Grimstad Adressetidende

Nå har Topland nådd havet

Etter å ha forsert 175 sluser på tvers av kontinente­t var det godt å få saltvann under kjølen igjen.

- b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Anders Topland er stadig underveis til Ibiza i en Ibiza, og søndag ettermidda­g nådde han åpent hav i Middelhave­t. Det var greit å bli ferdig med alle slusene, synes han.

– Nå er vi kommet til Spania, til en by som heter Empuriabra­va. Fra å ligge i gjestehavn­er med 10–15 båter, sies det nå at det 5000 her. Det er enormt med båter. Det kommer kanaler ut her, forteller han.

Det er også mange kanaler inne i selve byen Empuriabra­va, men etter å ha krysset kontinente­t via kanalfart de siste ukene, har ikke Topland så stor interesse av å kikke naermere på disse, innrømmer han.

– Det er vel en fin avveksling å komme ut i åpent hav?

– Ja, men en må tenke annerledes enn her hjemme. En kan ikke kjøre innaskjaer­s og gå inn til en holme. En må ha veldig respekt for vaeret og vinden. Det blåser mye raskere opp. De sier det skal bli roligere ned mot Barcelona og Valencia. Vi må bruke mye tid på planleggin­g, sier han.

Planen er nå å følge kysten ned mot Denia, nord for Benidorm, før overfarten til Ibiza.

– Der må vi ligge og se på vaeret. Det er ikke med livet som innsats, dette her, sier Topland.

– Hvor lang tid tar overfarten til Ibiza?

– Det er seksti nautiske mil fra havn til havn, så da burde dere gå på tre timer, anslår han.

Butikk med sørlandsbå­ter

Topland, som nå reiser med samboer Hilde Jortveit som mannskap, forteller om et hyggelig besøk hos en lokal båtforhand­ler.

– Det viste seg at han har solgt allslags båter fra Sørlandet. Og da vi kom inn der bare for å titte, så hadde de hørt om turen. De har solgt de fleste merkene som har vaert produsert i Grimstad, og de kjente Helge Duus, sier Topland.

Butikken heter Nautic Luis, og selger norske merker som Windy boats, Nidelv og Pioner.

 ?? FOTO: HILDE JORTVEIT ?? PLANLEGGER: Anders Topland må bruke mye tid på å studere vaermeldin­gen før videre ferd på havet.
FOTO: HILDE JORTVEIT PLANLEGGER: Anders Topland må bruke mye tid på å studere vaermeldin­gen før videre ferd på havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway