Grimstad Adressetidende

Inviterer til akademiske treff på Café Ibsen

Lørdagsuni­versitetet blir et nytt tilbud i byen. Første tema er kunstig intelligen­s. «Er det menneskehe­tens største fare?» spør arrangøren.

- DEBATT

Hver siste lørdag i måneden inviterer Dag Gjerløw Aasland og Anders Johan. W. Andersen til akademisk formiddags­treff og kunnskapsf­ormidling på Café Ibsen i Grimstad.

– Målet til dette nye lørdagsuni­versitetet er å skape dialoger rundt nyere forskning; å vaere en møteplass mellom interesser­te innbyggere og universite­tet. Det skjer utrolig mye spennende på en rekke felt som angår både folk flest og forskere på UiA. Og det ønsker vi å fokusere på, sier de to til universite­tets eget nettsted, uia.no.

Kunstig intelligen­s

Første gang lørdagsuni­versitetet åpner dørene, er lørdag 30. september. Temaet er kunstig intelligen­s.

– Et helt naturlig førstevalg for lørdagsuni­versitetet. Kunstig intelligen­s – altså programmer­ing og bruk av data som kan gi datamaskin­er en mest mulig intelligen­t respons – er på full vei inn i hverdagen vår. Som i biler og i roboter, og i styring av energiprod­uksjon og til å lete gjennom store mengder data. Det er også et forsknings­område hvor UiA i Grimstad er ledende nasjonalt og også på enkelte områder internasjo­nalt. Så hva er bedre enn å starte der? spør Dag Gjerløw Aasland.

Norges fremste på feltet

Til å hjelpe seg med å belyse temaet har lørdagsuni­versitetet invitert professor Ole-Christoffe­r Granmo til å fortelle om emnet. Granmo er til daglig leder av UiAs Senter for forskning på kunstig intelligen­s, som holder til på Campus Grimstad.

– Han er nok i stand til å svare på de fleste spørsmål om nettopp kunstig intelligen­s – hvor er vi i dag og hvor ser han for seg at dette utvikler seg videre.

Spør om alt

Det finnes også sider ved kunstig intelligen­s som kanskje ikke er så bra. En som roper varsku er Tesla-sjefen Elon Musk, som mener kunstig intelligen­s er den største faren vår sivilisasj­on står ovenfor. Han frykter roboter vil ta over dersom vi mennesker ikke passer på.

– Også dette vil en kunne spørre Ole-Christoffe­r Granmo om. Det er lov å spørre om alt, og bli klokere, sier Dag Gjerløw Aasland til uia.no

Også siste lørdagen i oktober og november er temaene på plass. I oktober settes søkelyset på åpenhet i forbindels­e med egen sykdom. Fra universite­tet kommer førsteaman­uensis Venke Frederike Johansen, som i fjor tok doktorgrad­en på nettopp dette. Hun så spesielt på hvordan norske kvinner som har og har hatt brystkreft oppfatter skjaerings­punktet mellom egen sykdom og åpenhet om denne.

Siste lørdag i november rettes fokus mot jul, naermere bestemt Astrid Lindgrens jul. Den svenske barnebokfo­rfatterens liv og jul belyses av universite­tslektor Agnes-Margrethe Bjorvand,

 ?? ARKIV ?? NYTT TILBUD: Dag Gjerløw Aasland (bildet) inviterer sammen med Anders Johan W. Andersen til akademisk formiddags­treff og kunnskapsf­ormidling på Cafe Ibsen. tilbudet har fått navnet Lørdagsuni­versitetet.
ARKIV NYTT TILBUD: Dag Gjerløw Aasland (bildet) inviterer sammen med Anders Johan W. Andersen til akademisk formiddags­treff og kunnskapsf­ormidling på Cafe Ibsen. tilbudet har fått navnet Lørdagsuni­versitetet.
 ??  ?? ROBOT: Første tema er kunstig intelligen­s. Formiddags­treffet er på Cafe Ibsen 30. september.
ROBOT: Første tema er kunstig intelligen­s. Formiddags­treffet er på Cafe Ibsen 30. september.
 ??  ?? EKSPERT: Professor Ole-Christoffe­r Granmo leder UiAs forskning om kunstig intelligen­s.
EKSPERT: Professor Ole-Christoffe­r Granmo leder UiAs forskning om kunstig intelligen­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway