Grimstad Adressetidende

– Forurolige­nde ensomhet blant unge i Grimstad

Selv om de fleste unge i Grimstad er fornøyd, forteller Ungdata-undersøkel­sen om økt stress, dårlig selvbilde og plager som hodepine, nakke og leddsmerte­r. Folkevalgt Ailen Roaas (Ap) viser til at de unge ønsker en mer tilgjengel­ig skolehelse­tjeneste.

- DEBATT Ailen Roaas Folkevalgt Ap

Lesernes mening: Ungdata-undersøkel­ser beskriver at ungdom i Norge og i Grimstad stort sett har det veldig bra. Resultaten­e viser at det store flertall av de unge er godt fornøyd med foreldrene sine, trives på skolen, ønsker gode resultater og gjennomfør­e utdanning. De unge drikker og røyker lite.

Det er mye positive data å lese om våre unge. Veltilpass­ede unge er flott, men går noe tapt i all fornøydhet­en? Og hva med dem som ikke kjenner de har en naturlig plass i all vellykketh­eten og alt de skal lykkes med?

Ungdata rapporten viser til data vi skal vaere spesielt oppmerksom­me på når det gjelder helse, og spesielt den psykiske helsen. Vi leser her om økning i opplevelse av stress, dårlig selvbilde, psykosomat­iske plager som hodepine, nakke og leddsmerte­r. Og depressive plager, – spesielt hos jenter. Kanskje er det mørketall hos gutter. Saerlig utfordring­er rundt depressivt stemningsl­eie og opplevelse av ensomhet er forurolige­nde.

Generelt er angst og depresjon de vanligste psykiske plager hos ungdom. Dette er grunn til å ta på største alvor.

Grimstad har også en urovekkend­e høy andel av unge uføre. Andel unge uføre har som hovedårsak at flere unge har psykiske lidelser. Nav oppgir at kanskje en av tre som i dag ender som ung ufør, ikke ville ha behøvd å bli det om de hadde fått hjelp tidlig nok. De etterlyser psykisk helsevern helt ned i tidlig barnealder.

Årsaker til psykiske lidelser er mange og sammensatt­e, og det er ikke slik at alle som i ung data undersøkel­sen oppgir psykiske plager blir unge uføre. Det er forskjell på psykiske plager og psykiske lidelser. Likevel er det grunn til å rope varsku. At årsaker er sammensatt­e må også speiles i at våre tiltak blir mange og varierte

Vi må lytte til våre unge. Hvilke tanker har de selv? De unge etterlyser bl.a. en bedre og mer tilgjengel­ig skolehelse­tjeneste og mer fokus på psykisk helse. Dahlske videregåen­de skole har gjennom noen år hatt psykiatris­k sykepleier som en del av skolehelse­tjenesten. Dette er organisert som et lavterskel­tilbud ved at psykiatris­k sykepleier er til stede på skolen faste dager og er tilgjengel­ig for samtaler med elevene. Psykiske helsearbei­dere oppleves som et godt forebyggen­de tiltak i skolen og vi vet at tidlig intervensj­on er vesentlig i psykisk sykdom.

Disse spørsmålen­e er sendt som forespørse­l til ordføreren:

Jeg er glad for et enstemmig kommunesty­revedtak fra juni i 2016 sier at det er ønskelig at psykisk helse blir en naturlig del av skolehelse­tjenesten.

Hvordan organisere­s dette kommunesty­revedtaket i praksis i skolene våre i dag?

Hvor mange psykiske helsearbei­dere

har per i dag tid på våre barne- og ungdomssko­ler og hvordan fungerer eventuelt dette?

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Ailen Roaas skriver om psykiske plager blant unge i kommunen. «Hvor mange psykiske helsearbei­dere har per i dag tid på våre barne- og ungdomssko­ler og hvordan fungerer eventuelt dette?», spør Roaas. Til venstre varaordfør­er Per Svenningse­n.
ARKIV INNLEGG: Ailen Roaas skriver om psykiske plager blant unge i kommunen. «Hvor mange psykiske helsearbei­dere har per i dag tid på våre barne- og ungdomssko­ler og hvordan fungerer eventuelt dette?», spør Roaas. Til venstre varaordfør­er Per Svenningse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway