Grimstad Adressetidende

– Idyllen vil forsvinne med ny sjømerking

Mangeårig leder i byselskape­t skjærgårds­komite, Stein Reinholt Jensen, begrunner i dette innlegget hvorfor han går imot nymerking av Smørsund.

- DEBATT Stein Reinholt Jensen

Lesernes mening: Smørsund

er i fokus for tiden på grunn av den planlagte nye, moderne merkingen av innseiling­en fra Svartskjær til Ulehauet. Private, foreninger og aktuelle organisasj­oner er blitt oppfordret til å komme med sine meninger angående merkingen.

Undertegne­de sender inn

dette innlegget som privatpers­on. Til orienterin­g så har jeg vært leder av Byselselsk­apets skjærgårds­komite i flere år. Jeg er for tiden varamann til styret og er også medlem av kystlaget og sjømannsfo­reningen som alle er blitt oppfordret til å komme med sine meninger ang. merkingen.

Alle uttalelser som

jeg har sett hittil går inn for å beholde nåværende merking med unntagelse av Grimstad Motorbåtfo­rening. Jeg har vanskelig for å tro at dette er et styrevedta­k i GM, men heller en enmannsutt­alelse.

Jeg har brukt

og bruker skjærgårde­n vår relativt mye fra tidlig på våren til sent på høsten. I sommer har jeg naturligvi­s hatt fokus på bruken av Smørsund og hvordan den blir brukt både av tilreisend­e og lokale på grunn av den planlagte nye merkingen. Etterliber­aliseringe­n av vannskuter reglenes å har naturligvi­s disse vært i fokus. Her er det ingen tvil om at det er disse farkostene og pla- nende småbåter som ignorerer regelverke­t mest.

Noen positive unntagelse­r

er det naturligvi­s. Men hva skal en si når en ser fire vannskuter­e som herjer på Grimstadfj­orden en søndags ettermidda­g og tydeligvis sikter på svømmende fugler og etterpå forsvinner ut Smørsund i 40 til 50 knops fart? For slike individer nytter det naturligvi­s hverken med merking eller lover.

Det er Kystverket

som planlegger nymerkinge­n. Ingen kan leve av nostalgi og gamle minner, men er denne nymerkinge­n nødvendig for allmenhete­n og for lokale fiskere? Det tviler jeg på. Hvis en følger nåværende merking så er det ikke noe problem heller for besøkende turister. «Alle» har idag GPS hvor leia er tydelig merket. Det eneste av merking som jeg synes mangler er en stake på Fuglebåen ved Ulehauet. Da synes jeg heller Kystverket burde friske opp de to hvitmalte flekkene på Østre og Vestre Svertingen i første omgang, de er nå nærmest usynlige for de fleste.

Vedlagt dette innlegget

har jeg sendt med et bilde tatt i måneskinn i Smørsund en septemberk­veld i fjor. Den som kjenner sin besøkelses­tid kan oppleve det samme i disse dager med fullmåne og klart, fint og stille høstvær. Denne idyllen vil uten tvil forsvinne med den planlagte nymerkinge­n.

 ??  ?? RØD SOLNEDGANG: Vi ser et par av dagens sjømerker. «Denne idyllen vil uten tvil forsvinne med den planlagte nymerkinge­n», skriver Stein Reinholt Jensen i dette innlegget.
RØD SOLNEDGANG: Vi ser et par av dagens sjømerker. «Denne idyllen vil uten tvil forsvinne med den planlagte nymerkinge­n», skriver Stein Reinholt Jensen i dette innlegget.
 ??  ?? STEMNING: Smørsund i lyset fra fullmånen.
STEMNING: Smørsund i lyset fra fullmånen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway