sparer ikke på noe når det er OL-sesong, og det er bra. I fjor måtte jeg droppe noen av samlingene på grunn av at jeg ikke hadde penger selv, og valgte heller å trene alene hjemme, forteller han.

På alle testene han har gjennomfør­t i år har han gjort det bedre enn tidligere år, og følelsen den er god foran OL-sesongen.

– Det føles bra ut, men jeg var litt syk da resten av laget kjørte testløp nylig, så jeg vet ikke helt hvor jeg står. Selv om de ulike testene har gått bra, så vet man ikke helt hvordan formen er før man har fått testet seg på skøyter.

Kamp om plassene

Sesongen starter 21. og 22. oktober, med norgescup på Hamar, etterfulgt av NM helgen etter. Så venter forhåpentl­igvis verdenscup­løp både i Heerenveen og i Stavanger i midten av november.

– Det gjelder å prestere allerede i NM, og jeg håper at jeg kan klare og kvalifiser­e meg til OL allerede da, sier Søfteland, som ellers har 10.000 meteren i verdenscup­en i Stavanger som et av de første målene for sesongen.

– Føler du deg trygg på at du skal gå 10.000 meteren i OL 15. februar?

– Nei, det gjør jeg ikke, for vi er flere som har lyst til å gå den. Om jeg får gå den avhenger jo også litt av hva de andre løperne på laget ønsker også. Sverre (Lunde Pedersen) ønsker nok å prioritere 5.000 meter og lagsprinte­n, men så har man en mann som Håvard Bøkko som har gjort comeback også, og får ikke han plass på lagsprinte­n ønsker nok han å gå 10.000 me-

teren. I tillegg kommer det helt an på hvordan Norge gjør det i verdenscup­ene, og hvor mange plasser vi får, så det er et puslespill det her.

– Men holder jeg meg som sagt skade- og sykdomsfri, er det gode muligheter for at jeg skal klare det. Det er årets store mål i alle fall, avslutter han.

Vinteren høydepunkt for vinterspor­ts-utøverne, OL 2018. arrangeres som kjent i Pyeongchan­g i Sør-Korea i perioden 9. til 25. februar.

 ??  ?? HARDTRENIN­G: Thomas Henrik Søfteland har trent godt i vår og i sommer. Han føler han er i rute fram mot sesongstar­ten som er litt over en måned unna. Alle testene han har hatt så langt på olympiatop­pen tilsier at han kommer til å få sin beste sesong...
HARDTRENIN­G: Thomas Henrik Søfteland har trent godt i vår og i sommer. Han føler han er i rute fram mot sesongstar­ten som er litt over en måned unna. Alle testene han har hatt så langt på olympiatop­pen tilsier at han kommer til å få sin beste sesong...
 ?? ARKIVFOTO: PRIVAT ??
ARKIVFOTO: PRIVAT
 ??  ?? HJEMME: Det går slag i slag for Thomas Henrik Søfteland. Han er to uker på treningssa­mling, før han får kost seg hjemme i Grimstad en uke før han skal av gårde på samling igjen. Slik har det vaert i hele sommer.
HJEMME: Det går slag i slag for Thomas Henrik Søfteland. Han er to uker på treningssa­mling, før han får kost seg hjemme i Grimstad en uke før han skal av gårde på samling igjen. Slik har det vaert i hele sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway