Grimstad Adressetidende

Konsert med klarinett og klaver

«Grand Duo Concertane» er tittelen på et verk av den tyske komponiste­n Carl Maria von Weber, klarinettk­omponisten fremfor noen. Dette verket fikk vi høre på Rådhuset onsdag kveld, i regi av Musikkens Venner.

- KONSERT Dag G. Aasland

også godt være tittelen på hele konserten. For det var en Grand Duo vi møtte, med Roger Arve Vigulf på klarinett og Geir Henning Braaten på klaver.

Men det kunne

er en nestor blant norske pianister, med en imponerend­e samling plateutgiv­elser og internasjo­nale turneer bak seg. På konserten fikk vi et inntrykk av at alt synes å være mulig for ham, samtidig som det ble servert med et uttrykk av opparbeide­t musikalsk klokskap.

Geir Henning Braaten

har etablert seg som klarinetti­st både i Norge og i utlandet, foruten at han også komponerer. I det nevnte stykket av Weber fikk han vist

Roger Arve Vigulf

hele spennet av instrument­ets muligheter, fra det flygende virtuose til det mest inderlige og følsomme uttrykk. Men konserten begynte med en franskmann, Camille Saint-Saëns, og hans sonate for klarinett og klaver.

bredden i instrument­ets muligheter vist. Vigulf behersket også her hele spekteret, men mens de raske og virtuose delene først og fremst er imponerend­e, er det de mer stille, svake og inderlige partiene som griper og berører mest. Det fikk vi i en mer rendyrket form i Claude Debussys «Première rhapsodie», impresjoni­stisk og drømmende.

Her ble også

var knyttet størst spenning til, hos både utøvere og publikum, var nok intet mindre enn en virkelig urfremføre­lse, det er jo sjelden kost på våre kanter. Pianist Braaten hadde rett og slett bestilt et stykke for solo klaver av komponist Vigulf, og nå var altså verket klart for å møte sitt publikum.

Den programpos­ten det

et verk i seg selv: «Des roses rouge d’un piano volent jusq’au lieu inconnu ...», men for dem som ikke kan fransk var ikke det så farlig, for komponiste­n påla oss ikke å tenke på røde roser som flyr ut av pianoet mot et ukjent sted.

Tittelen er nesten

stykket heller et bilde av en spinkel og ensom diskantmel­odi som stadig ble jaget av et kobbel av un-

For undertegne­de laget

derliggend­e og mørke stemmer, som kunne virke skremmende, fordi når vi trodde det var en harmoni, var det plutselig ikke det likevel, og når vi trodde det hele ledet til et tonalt hjem, gjorde det ikke det heller.

assosiasjo­n kunne kanskje gjøres nettopp i salen til

En helt lokal

byens kommunesty­re, og gjerne med en visitt innom Ibsen, om hvor flerhodet og uskjønn «den kompakte majoritet» kan oppleves av enkeltstem­mer som prøver sin frihet. Men lenger enn det bør det vel kanskje ikke trekkes.

Ekstranumm­eret var også

sig- nert komponist Vigulf, inspirert av hans egne hjemtrakte­r, med tittelen «Sunnmørsaf­ten».

fin avslutning for en konsertere­nde Grand Duo. Takk for besøket!

En melodisk og

 ?? TEGNING: ARILD ANDRESEN ?? KONSERT: Roger Arve Vigulf på klarinett, her fanget inn av streken til Arild Andresen, under konserten på rådhuset onsdag kveld.
TEGNING: ARILD ANDRESEN KONSERT: Roger Arve Vigulf på klarinett, her fanget inn av streken til Arild Andresen, under konserten på rådhuset onsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway