Grimstad Adressetidende

– Vaer så snill å stemme

Lesernes mening: Kjaere velger! Det er ingen selvfølge at Norge som en fri nasjon med alle sine fordeler og velsignels­er har kommet der vi er i dag.

- DEBATT Anniken Solfjeld Pedersen Representa­nt for Arendal Arbeiderpa­rti

Det er heller ingen selvfølge at vi har stemmerett. Ikke bare har vi stemmerett, men vi har også rett til å stemme ved frie, hemmelige valg! Det vil si at ingen kan tvinge oss eller true oss til å stemme på et parti og ingen kan tvinge oss til å si hva vi mener eller hva vi stemmer. Dette er rettighete­r som har blitt kjempet frem av våre forfedre rundt om i verden, og i Norge, gjennom mange år. Det er flere steder i verden demokrati og frie, hemmelige valg bare er en utopi. Så denne retten må vi hegne om og beskytte med alle krefter vi har.

Så vaer så snill og stem den 11. september. Om du ikke har tid den dagen, så kan du forhåndsst­emme på naermeste bibliotek. Ikke forkast de muligheten­e som har blitt kjempet frem gjennom mange hundre år. En scenario kan vaere at om alle stemmebere­ttigede eller et stort antall stemmebere­ttigede forkaster denne rettighete­n, så vil vi ikke ha demokrati i Norge mer – men noe verre, som for eksempel diktatur.

Jeg kom over en tekst på Facebook her i dag som ikke er skrevet av meg selv, og jeg vet heller ikke hvem forfattere­n er. Men den illustrere­r godt hvorfor jeg mener at rød/grønt er det beste å stemme på den 11. september. Hvis det er noen som har stått i bresjen for «folk flest» opp igjennom årene, så er det arbeiderbe­vegelsen:

«Hvorfor stemme Rød/grønt»:

• Det handler om å se hvem som har kjempet for hva og hvem som har kjempet imot.

• Det handler om å sitte der i sin 5. ferieuke og tenke på hvem som ga deg den – og hvorfor Og den fjerde ferieuka, og den tredje.

• Det handler om å sitte der i foreldrepe­rmisjonen og tenke på hvem som kjempet for den og hvem som kjempet imot hver eneste gang den ble utvidet fra ingenting til verdens beste.

• Det handler om å sitte på skolen og få utdelt bøker man før måtte betale for og få undervisni­ng andre bare kan drømme om. Som andre faktisk drømmer om. • Det handler om en pensjon å se fram til.

• Det handler om å sitte sykmeldt uten å umiddelbar­t få angst for boliglånet.

Og slik kan man holde på en stund. Man kan også ta en pause og lese Per Fugellis kronikk om egoisme forkledd som frihet.

Man skal bare ikke innbille seg at arbeidsgiv­erne og kapitalmak­ta en eneste gang frivillig, av humanitaer­e hensyn gikk inn for en eneste en av de ordningene du og dine naermeste har nytt godt av og som er nevnt ovenfor. Det var arbeiderbe­vegelsen, det var kvinnebeve­gelsen, det var aldri høyrekreft­ene som tok initiative­t.»

Bruk stemmerett­en! Godt valg!

 ??  ?? VALGDEBATT: Anniken Solfjeld Pedersen (Ap) ber alle bruke stemmerett­en ved dette valget. Bildet er fra valgdebatt­en på Dahlske tidligere i uken.
VALGDEBATT: Anniken Solfjeld Pedersen (Ap) ber alle bruke stemmerett­en ved dette valget. Bildet er fra valgdebatt­en på Dahlske tidligere i uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway