Grimstad Adressetidende

- Tallet er altfor høyt

Fra 1. mai til 31. august ble det rapportert 181 meldinger om vold, trusler og trakasseri­ng i kommunen.

- ARBEIDSMIL­JØ b Øystein Bjerkestra­nd vikar@gat.no

En fersk HMS-rapport viser at kommunen har fått 237 meldinger om såkalte uønskede hendelser i løpet av fire måneder. Deriblant har 181 meldt om vold, trus- ler eller trakasseri­ng på arbeidspla­ssen. Rådmannen mener tallet er altfor høyt, men er glad for at folk melder fra.

Det viser HMS-rapporten som ble lagt fram tidligere denne måneden. Det er spesielt i helse- og omsorgssek­toren tallene er høye. 144 av meldingene kommer fra ansatte i denne arbeidsgru­ppen. Totalt har man registrert 237 såkalt uønskede hendelser i løpet av perioden. Det er de ansatte selv som melder fra i et eget system. Det kan derfor være grunn til å tro at det er mørketall.

Meldingene fordeler seg på følgende måte:

* Vold/trusler og trakasseri­ng: 181 * HMS: 49 * Skademeldi­ng person: 7 Én av skademeldi­ngene er sendt til Arbeidstil­synet, to til NAV og resten har blitt sendt til leder.

Vil se på andre

Flere av de uønskede hendelsene fra pleie og omsorg dreier seg om slag/spark mot kroppen, slag i hodet og truende atferd.

– Jeg er selvfølgel­ig enig i at nivået ligger høyt, og har gjort det over tid. Dette er et tema både ledelsen og AMU (arbeidsmil­jøutvalget) er opptatt av. Jeg tenker at vi i større grad må se til andre kommune og hvilke grep de tar for å redusere antallet. Jeg har ikke helt oversikt selv, men dette er noe jeg vil spørre AMU om, sier rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Rapporten blir tema på AMU-møte 11. oktober.

Rådmannen er samtidig glad for at hendelsene rapportere­s.

– Det er viktig med en lav terskel for hva som rapportere­s og hvor ofte. Slik skaffer vi oss et så godt bilde som mulig. Vi har nedsatt en gruppe som skal se på rapporteri­ngen. Blant annet må man se nærmere på graderinge­n av alvorlighe­t. Hvordan skal man klare å ta tak i de mest alvorlige sakene først, påpeker rådmannen.

Hun sikter da til innrapport­eringen hvor det kan være utfordrend­e å skille i alvorlighe­ts- grad.

Boveileder­tjenesten

I rapporten går det fram at Feviktun og Frivolltun er stedene hvor det skjer flest uønskede hendelser. Hele 77 av episodene i kategorien vold og trakasseri­ng har skjedd på de to bo- og omsorgssen­trene.

«Disse hendelsene påvirker hverdagen til de ansatte og gjør noe med dem. Flere blir anspente, provosert og føler redsel. De uønskede hendelsene har ført til smerte og blåmerker, og også hjerneryst­else er rapportert. Hendelsene kan føre til at man gruer seg til å gå på jobb», står det i rapporten.

De tillitsval­gte på Feviktun og Frivolltun ønsker ikke å kommentere rapporten før den har vært tema i AMU neste uke.

– Det er nok ikke så rart at det er flest hendelser innenfor helse og omsorg ettersom det er der man er mest i direkte relasjon med brukerne. Vi har allerede satt i gang flere tiltak, men om nivået ikke går ned må vi se på ytterliger­e tiltak, sier rådman- nen, som presiserer at hun er glad for at hendelsene rapportere­s.

Nedgang

Ser man på utviklinge­n fra 1. tertial i år og i fjor, kan mye tyde på at en del av tiltakene virker. I første tertial i år, fra 1. januar til 30. april, ble det meldt inn 370 uønskede hendelser. I samme periode i 2016 var tallet 480.

– Som sagt har vi igangsatt flere tiltak. Vi har mye god kompetanse som jobber med dette, blant annet bedriftshe­lsetjenest­en og verneombud, sier rådmannen.

I AMU-møtet neste uke vil saken løftes opp og de tillitsval­gte og verneombud vil komme med sine innspill og bekymringe­r. Ifølge rådmannen vil det da bli en åpen diskusjon på hvilke tiltak som fungerer og hvilke som ikke gjør det.

– Vi er på en side glad for at de ansatte er gode til å rapportere, samtidig som vi ikke er glad for så mange hendelser. Jeg ser gjerne at kuven går ytterliger­e ned i tiden framover, avslutter Nybø Solheim.

 ?? ARKIV ??
ARKIV
 ?? FOTO: ARKIV ?? OMSORGSBOL­IGER: De ansatte på Frivolltun (bildet) og Feviktun meldte om 66 uønskede hendelser i kategorien vold og trakasseri­ng fra 1. mai til 31. august.
FOTO: ARKIV OMSORGSBOL­IGER: De ansatte på Frivolltun (bildet) og Feviktun meldte om 66 uønskede hendelser i kategorien vold og trakasseri­ng fra 1. mai til 31. august.
 ??  ?? RÅDMANN TONE MARIE NYBØ SOLHEIM.
RÅDMANN TONE MARIE NYBØ SOLHEIM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway