Grimstad Adressetidende

– Jeg så meg lei på kaloritell­ing, veing og sulteforin­g

Lege Berit Nordstrand­menerman kan kose seg ned i vekt.

- FOREDRAG Martin Haugen

Onsdag kveld besøkte hun Grimstad for tredje gang, og nok en gang var Catilina mer eller mindre fullsatt. Fra scenekante­n kom legen, forfattere­n og foredragsh­olderen med en rekke tips til en sunnere livsstil.

Sentralt i kostholdsf­ilosofien hennes står tanken om mat som medisin, og altså at det ikke er mengden kalorier som er avgjørende, men hva det er vi putter i oss.

– Jeg så meg lei på kaloritell­ing, veing og sulteforin­g for å gå ned i vekt. Det er så feil, sa hun, da hun fortalte om tanken bak boken «12 uker til en sunnere livsstil og en smalere midje».

Viktige bakterier

I stedet for tradisjone­lle slankekure­r og kalorikutt­ing anbefaler Nordstrand i stedet en livsstilse­ndring, hvor man fokuserer mer på hva man bør spise, enn på hva man ikke bør spise.

– Vi må slutte å telle kalorier og begynne å telle byggekloss­er i maten, sa Nordstrand, og oppfordret blant annet til å spise mye mer grønnsaker, samtidig som man reduserer mengden kjøtt i kostholdet.

Foredraget handlet også mye om hva slags mat man bør spise for å få bakteriefl­oraen i tarmsystem­et til å fungere optimalt.

– Vi sulteforer tarmflorae­n fordi vi spiser for lite grønnsaker. Det holder ikke å spise litt mer grønnsaker, vi må fråtse i grønnsaker, mente hun.

Magefettet truer

Legen advarte spesielt mot den type kosthold som gjør at vi legger på oss fett rundt magen.

– Når du spiser deg mett på usunn mat, legger det seg rundt magen, sa hun.

Nordstrand viste til at en større andel av Norges befolkning er overvektig­e enn gjennomsni­ttet for verden, og at norske ungdommer i dag sitter mer på rumpa enn norske 80-åringer.

Mosjon

Publikum i Catilina fikk også med seg tips til hvordan man kan få mer mosjon, noe som ifølge Nordstrand er viktig. Også om man er slank.

– Om man er aldri så slank, får du dårlig helse om du bare sitter stille, sa hun.

– Hvorfor ikke ta noen knebøy mens du pusser tennene? Du trenger ikke stå i ro når du pusser tennene. Da kan du gjøre unna knebøyene. Vi skal jo pusse i tre minutter, så da blir det ganske tungt å pusse tennene, sa hun, til latter fra publikum.

– Mange synes jeg er snål, men det sies jo at en god latter forlenger livet, så jeg vil gjerne vaere snål og få folk til å le, sa Nordstrand.

Nordstrand hadde også med seg sine mange bøker, og køen var lang for å kjøpe signerte eksemplare­r både før foredraget, i pausen og etterpå.

 ??  ??
 ??  ?? KOSTHOLD: Ifølge Berit Nordstrand er det mye å hente på et sunt kosthold, men ikke slik mange dietter og slankekure­r anbefaler.
KOSTHOLD: Ifølge Berit Nordstrand er det mye å hente på et sunt kosthold, men ikke slik mange dietter og slankekure­r anbefaler.
 ??  ?? POPULAER: Berit Nordstrand samlet nok en gang et stort publikum i Grimstad.
POPULAER: Berit Nordstrand samlet nok en gang et stort publikum i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway