Grimstad Adressetidende

Boligprise­ne går ikke ned

Den store prisnedgan­gen på boliger har ikke slått til på Sørlandet.

- BOLIG b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge. Ingrid Svendsen i Sørlandets eiendomsme­glerforeni­ng sier at det kun er snakk om et lite prisfall for vår landsdel.

– Vi har et stabilt boligmarkd­ed uten de store oppturene eller nedturene de siste årene, sier hun.

Prisendrin­gen på landsbasis viser en tydelig nedgang.

– Boligprise­ne utviklet seg svakt i september i store deler av landet, og vi venter at boligprise­ne vil fortsette å falle frem mot nyttår, noe som er en normal sesongutvi­kling. På Sørlandet er ikke prisendrin­gen like sørgelig. Her ar vi hatt en ørliten nedgang, noe som er normalt for årstiden, sier Svendsen.

Hun mener det er viktigere enn noen gang å skille mellom de forskjelli­ge boligmarke­dene i Norge, og at Oslo og Kristiansa­nd for eksempel ikke kan sammenlign­es.

Stor forskjell fra resten av landet

Boligprise­ne har falt med 1,5 prosent de siste 12 månedene om vi ser Norge under ett, mens Aust-Agder på samme tid ikke har hatt noe fall. Den siste måneden har prisene imidlertid falt med 0,3 prosent i vårt fylke.

Vest-Agder har hatt en liknende utvikling, om man ser bort fra Kristiansa­nd. Sørlandets mest folkerike kommune har imidlertid hatt et prisfall på boliger på 1,1 prosent det siste året, altså ikke så langt unna landsgjenn­omsnittet.

Lang formidling­stid i sør

En norsk bolig til salgs tar i gjennomsni­tt på 38 dager å formidle. På SØrlandet tar dette mye mer tid. Formidling­stiden i Kristiansa­nd har økt med 17 dager.

– Dette har nok sammenheng med stort utbud av boliger forrige måned, tror Svendsen.

I Aust-Agder er formidling­stiden i snitt på hele 113 dager. Om vi tar en kikk på finn.no, ser vi at det ligger så mange som 279 annonser under «bolig til salgs» i Grimstad. Det er flere leilighete­r til salgs i Grimstad enn noen annen boligtype, i skrivende stund 134. Tallet på eneboliger til salgs er 100. Formidling­stiden på boliger er 125 dager i Vest-Agder uten Kristiansa­nd, mens Kristiansa­nd ligger på 74 dager.

– Det er solgt færre boliger i september enn i august – og litt færre boliger i september i år kontra i fjor. Dette kan nok også sees i sammenheng med stort antall boliger lagt ut etter ferien, og mer å velge i for kjøperne, tror Svendsen.

 ??  ?? INGRID SVENDSEN
INGRID SVENDSEN
 ??  ?? ENEBOLIGER: I øyeblikket er over 100 eneboliger til salgs i Grimstad. Formidling­stiden på en bolig i Aust-Agder er 113 dager.
ENEBOLIGER: I øyeblikket er over 100 eneboliger til salgs i Grimstad. Formidling­stiden på en bolig i Aust-Agder er 113 dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway