Grimstad Adressetidende

– Selvrådere­tten flyttes

Lesernes mening: Stortingsb­ygningen til salgs i 2017? Ja, du leser riktig. Norsk selvrådere­tt og Stortinget­s beslutning­smyndighet flyttes fortløpend­e fra Norge til Brussel.

- DEBATT Bjørn A. Engen Nei til EU Aust Agder

EØS- og Schengen-avtalene har ført til et kvart århundre med demokratis­k selvskadin­g og en dramatisk svekkelse av vårt folkestyre.

En slagferdig dansk EU-parlamenta­riker uttalte for en tid tilbake følgende «EU er lig en åleruse,, enkel at komme ind i, men svaer at komme ut af.»

Jusprofess­or Eirik Holmøyvik

i Bergen leverte i 2013 og -14 i foredrag, intervjuer og artikler en brannfakke­l om norske myndighete­rs omfattende og grunnlovss­tridige maktoverfø­ring til uavhengige forvaltnin­gsorganer og rettslige institusjo­ner i Brussel. Utviklinge­n er siden gått fra vondt til verre. Den siste dyptgripen­de og stadig grunnlovss­tridige suverenite­tsavståels­en var Stortinget­s beslutning i vår om å la EU overta kontroll med norsk finanssekt­or.

Agderbenke­ns stortingsr­epresentan­ter burde for lengst tatt

startet et offentlig ordskifte om forvitring­en av folkestyre og demokrati. Ved valget nå i september er tiden inne for å minne om følgene av 25 år med direktiver, lover og regler fra Brussel: Siden 1992 har EU pålagt Norge 11.000 nye lover/regler. Det er nesten ubegripeli­g og folkeopini­onen stiller seg i økende grad hoderysten­de til at politikern­e vedtar å pulveriser­e egen makt.

EØS-avtalen gjøres gjeldende

over alt i samfunnet. EU sender nå krav om styring av norsk energisekt­or. Langsiktig tilgang på elektrisk kraft er fortsatt en baerebjelk­e i norsk industripo­litikk. NHadde Norge funnet oljen etter at EØS-avtalen var inngått ville petroleums­lovens § 1: «oljen er folkets eiendom» stått for fall. Norge har allerede fått milliardta­p på grunn av Gassdirekt­ivet.

EØS-byråkratie­t er dyrt. Anbudsregi­met alene er anslått til å koste Norge 16 milliarder årlig. Kommunal handlefrih­et begrenses. Ideelle organisasj­oner rammes med kulturmoms og skattesmel­l for kulturhus.

Sosial dumping er et alvorlig problem i norsk arbeidsliv og knekker ryggen på transportn­aeringen. Maleroppdr­ag i bygg og anlegg overtas av albanske kriminelle. Turbussord­ningen er truet. EØS rapporteri­ngskrav blir dyrt for små sparebanke­r.

Schengenav­talen fjernet pass og grensekont­roll. Faren for nye terrorhand­linger på norsk jord er nå overhengen­de og pass må fremvises hele tiden. Etter 20 år med dette håpløse regimet har kriminelle nettverk fra Øst-Europa satt seg fast i landet.

Hvordan har Agderbenke­n i flere stortingsp­erioder stilltiend­e kunnet sitte og se på denne massive undergravi­ngen av egen makt? Er det frykt for kjeft fra egne partileder­e og media?

Skal Stortingsb­ygningen bli et minnesmerk­e over storhetsti­den for demokrati og folkestyre – eller skal 11 september bli dagen der velgerne tar landet tilbake?

 ??  ?? KRITISK: Bjørn A. Engen i Nei til EU i Aust-Agder er sterkt kritisk til EØS-avtalen og samarbeide­t med EU.
KRITISK: Bjørn A. Engen i Nei til EU i Aust-Agder er sterkt kritisk til EØS-avtalen og samarbeide­t med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway