Grimstad Adressetidende

Testdyrker søtpotet

De aller første søtpoteten­e i Norge blir i disse dager hentet opp av jorda på NIBIO Landvik.

- FORSKNINGS­PROSJEKT Marie Rosenborg Wadahl gavikar2@gat.no

De første søtpoteten­e som er dyrket i Norge, blir i disse dager høstet i Grimstad. NIBIO Landvik driver et forsøk for å se om det er mulig å få til den populaere søtpoteten i norsk jord. Prosjektle­der Erling Stubhaug er optimist.

Søtpotet har blitt på kort tid svaert populaert i Norge.

I dag blir søtpotet i hovedsak importert fra USA, og i løpet av de siste årene har bruken av søtpotet økt fra noen få tonn per år til at det i dag importeres ca. 4.000 tonn.

Baerekraft­ig

Prosjektet «Norsk Søtpotet» har som formål å undersøke muligheten for dyrking av søtpotet iher i landet og etablere en baerekraft­ig produksjon, samt produksjon av friskt settemater­iale.

Prosjektet er et toårig samarbeid mellom NIBIO Landvik og produksjon­sbedriften Bjertnaes & Hoel AS i Vestfold, og støttes av Grofondet.

Norsk søtpotet

Søtpotet er en rotgrønnsa­k og har derfor et bredere bruksområd­e enn vanlig potet.

Det er ingen botanisk slektskap mellom artene. Derfor er ikke søtpoteten utsatt for de samme sykdommene og skadedyren­e som poteten.

Søtpoteten inneholder mye A-vitaminer og har en søt smak på grunn av lettleseli­ge sukkerarte­r. Den trives best med høy temperatur over 25 grader og minimum 16 grader.

– Vi prøver ut ulike klimaforbe­drende tiltak som plast og fiberduk for å oppnå det optimale klimaet, sier prosjektle­der Erling Stubhaug ved NIBIO Landvik.

Utføring

– Vi importerer småplanter av søtpotet fra Israel, som vi lager nye planter av. Disse ble plantet ut i midten av april.

Den største utfordring­en er å lage friske og gode plantemate­riale for utplanting. Søtpoteten må tas opp i september/oktoberski­llet før jorda blir for kald og frosten kommer.

– Søtpoteten kan lagres på samme måten som potet, men må lagres mye varmere. Dette er noe vi må prøve på gjennom vinteren. Vi tester ut ulike sorter for å dyrke fram de som er best egnet for dyrking i vårt klima, og i tillegg finne den mest optimale dyrkingste­knikken, sier Stubhaug.

Optimistis­k

– Dette er et svaert spennende prosjekt, som ser veldig lovende ut. Det er moro å skape en ny kultur for bøndene som de kan tjene penger på, tilføyer han.

Målet er at Norge skal kutte ned på importen og bli mest mulig selvforsyn­t.

– Jeg tror at Grimstad har et stort potensial for dyrking av søtpotet. Grimstad har mange lange soldager, som bidrar til bedre kvalitet og smak på rotgrønnsa­ken. Vi tror at søtpoteten vil dyrkes langs kysten av Norge der det i dag dyrkes tidligpote­t, ved hjelp av klimaforbe­dredende tiltak som for eksempel plast og fiberduk. Vi håper på at i løpet av tre år så har vi en produksjon som kan komme ut til forbrukere­n i Norge.

Spennende

Gurine Seland, som er leder for Reddals pakkeriet, synes det er spennende og morsomt at de tester ut dyrking av søtpotet.

– Jeg tror at det er mange bønder som er nysgjerrig­e og som har lyst til nå prøve seg på den populaere grønnsaken. Selv om det høres krevende ut, ser man nå at det faktisk går an å dyrke søtpotet i Norge. Men jeg tror ikke at dette blir stort med det første, man må teste og laere. Det blir veldig spennende å følge dette prosjektet framover, sier Gurine Seland.

 ??  ?? FOTO: Marie Rosenborg Wadahl
FOTO: Marie Rosenborg Wadahl
 ??  ?? ORANSJE: Søtpoteten har en fin oransje farge, er søtere på smaken enn vanlig potet og inneholder mye vitaminer.
ORANSJE: Søtpoteten har en fin oransje farge, er søtere på smaken enn vanlig potet og inneholder mye vitaminer.
 ??  ?? SØTPOTET: Rotgrønnsa­ken er svaert populaer i Norge.-Det er viktig lage friske og gode planter for videre dyrking, sier Erling Stubhaug.
SØTPOTET: Rotgrønnsa­ken er svaert populaer i Norge.-Det er viktig lage friske og gode planter for videre dyrking, sier Erling Stubhaug.
 ??  ?? DYRKING: Søtpoteten trenger varm jord og høy temperatur for å kunne leve.
DYRKING: Søtpoteten trenger varm jord og høy temperatur for å kunne leve.
 ??  ?? POSITIV: Prosjektle­der Erling Stubhaug tror Grimstad har et stort potensial for dyrking av søtpotet. – Dette blir en ny kultur
POSITIV: Prosjektle­der Erling Stubhaug tror Grimstad har et stort potensial for dyrking av søtpotet. – Dette blir en ny kultur

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway