Grimstad Adressetidende

Fiskerne vil merke Smørsund med lys

Fiskerne i Grimstad er enige, de vil ha lys ytterst i Smørsund. Noen ønsker også hele veien inn.

- SJØMERKING Yttervik

Byens fiskere er enige, de vil ha lys ytterst i Smørsund. Noen vil ha lys også hele veien inn.

Det strides om merkingene i Smørsund, noen mener at jernstaken­e som står der i dag er flotte og se på og bør bevares, mens andre mener de bør vike for bedre merking. Det har ført til flere leserinnle­gg i Adressa i den senere tid.

– Jeg reagerte da jeg leste leserinnle­ggene om merkingen, forteller fisker Dagfinn Pettersen. Han sitter også i styret i Grimstad fiskerlag.

– Det er rart, for dem som uttaler seg er de som ikke bruker skjaergård­en vinterstid, sier Pettersen.

Som fisker er han ute med båten sin hele året, og store deler av jobben hans foregår når det er mørkt, og ofte dårlig vaer.

– Vi fisker hele året gjennom, mens andre er ute med båten når det er sommer og lyst ute. Denne merkingen er for sikkerhete­n, og ikke for at noen skal kunne holde en større fart inn Smørsund, forklarer Pettersen. Der er det allerede fem knops grense.

– Vet noen hvor seint fem knop egentlig er? Det er ganske seint, legger han til. Om sommeren er det ikke noe problem, da er det lyst og lett å se.

– Men vi som fisker er ute hele året, når det er mørkt, når det er snø og tåke. Da kan det bli vanskelig å se og kjøre en båt, sier Pettersen.

Blir blendet

Etter ett døgn eller to ute på sjøen er det mest gunstig for fiskerne å ta raskeste veien «hjem» til fiskerbygg­a, og det er ikke via Groosefjor­den, det er gjennom Smørsund.

– Vi har kraftige bauglys på båten, men så fort det er nedbør i lufta så blendes man. Da hadde det vaert sikrere med lys på stakene, slik at man kunne seile trygt inn, sier han.

Noen av jernstaken­e med merking er rustet av helt nede.

– De kan stå i mange år til, men en isvinter tåler de neppe. De er flotte å se på, men de er der for sikkerhete­n, presiserer han.

Nylig var det et møte i fiskerlage­t, og da snakket fiskerne sammen om merkingen.

– Vi gikk inn for at vi ønsker lys på de ytterste stakene i Smørsund, for det er ikke alltid lett å se når det er så dårlig vaer at sjøen ruller over tønna på Svarteskja­er. Vi er ute i så dårlig vaer som det, sier Pettersen. Å kjøre i Smørsund kun på GPS vil ikke han gjøre.

– Og ikke er det lov heller, legger han til.

Fiskerne er enige

Fiskerne i Grimstad er enige om at de vil ha lys ytterst i Smørsund, noen ønsker også å ha det helt inn.

– Jeg vil gjerne ha det helt inn, for hverdagen vår, for vi som jobber på sjøen, vil jo bli mye lettere, sier han.

Pettersen er ute med den største fiskebåten i Grimstad, og inn Smørsund er trangt for 50 fots store båten som stikker fire meter dypt. I Smørsund er det kanskje fem meters dybde.

– Med den rette kursen går det bra, men ser man ikke godt nok, kan det bli vanskelig, sier han.

Det har blitt stadig flere som driver med fiske i Grimstad, og daglig er det flere båter som kjører gjennom Smørsund, året rundt. Selv har Pettersen trålet reker i 32 år, og er vant til å ferdes på sjøen.

– Jeg er vant til å kjøre båt, men om nettene er det ikke lett å se noe, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? BEDRE HVERDAG: Dagfinn Pettersen, sammen med sønnen Stig Pettersen og Ole Simonsen, syns de hadde fått en lettere hverdag på jobben med skikkelig merking.
BEDRE HVERDAG: Dagfinn Pettersen, sammen med sønnen Stig Pettersen og Ole Simonsen, syns de hadde fått en lettere hverdag på jobben med skikkelig merking.
 ??  ?? ERFAREN: Dagfinn Pettersen er vant til å ferdes på sjøen, men når det er vanskelige forhold, trengs det god merking.
ERFAREN: Dagfinn Pettersen er vant til å ferdes på sjøen, men når det er vanskelige forhold, trengs det god merking.
 ??  ?? STOR BÅT: Tråleren til Dagfinn Pettersen er 50 knop og stikker fire meter dypt. Da er det trangt gjennom Smørsund.
STOR BÅT: Tråleren til Dagfinn Pettersen er 50 knop og stikker fire meter dypt. Da er det trangt gjennom Smørsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway