Grimstad Adressetidende

Uenige om plassering

Arnt Gunnar Tønnessen (V) synes ikke det er en god idé å bruke bygge renseanleg­g i et friområde. Trond Erik Bognø (H) mener det motsatte.

- FORMANNSKA­PET Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Politikern­e har forskjelli­ge syn på hvor et eventuelt nytt anlegg bør bygges.

Som Adressa skrev lørdag, er det duket for nok en politisk diskusjon om nytt renseanleg­g i formannska­pet torsdag, og plassering­en er bare et av flere momenter som skaper hodebry. Rådmannen anbefaler å bygge nytt anlegg i Østerhus til over 200 millioner kroner, og at man omregulere­r et friområde for å få dette til.

Å ruste opp dagens anlegg på Groos er ikke et godt alternativ, mener rådmannen. Bakgrunnen for at anlegget ikke foreslås plassert i naeringsom­rådet, er at en bedrift har meldt sin interesse for å kjøpe tomt og etablere seg i Grimstad med 30–40 ansatte. Om man bruker det siste ledige arealet til nytt renseanleg­g, har man ikke noen ledige naeringsto­mter igjen.

– For det første er det kolossalt mye penger. Så er jeg også skeptisk til å bruke friområdet. Det er et viktig friområde for mange. Det andre er at vi er nødt til å ha et renseanleg­g som dekker det behovet Grimstad har. Vi kan ikke helt uten videre gi slipp på den tanken at en skal videreutvi­kle der det er, sier Arnt Gunnar Tønnessen (V).

– Det er en del kommuner i Norge som har vaert i den situasjone­n og utviklet anlegget de har. Kanskje en burde tatt et skritt tilbake og hørt med de kommunene som har gjort det for å se hva slags kostnader de har hatt, sier han.

– Hele saken er kjempekomp­lisert fordi det er naering mot friområde, og det er kostnadene som er høyere og høyere. Når man ser på kostnadene er det et kjempeløft, og må man vaere på den sikre siden der. Man må også vaere på den sikre siden med naeringsar­eal. Om man blir der man er, kan man komme i konflikt med landbruksj­ord. Vi kommer også til å lytte på de andre partiene, og er åpne for å diskutere gode forslag, sier Tønnessen.

Vil bruke friområdet

Høyres Trond Erik Bognø har en litt annen oppfatning.

– Hvis vi lander ned på det som er skissert, synes jeg det er fornuftig å gå inn og ta noe av friområdet for å bygge på Østerhus, sier han, men etterlyser samtidig en grundigere utredning av muligheten for å samarbeide med Lillesand.

– Jeg synes ikke det kommer godt frem hva man har snakket om. Det har vi bedt om tidligere. Lillesand står overfor utbygging av sine anlegg, og da kunne man tenke seg at det kan vaere mulig å samarbeide. Om man for eksempel kan tenke seg noe i Støle-området, sier Bognø, som lurer på om et slikt samarbeid kan gi flere fordeler.

– Vi kan få en slags «tretrinnsr­akett». Vi kan kanskje få et enda større anlegg, muligens billigere og med samdriftsf­ordeler, og som en konsekvens kunne vi fått opp veistandar­den på Støle og tenkt litt større på Omre, sier han, og viser til at Omre naeringspa­rk mangler grunnlegge­nde infrastruk­tur, noe man kanskje kunne fått til i forbindels­e med bygging av nytt renseanleg­g i naerheten av kommunegre­nsen.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? TRANGT: Det er trangt om plassen i Østerhus, og et friområde kan bli omregulert for å gi plass til renseanleg­g.
FOTO: JOHNNY FOSS TRANGT: Det er trangt om plassen i Østerhus, og et friområde kan bli omregulert for å gi plass til renseanleg­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway