Grimstad Adressetidende

Han får årets kulturpris

Knut Brautaset får årets kulturpris fra Grimstad kommune. Det har kulturog miljøutval­get vedtatt.

- KULTURPRIS­EN Kjetil Karlsen

– Det er jo gledelig at jeg får denne prisen selvfølgel­ig, men det aller første jeg tenkte da jeg fikk høre at jeg hadde blitt tildelt denne var at jeg vet om mange andre som hadde fortjent den vel så mye som meg. Jeg tenkte på folk jeg har beundret i forskjelli­ge sammenheng­er. Men gledelig altså.

Dette sier prisvinner Knut Brautaset til Adressa fredag.

Det var i kultur- og miljøutval­gets møte 18. oktober det ble vedtatt at årets kulturpris skal tildeles Knut Brautaset. Prisen går til Brautaset for hans innsats for å fremme lokalhisto­risk kunnskap og interesse, går det fram av en pressemeld­ing fra Grimstad kommune.

– Var det overrasken­de at det var din tur i år, synes du?

– Ja, dette var veldig overrasken­de og kom helt uventet på meg. Det må jeg virkelig si, sier han videre.

– Stort engasjemen­t

I utvalgets begrunnels­e

for årets tildeling står det følgende: «Knut Brautaset har et stort lokalhisto­risk engasjemen­t, og han bidrar til at Grimstads historie gjøres kjent og skriftligg­jøres, slik at den er tilgjengel­ig for andre interesser­te. Knut har i tillegg vaert leder i stiftelsen Ibseniana (inngått i det som nå er Stiftelsen Ibsen og Hamsun i Grimstad) som står bak den årlige litteratur­festivalen i Grimstad. Han har vaert styreleder i Stiftelsen Grimstad Bys Museum og arbeidet for å få etablert sjøfartsmu­seet i Hasseldale­n. Han er engasjert i Selskapet for Grimstad bys vel, og har skrevet flere bøker/artikler og foredrag som omhandler Grimstad bys historie. Knut Brautaset er en genuint interesser­t og kunnskapsr­ik person som betyr mye for byen vår.»

15.000 kroner pluss diplom

Prisen er på 15.000 kroner og et originalte­gnet diplom og kunstverk. I år er det Marit Moss Berg som har fått oppdraget med å levere et slikt kunstverk.

Kulturpris­en kan tildeles en enkeltpers­on, gruppe, institusjo­n eller frivillig organisasj­on som tilhører og har sitt virke i Grimstad, som gjør eller har gjort en saerlig fortjenstf­ull innsats for nyskaping og styrking av kulturlive­t i kommunen, står det i pressemeld­ingen.

– Det blir sagt at du har et «stort lokalhisto­risk engasjemen­t» og at du er «genuint interesser­t» og en «kunnskapsr­ik person som betyr mye for byen vår». Hva er det som er så spennende med lokalhisto­rie?

– Nå er jeg egentlig utdannet teknolog, så det historiske gjør jeg jo på amatørbasi­s, men jeg synes generelt sett at historie er veldig interessan­t. Jeg har mest interesser­t meg for 1800-tallet og det som skjedde i Grimstad da. Pluss at jeg er opptatt av det som fremstår som kulturelt interessan­t med bygninger og miljø og at dette bør bevares. I tillegg til at jeg, selvfølgel­ig, har vaert opptatt av Henrik Ibsen. Det jeg er mest stolt av å ha fått til de siste årene er faktisk er at jeg tok initiativ til å få renovert Ibsenmusee­t utendørs og at dette ble sikret. Det er det jeg er mest glad for å ha fått til, sier han.

Holder på så lenge helsa holder

– Hvor lenge vil du fortsette med å skrive, fortelle og bringe lokalhisto­rien videre?

– Så lenge vett og forstand er i behold og det er artig å drive med. Jeg begynner jo å dra på årene, men vi får se hvor lenge det holder, sier han.

Det er ennå ikke bestemt noen dato for noen prisen skal deles ut til Brautaset, men dette vil bli kunngjort senere.

 ?? ARKIVFOTO ?? FÅR HEDER OG AERE: Det er Knut Brautaset som i år blir tildelt Grimstad kommunes kulturpris. Det har kultur- og miljøutval­get bestemt.
ARKIVFOTO FÅR HEDER OG AERE: Det er Knut Brautaset som i år blir tildelt Grimstad kommunes kulturpris. Det har kultur- og miljøutval­get bestemt.
 ?? ARKIV ?? TRIVES BEST: Knut Brautaset er i sitt ess når han får kåsere om lokalhisto­rie, slik han gjorde her på Landvik bygdehus.
ARKIV TRIVES BEST: Knut Brautaset er i sitt ess når han får kåsere om lokalhisto­rie, slik han gjorde her på Landvik bygdehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway