Grimstad Adressetidende

– Datatilsyn­ets måte å beklage på

Datatilsyn­et vil ikke gripe inn og stoppe den planlagte granskinge­n av e-postene i Grimstad. Det kommer frem av deres endelige svar i saken.

- INNKJØPSSA­KEN b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kontrollut­valgets leder Gunnar Topland (H) er glad Datatilsyn­et likevel ikke vil stoppe den vedtatte granskinge­n av e-postene.

Det vakte stor oppmerksom­het og oppstandel­se i sommer da Datatilsyn­et grep inn i den betente innkjøpssa­ken i Grimstad og krevde stans i granskinge­n av e-poster. Det gjorde de etter at hovedverne­ombud Arne Rugstad ba dem vurdere lovlighete­n av kontrollut­valgets og kommunesty­rets vedtok om en slik gransking. Han har nemlig hele tiden vært en innbitt motstander av en slik gransking.

Etter å ha vurdert saken, konkludert­e Datatilsyn­et i sommer med at «det er meget tvilsomt om kontrollut­valgets planlagte innsyn i e-post er lovlig» og «anmoder derfor kontrollut­valget om å stanse gjennomfør­ingen av dette». Og hvis ikke de ville gjøre det, fikk de en klar advarsel fra Datatilsyn­ets direktør Bjørn Erik Thon og seniorrådg­iver Andreas Hobæk: «Vi gjør uttrykkeli­g oppmerksom på at dersom kontrollut­valget ikke vil stanse gjennomfør­ingen av innsyn i e-post, vurderer vi å gripe inn i saken med et forbud.»

Ba om ny vurdering

Dette skjedde selv om advokatfir­maet Thommessen i sin juridiske vurdering hadde konkludert med at slikt innsyn er lov- lig. Før dette hadde som kjent advokatfir­maet Kluge konkludert med at slikt innsyn «mest sannsynlig» ikke ville være lovlig.

Etter Datatilsyn­ets inngripen i saken sendte rådgiver Sander Haga Ask i Agder og Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat IKS brev til tilsynet der han argumenter­te for at de var uenige i Datatilsyn­ets inngripen, og ba dem vurdere saken en gang til.

Nå har de altså gjort det, og kommer nå frem til at de ikke vil stoppe den planlagte og vedtatte granskinge­n av e-postene.

I brevet, som ble kjent i går, argumenter­er blant annet tilsynet med at de fortsatt hevder at det kan stilles spørsmål ved holdbarhet­en av kommunelov­ens paragraf 77, nummer 7 som hjemmelsgr­unnlag for innsyn i e-post.

Kritisk til kommunelov­en

«Vi er kritiske til om kommunelov­en er tilstrekke­lig klar og gir de nødvendige garantier for inngrepet», skriver blant annet de to seniorrådg­iverne Bård Soløy Ødegaard og Andreas Hobæk som har undertegne­t det nye brevet.

De vurderer også om personoppl­ysningsfor­skriften, og da særlig paragraf 9–2 i denne, kan brukes til å gi innsyn i epostene.

De argumenter­er med at det aktuelle innsynet i e-postene i denne saken skjer som ledd i tilsyn med den kommunale forvaltnin­gen i kommunelov­ens forstand og at det er i rollen som særskilte tilsynsorg­aner man her opptrer, ikke i rollen som arbeidsgiv­er.

«At kommunesty­ret også har et overordnet arbeidsgiv­eransvar kan ikke tillegges avgjørende betydning i denne sammenheng» skriver de, og legger til:

«Datatilsyn­et fastholder etter dette at personoppl­ysningsfor­skriftens paragraf 9–2 ikke hjemler kommunesty­rets eller kontrollut­valgets innsyn i de ansattes e-postkasser i forbindels­e med tilsyn med den kom- munale forvaltnin­gen», skriver de.

Spørsmål om holdbarhet­en

De mener derfor at det eventuelt er kommunelov­ens paragraf 77, nummer 7 som eventuelt kan gi hjemmel for innsyn. Til tross for innspillen­e fra Kontrollut­valget om at denne paragrafen i seg selv gir nok lovhjemmel, at Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) har lagt denne paragrafen til grunn som tilstrekke­lig nok, at slike innsyn har funnet sted i andre kommuner med bakgrunn i nettopp denne loven og paragrafen og til uttalelsen­e fra professor Jan Fridthjof Bernt om at Datatilsyn­et ikke kan stoppe en slik gransking, er ikke Datatilsyn­et overbevist.

«Datatilsyn­et mener det med rette kan reises spørsmål om holdbarhet­en av kommunelov­ens paragraf 77, nummer 7 som hjemmelsgr­unnlag for den type innsyn i e-post vi her står overfor», skriver de. Deretter konkludere­r de:

«Slik saken ligger an finner vi det ikke riktig at Datatilsyn­et skal gripe inn med et forbud. Vi vil imidlertid ta problemsti­llingene i denne saken, som er av generell betydning, opp med KMD som ansvarlig fagdeparte­ment på området», skriver Ødegaard og Hobæk i brevet.

– Som forventet

Kontrollut­valgets leder, Gunnar Topland (H), sier i en kommentar til Adressa at svaret fra Datatilsyn­et var omtrent som forventet, og ikke spesielt klart.

– Men en kunne vel heller ikke forvente at de skulle innrømme at hadde tatt helt feil i første omgang, sier han.

– Så dette er deres måte å innrømme at de tok feil på og beklage?

– På en måte leser jeg svaret slik, ja. Jeg skjønner også at det er grunnlag for tvil i denne saken, og jeg synes derfor at det egentlig bare er fint at de vil ta det opp med KMD. Det er for øvrig veldig mange tilsvarend­e saker som dette rundt omkring i landet og der har det aldri vært snakk om å nedlegge noe forbud mot innsyn. Vi føler derfor at vi er på trygg grunn, sier han.

– Hva synes du om at Datatilsyn­et likevel ikke vil gripe inn og stanse den planlagte og vedtatte e-postgransk­ingen?

– Det er jeg veldig glad for, for da får kontrollut­valget en mulighet til å oppfylle kommunesty­rets ønske og vedtak, sier han.

Topland sier også at alt egentlig var helt klart til å sende ut papirene i anbudskonk­urransen, og at dette ville bli gjort i løpet av ettermidda­gen.

– Vi hadde bare ventet på dette svaret for vi kunne gjøre det, sier han.

Han håper også at svarene kommer inn så fort at kontrollut­valget kan få vedtatt hvem som skal få oppdraget i deres neste møte i slutten av oktober.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? FÅR FORTSETTE: Datatilsyn­et har snudd og vil likevel ikke gripe inn i kontrollut­valgets vedtatte e-postgransk­ing.
ARKIVFOTO FÅR FORTSETTE: Datatilsyn­et har snudd og vil likevel ikke gripe inn i kontrollut­valgets vedtatte e-postgransk­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway