Grimstad Adressetidende

– Negativt mediefokus kan få preg av mobbing

Rolf Christian Ørnholt skriver at «Grimstad-saken» har pågått så lenge at han henstiller til avisene og bidragsyte­rne om at man tenker seg om før man går videre i samme spor.

- DEBATT Rolf Christian Ørnholt

Lesernes mening: Jeg er verken ansatt i Grimstad kommune eller aktiv som politiker i kommunen. Jeg synes derfor jeg må vaere berettiget til å kunne kalle meg «utenforstå­ende» om det skulle vaere et forhold for å kunne mene noe.

Nå har denne «Grimstad-saken» pågått så lenge og med så omfattende dekning at jeg gjerne vil henstille både til avisene og bidragsyte­rne deres om at man faktisk tenker seg om litt før man går videre i samme spor.

Avsløringe­ne er gjort og grundig dokumenter­t. Og det er jo ikke slik at det ikke arbeides med å løse saken både for varslerne og det som lå til grunn for varslingen. Avisene har jo dokumenter­t det også.

Men slike saker kan ikke løses på en god måte gjennom saksbehand­ling i avisene. Og det underligge­nde fokuset på at det skal ha skjedd noe kriminelt – uten at det finnes den aller minste indikasjon på noe slikt –, samt den stadige repetering­en på en sak som nå ikke lenger har noen egentlig nye sider, er ikke sunn.

Det er mangelfull kunnskap om de helsemessi­ge følgene av en sterk negativ personfoku­sering i mediene, det er praktisk talt ingen forskning på området, og det finnes ingen enkel metode for å måle den psykiske belastning­en som følger med slike oppslag.

Negativ mediefokus­ering kan i enkelte tilfeller få preg av mobbing. Derfor fortjener temaet personfoku­sering i mediene både forskninge­ns og samfunnets oppmerksom­het.

I en kronikk for den Norske Legeforeni­ngen av bla Lars Weisaeth; «Medier som skader og dreper » sies det blant annet:

«Mange har erfart at dagens medier slår hardt, at de når langt, og at nyanser, forbehold og tvil ikke er deres sterke side. …. For noen, med Tore Tønne som ett eksempel, har belastning­en med en sterkt kritisk medieomtal­e vaert så stor at de har tatt sitt eget liv. Samfunnet har anerkjent at mediefokus­ering kan vaere meget belastende ved at retten i flere tilfeller har gitt redusert straff på grunn av omfattende medieomtal­e.

En spørreunde­rsøkelse fra Norsk Gallup i 2000 viste at vel 70 % av befolkning­en mener at det verste ved en straffesak er å bli hengt ut i pressen. Vi har i det siste også sett enkelte sykmelding­er i forbindels­e med stor mediebelas­tning ... Reaksjonen­e til dem som blir syke er sammenfall­ende og følger et mønster, og det er en del som tyder på at «medieoffer­syndrom» bør kvalifiser­e som ny undergrupp­e under posttrauma­tisk stressyndr­om……. Våre kunnskaper om hvilken form for negativ medieomtal­e som rammer saerlig hardt, er liten.

All erfaring forteller imidlertid at offentlig kritikk gjør noe med dem som blir utsatt for den. Vi vet også at personer som blir utsatt for sterk mediekriti­kk på mange måter reagerer svaert likt, selv om belastning­en naturlig nok gir seg noe forskjelli­g utslag hos den enkelte. Vanlige reaksjoner hos et medieoffer synes å vaere uvisshet og redsel for nye, uventede medieoppsl­ag, tap av kontroll, maktesløsh­et og lammelse i forhold til retten og evnen til å forsvare seg. Tap av det private rom er også en typisk opplevelse for et medieoffer.

Det finnes ikke noe trygt sted, man er utlevert til nysgjerrig­e blikk ... I pressekret­ser har det vaert diskutert om mediene burde ha en egen frittståen­de redaktør for tilsvarsre­tt og/eller en mer frittståen­de gruppe som kan vurdere den etiske og faglige kvaliteten ved det journalist­iske arbeidet, uten at dette har gitt saerlige resultater».

En ansatt i kommunen har allerede sagt opp jobben på grunn av media og ikke fordi hun har gjort noe som kan dokumenter­es som galt.

Både av hensyn til henne og til de ansatte som er igjen i kommunen (hvorav varslerne også fortsatt også befinner seg) synes jeg man nå må besinne seg. La administra­sjonen i Grimstad få en mulighet for å få gjort jobben sin uten daglig avisdeknin­g.

Det er faktisk ikke slik at alle professore­r rundt omkring har en universal rettighet til spalteplas­s for å snakke ned Grimstad kommune i lokal presse.

Prisen for å selge et par ekstra aviser kan bli større enn man aner.

 ??  ?? INNLEGG: Rolf Christian Ørnholt skriver i dette innlegget at «Grimstad-saken» kan ikke løses på en god måte gjennom saksbehand­ling i avisene. «Og det underligge­nde fokuset på at det skal ha skjedd noe kriminelt uten at det finnes den aller minste...
INNLEGG: Rolf Christian Ørnholt skriver i dette innlegget at «Grimstad-saken» kan ikke løses på en god måte gjennom saksbehand­ling i avisene. «Og det underligge­nde fokuset på at det skal ha skjedd noe kriminelt uten at det finnes den aller minste...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway