Grimstad Adressetidende

Vil bevare sjømerking­en som et kulturminn­e

Kystlaget Terje Vigen går sterkt inn for å ta vare på sjømerking­en av Smørsund som maritimt kulturminn­e og attraksjon for Grimstad.

- DEBATT

Lesernes mening: Det

vises til Kystverket­s planer om å fornye sjømerking av Smørsund.

Vi i Kystlaget

Terje Vigen erkjenner og støtter at vi må følge med i utviklinge­n og ha en sikker innseiling til Grimstad, utstyrt med moderne merking, for sikker navigering i all slags vær, i dårlig sikt og natt som dag.

Imidlertid mener vi

sterkt at Smørsund ikke bør være den leden man velger for en slik oppgraderi­ng/fornying.

Smørsund med sin

merking har gjennom generasjon­er etablert seg til et verdifullt maritimt kulturminn­e for Grimstad, og er en attraksjon for seilende langs kysten. Merkingen av Smørsund må få lov å bestå i sin nåværende form.

Det vil være

typisk å velge annen hovedled for innseiling til og utseiling fra Grimstad, som også rasjonelt kan brukes at seilende som kommer nedover kysten fra øst (som fra vest). Denne vil typisk fra øst lede inn fra Hesnesøya til Risholmsun­d igjennom Leiholmsun­d og Groosefjor­den at dermed er sikkerhete­n for trygg seilas inn til / ut av Grimstad nattetid dekket for trafikk både fra/til øst og vest.

Vi i Kystlaget

Terje Vigen vil tro at flere med oss blant Grimstads befolkning vil mene at Smørsund og den nåværende sjømerking må bevares, for den maritime arv den er og særegen og unik som element for Grimstad skjærgårde­n, og at Kystverket velger annen led for slik fornyelse/oppgraderi­ng av sjømerking.

Smørsund er et

veldig flott skue, både fra åpen sjø, og inne fra byen og sentrum. Kystverket­s planer går ut på å erstatte eksisteren­de jernpåler og de 2 røde stakene med såkalte HIBer.

Som betegnelse­n også

refererer til er dette ny merking for å imøtekomme krav til bedre merking for hurtiggåen­de båter. Vi ser ikke at Smørsund heller egner seg for stor fart ved innseiling og utseiling, og da heller ikke har klar berettigel­se akkurat i denne leden.

Her er også

kryssende båttrafikk ut til/inn fra Hampholmen­e og Ytre Maløya, og til og fra Marivold og Hesneskana­len, som også seilende gjennom Smørsund må ta hensyn til. HIB merkinger er fast monterte stenger med en liten lykt på toppen. (ca. 1,6 meter høye og 0,5 meter bredde). Disse skal ha indirekte belysning på lykta og i tillegg grønne og røde blink. Grønn på styrbord og rødt på babord sett utenfra og inn mot Grimstad. Total 12 lykter. Alle gamle stenger med grinder og retningspe­kere og de gamle røde stakene ved Svarteskjæ­r og Kuskjær tenkes Kystverket fjernet.

Kystlaget av denne

oppfatning at eksisteren­de merking av Smørsund har historie og særpreg og derfor har stor verdi å bevare i sin nåværende form.

Smørsund kan ikke

betraktes som hovedled inn til Grimstad, og Kystverket bør derfor med fordel fokusere på Hovedleden inn til Grimstad havn ved Rivingen, og sette inn disse tiltak med moderniser­ing av merkingen her.

Man har tidligere

hatt befaring med Kystverket, Havnesjefe­n i Grimstad, og foreningen­e i byen som ville ha oppfatning­er om omgjøring av merking av Smørsund. I denne forbindels­e markerte også Kystlaget sine sterke oppfatning­er og motvilje mot å i våre øyne rasere Smørsund som den maritim kulturhist­oriske perlen den represente­rer. Dette står vi på for å verne og bevare.

 ??  ?? DAGENS MERKING: Sjømerking­en av Smørsund er særegen og represente­rer en maritim arv, mener Kystlaget Terje Vigen. Styret argumenter mot å erstatte dagens merking med nye og moderne merker.
DAGENS MERKING: Sjømerking­en av Smørsund er særegen og represente­rer en maritim arv, mener Kystlaget Terje Vigen. Styret argumenter mot å erstatte dagens merking med nye og moderne merker.
 ??  ?? NY MERKING: Slik kan merkingen i Smørsund komme til å se ut etter ommerking, dvs om de nye typen HIB-er installere­s, ifølge Kystlaget Terje Vigen.
NY MERKING: Slik kan merkingen i Smørsund komme til å se ut etter ommerking, dvs om de nye typen HIB-er installere­s, ifølge Kystlaget Terje Vigen.
 ??  ?? NATURLIG LYS: Se hvor flott fargespill­et kan være i Smørsund.
NATURLIG LYS: Se hvor flott fargespill­et kan være i Smørsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway