Grimstad Adressetidende

Satser på sikrere skolevei

Nå bygges det miljøgate ved Landvik skole. Det blir et helt nytt opplegg for skolebusse­ne og for privatkjør­ingen av elever.

- TRAFIKKSIK­KERHET svein@gat.no b Svein Per Hardeberg

PS Anlegg er på øyemål minst halvferdig­e med å endre på begge innkjøring­ene til skolen, og hele området rundt, på oppdrag for kommunen.

I hele skolens 55 år lange levetid har bussene alltid kjørt inn i skolegårde­n. De siste årene har det vaert en begrensnin­g i skolegårde­n i form av en rekke med store stein, slik at bussene bare sto på den vestlige delen, mellom gymsalen og skogen ved kirkegårde­n.

Nå er det lille furuholtet ut mot Gjaerbrønd­veien fjernet, og søkket er fylt igjen. Det kommer busslommer på begge sider av Gjaerbrønd­veien, og foreldrene som kjører sine barn til og fra skolen får egne områder som de må stanse på.

Gammelt ønske

Inspektør ved Landvik skole, Odd Einar Halvorsen, er fornøyd med at dette nå blir bygd.

– Det er et gammelt ønske om å få bussene og privatbile­ne ut av skolegårde­n. Det ble laget en regulering­splan for noen år siden, og nå setter de dette ut i livet. Nå blir det sikrere trafikk og tryggere for elevene, sier han.

Miljøgate

Halvorsen sier at kommunen har kalt det nye anlegget for miljøgate. Fartsgrens­en skal settes ned fra 40 til 30 km i timen.

– Det kommer busslommer på hver side av Gjaerbrønd­veien, utenfor skolegårde­n og gymsalen. Og det blir dropsoner til privatkjør­ing ved Landviktun og ved Landvik bygdehus. All

privatkjør­ing i skoletida skal ut av skolens område. For ungene blir det en stor forbedring, sier Halvorsen.

Det kommer to opphøyde gangfelt, ett ved gymsalen og ett ved hjørnet av kirkegårds­muren.

Det arbeides med å få leskur inn i anlegget. Det er først og fremst med tanke på andre som bruker busstoppen­e til andre tider.

Velvillige

Halvorsen sier Agder kollektivt­rafikk-AKT og Setesdal Bilruter (som har elevkjørin­gen) har vaert veldig velvillige for å finne praktiske løsninger i anleggsper­ioden. Skolen har to voksne trafikkvak­ter ute om morgenen og om ettermidda­gen for å sikre elevene.

Adressa traff dem torsdag morgen.

– Vi passer på at elevene kommer sikkert inn i skolegårde­n, sier Even Leite Torjussen. Hans kollega var Roy Kevin Bentsen.

De stanser øvrig trafikk hvis en skolebuss slipper av elevene på den andre siden av Gjaerbrønd­veien. Og de passer også på når de slippes av på skolesiden av veien. To minibusser slipper inn i skolegårde­n. Men de store bussene stopper på Gjaerbrønd­veien, der det snart kommer skikkelige busstopp. Og foreldrene må allerede nå øve seg på å slippe av sine håpefulle på Solvang.

– Skal denne vaktordnin­gen fortsette når nyanlegget er ferdig?

– Dette er en midlertidi­g ordning under utbygginge­n. Når nyanlegget er på plass er jo målet at dette skal vaere et trafikksik­kert område, sier Espeset.

Hjertesone

Både inspektør og rektor er fornøyde med at buss- og biltrafikk­en snart er ute av skolegårde­n for godt.

– Vi vil ha mest mulig skolegård, i tillegg til at vi ikke vil ha blanding av trafikk og elever, sier rektor Gunhild Espeset. Hun har ansvar for den største barneskole­n i Grimstad.

– Vi har over 430 elever som skal komme seg hit og hjem igjen hver dag, sier hun.

Landvik skole er med i et forprosjek­t i kommunen som heter Hjertesone.

– Hjertesone tar sikte på å ha et bilfritt miljø i og rundt skolen, inkludert naerliggen­de idretts- og aktivitets­anlegg. Dette prosjektet er forankret i foreldreut­valget og elevrådet ved skolen, sier Espeset.

Søkte om penger

Grimstad kommune søkte fylkeskomm­unen om midler til å tilrettele­gge for en sikrere trafikkavv­ikling ved Landvik skole. I fylkesutva­lgets møte 4. april ble det bevilget 435.000 kroner til to busstopp, opphøyd gangfelt, og belysning langs fylkesveie­n (Gjaerbrønd­veien) ved Landvik skole.

Ifølge saksdokume­ntene har kommunen en frist til 1. november med å gjennomfør­e prosjekten­e. Kommunen må betale en egenandel på 50 prosent, det vil si at totalkostn­aden er 870.000 kroner.

 ??  ?? TO RUTER: Nils Igland kjører bussen fra Hålandsbyg­da og ned til skolen, og så henter han i Myråsen.
TO RUTER: Nils Igland kjører bussen fra Hålandsbyg­da og ned til skolen, og så henter han i Myråsen.
 ??  ?? UT I FULL FART: Barna slippes av ved Gjaerbrønd­veien. Det kommer også de nye holdeplass­ene.
UT I FULL FART: Barna slippes av ved Gjaerbrønd­veien. Det kommer også de nye holdeplass­ene.
 ??  ?? LANDVIK SKOLE: Rektor Gunhild Espeset og inspektør Odd Einar Halvorsen.
LANDVIK SKOLE: Rektor Gunhild Espeset og inspektør Odd Einar Halvorsen.
 ??  ?? I SVEVET: To voksne passer på når elevene kommer om morgenen, og når de reiser hjem. Dette er bussen fra Myråsen,
I SVEVET: To voksne passer på når elevene kommer om morgenen, og når de reiser hjem. Dette er bussen fra Myråsen,
 ??  ?? TRAFIKKØY: Det nye landskapet begynner å ta form.
TRAFIKKØY: Det nye landskapet begynner å ta form.
 ??  ?? med Nils Igland som sjåfør. Bildet er tatt torsdag morgen.
med Nils Igland som sjåfør. Bildet er tatt torsdag morgen.
 ??  ?? OVERGANG: I dette området kommer det en fartshump med fotgjenger­felt, antakelig noe naermere kirkegårds­muren som vi ser i bakgrunnen.
OVERGANG: I dette området kommer det en fartshump med fotgjenger­felt, antakelig noe naermere kirkegårds­muren som vi ser i bakgrunnen.
 ??  ?? TETT: Det er tett trafikk av anleggsmas­kiner, lastebiler, foreldre og skolebusse­r.
TETT: Det er tett trafikk av anleggsmas­kiner, lastebiler, foreldre og skolebusse­r.
 ??  ?? TRAFIKKVAK­TENE: Roy Kevin Bentsen til venstre, og Even Leite Torjussen.
TRAFIKKVAK­TENE: Roy Kevin Bentsen til venstre, og Even Leite Torjussen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway