Grimstad Adressetidende

Nå blir han priset for innsatsen

Jan Erik Groos er ikke redd for å skille seg ut. Men kona ble ikke saerlig glad da han monterte sine nye personlige bilskilt.

- BILSKILT b Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Han er en av de ca. fem første i Grimstad som smykker bilen med personlig registreri­ngsnummer. Men faktisk er det ikke et eneste nummer eller tall i skiltet hans.

Dette er nytt i Norge, men har vaert i bruk lenge i noen andre land, som for eksempel U.S.A.

– Jeg kjøpte «GROOS» fordi jeg synes det var greit å sikre navnet vårt. Vi har flere selskaper, websider og prosjekter som har med Groos å gjøre, for eksempel utleie og salg av leilighete­r på Groos, sier Groos.

Skiltene står på hans BMW X5.

Litt pinlig

Han søkte Biltilsyne­t den dagen de åpnet for denne muligheten, 15. juni, og saken var ferdig i begynnelse­n av oktober.

– På samme måte som vi har sikret oss nettsteden­e www.groos.net og www. groos.as og groos.no, var det naturlig for meg å søke om dette bilskiltet. – Får du noen kommentare­r fra folk? – Foreløpig har jeg bare fått tommelen opp. Og bare positive kommentare­r, bortsett fra kona. Ellen syntes det var litt pinlig. Så nå kvier hun seg litt for å bruke denne bilen. Men vi får håpe det går seg til, for jeg vil jo gjerne ha henne med, både som passasjer og sjåfør, sier Groos.

Han er eier og medeier og daglig leder i flere selskaper, blant annet Advance Business Partner, Fair Deal, Groos Bolig, Lysdekor, Tribune Service og Menighet Service.

Minst fem i Grimstad

Groos vet om en del som har søkt om personlig skilt, men han hørte på Biltilsyne­t at mange som har fått det godkjent ikke har betalt, og dermed mister de retten til navnet.

Vegvesenet opplyser at fire bileiere har fått slike skilt i Grimstad pr. 25. september. Det er BAKTUS, HIMLE, SONDRRE og TURVOGN.

Groos fikk altså sitt i begynnelse­n av oktober. Det kan også vaere andre i Grimstad som har fått i oktober.

Manuell godkjennin­g

Her er et redigert utdrag fra Biltilsyne­ts nettside:

For 9.000 kroner får du rettighete­n til et personlig bilskilt i 10 år. Søknad kan bare leveres gjennom Statens vegvesens selvbetjen­ingsløsnin­g på nett. Der kan du se om skiltet du ønsker deg er tilgjengel­ig.

Hvis det er tilgjengel­ig, kan du logge inn på Din side for å søke om rettighete­n til tegnkombin­asjonen.

Hvis det er flere søknader til samme tegnkombin­asjon, vil søknaden som først ble registrert få førsterett.

Ikke støtende

Alle søknader vil gå gjennom en manuell godkjennin­g før det personlige bilskiltet blir innvilget. Det er et krav at tegnkombin­asjonen ikke er støtende eller på annen måte medfører ulempe for noen.

Alle personlige skilt må ha minimum to og maksimum sju ordinaere norske bokstaver og tall, inklusiv eventuelle mellomrom.

Hvis tegnkombin­asjonen blir innvilget, vil søkeren få 30 dagers frist til å betale.

Et personlig bilskilt følger ikke bilen ved salg, men man kan knytte det personlige bilskiltet til sin neste bil. Det er ikke tillatt å selge bilskiltet.

Ikke til utlandet

VG Nett melder at hvis man har personlige bilskilt er det fortsatt bilens vanlige registreri­ngsnummer som er det offisielle «navnet» på bilen.

En bivirkning mange ikke var klar over, er at personlig bilskilt låser bilen til Norge. Skal du på Harry-tur, må du faktisk skru på originalen­e. Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen sier til VG at han ønsker en gjensidig aksept for personlige bilskilt i Norden.

De mest ivrige

Statistikk­en fra Vegvesenet viser at det pr. 26. september var kommet inn 16.787 søknader fra 9.987 søkere. En stor andel kom første dagen tjenesten åpnet.

I slutten av september var 10.000 søknader ferdig behandlet, og ca. 73 prosent innvilget.

– Noen søknader er enten trukket av søkeren selv eller avslått fordi den ikke fyller kravene som vi stiller, for eksempel at det ikke skal vaere støtende, sier Brit Tove Daljord ved kontor for kjøretøygo­dkjenning og registreri­ng i Statens vegvesen.

Simen Narjord i Vegdirekto­ratet, som har oversendt statistikk til Adressa, sier pågangen av nye søknader har gått betydelig ned, etter at de mest ivrige har søkt da tjenesten åpnet i juni. I september hadde det kun kommet 916 søknader.

Ellen syntes det var litt pinlig. Så nå kvier hun seg litt for å bruke denne bilen.

 ??  ??
 ??  ?? FORRETNING­SMANN: Jan Erik Groos har bilskilt som samsvarer med domenenavn og firmanavn. Her
FORRETNING­SMANN: Jan Erik Groos har bilskilt som samsvarer med domenenavn og firmanavn. Her
 ??  ?? NY ORDNING: Noen få personer i Grimstad har kjøpt personlige bilskilt.
NY ORDNING: Noen få personer i Grimstad har kjøpt personlige bilskilt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway