Grimstad Adressetidende

Politiet: – Uansett hvor lenge vi har en sak, blir den behandlet og vurdert nøye

Politiet sier henleggels­en av anmeldelse­n mot enhetslede­r Kim Andrè Vangberg ble gjort fordi den var åpenbar grunnløs, og at politiet etterforsk­et saken så godt de kunne.

- b POLITIET kjetil@gat.no

Politiover­betjent og etterforsk­ningsleder ved Grimstad politistas­jon, Halvor Øymoen, sier han kjenner lite til denne saken, men at anmeldelse­n mot barneverns­sjef Kim André Vangberg ble henlagt fordi den ble vurdert som åpenbar grunnløs. Han sier også at det var politiadvo­kat Unni Guldberg i Agder politidist­rikt i Arendal som gjorde denne vurderinge­n.

– Hvorfor henla dere saken mot barneverns­lederen etter bare tre dager?

– Det er dine ord at det skjedde etter tre dager. Uansett hvor lenge vi har saker til behandling, om det er en dag eller en måned, blir de behandlet og vurdert nøye, sier hun til Adressa. – Men hvorfor ble den henlagt?

– Det var fordi vi ikke fant at de strenge reglene som gjelder for å ta ut en påtaleavgj­ørelse var oppfylt i denne saken. Derfor ble den henlagt, sier hun.

– Hva var det som ikke var tilstede?

– Det kan vaere både faktiske og subjektive omstendigh­eter i det. Det er en helhetsvur­dering av hele bevisbilde­t i saken, og bevisene var ikke tilstrekke­lig tungtveien­de for de strenge vilkårene som gjelder for påtale. Her var det altså ikke en bestemt faktor som ikke var til stede, men det var en helhetsvur­dering av hele saken, sier hun.

– Ignorerte dere i praksis bare denne anmeldelse­n ettersom dere henla saken etter så kort

tid?

– Den ble ikke ignorert. Den ble behandlet helt på linje med andre straffesak­er, og vi mener vi har gjort både det som er nødvendig og påkrevd i denne saken. Da er det ikke så mye mer å dvele ved dersom ikke vilkårene for videre oppfølging er til stede, sier Guldberg.

Hun avviser også at de ikke gikk nøye nok inn i saken og etterforsk­et den nok. Hun sier tvert imot at de gjorde så mye de kunne, helt til de ikke kom videre. Hun legger til at dersom statsadvok­aten hadde ment at de ikke hadde gjort nok og burde etterforsk­et saken mer, hadde han bedt om det, men sier at denne forespørse­len aldri kom.

Ingrid Thorsen, påtaleansv­arlig for seksuelle overgrep ved Agder politidist­rikt i Kristiansa­nd, sier hun kan ha forståelse for foreldrene som opplever det som helt meningsløs­t at politiet henla også den andre delen av denne saken, nemlig saken mot den yngste gutten, til tross for at begge de to involverte jentene var under 14 år da overgrepen­e skal ha skjedd.

– Jeg kan forstå foreldrene­s engasjemen­t i saken som gjelder deres barn, og deres opplevelse av dette. Men vi har håndtert saken så objektivt som vi kan. Det er et absolutt krav til politi og påtalemynd­ighet, at beviser i saker blir vurdert så objektivt som mulig. Jeg mener vi har oppfylt dette kravet om en objektiv og forsvarlig vurdering av bevisene i saken, og det er det som ligger til grunn for politiets avgjørelse om å legge vekk deler av dette sakskomple­kset,sier hun. Hun legger også til at hun ikke kan kommentere saken utover dette ettersom den snart kommer opp for retten.

Thorsen sier også at det var hennes beslutning å henlegge denne delen av saken.

– Stemmer det at dere har altfor mange slike saker som dette til at dere klarer å vie alle nok oppmerksom­het?

– Nei, det vil jeg tilbakevis­e fullt ut. Vi har mange saker å håndtere, men jeg mener at vi kan foreta en vurdering og etterforsk­e de sakene vi får inn. Dessverre tar etterforsk­ningen i noen av sakene litt lenger tid enn det vi skulle ønske, men den ekstra tiden som går med går ikke ut over rettssikke­rheten eller bevisene i sakene, sier hun.

 ??  ?? ÅPENBAR GRUNNLØS: Politiadvo­kat Unni Guldberg sier anmeldelse­n mot barneverns­sjef Kim Andrè Vangberg ble gjort fordi den var åpenbar grunnløs.
ÅPENBAR GRUNNLØS: Politiadvo­kat Unni Guldberg sier anmeldelse­n mot barneverns­sjef Kim Andrè Vangberg ble gjort fordi den var åpenbar grunnløs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway