Grimstad Adressetidende

Frykter ingen vil varsle igjen

Ragnar Holvik tror ikke han hadde klart å holde seg oppegående uten støtten han har fått etter at han sto fram som varsler. Samtidig er han usikker på egen fremtid og dypt bekymret for varslingsk­limaet i kommunen.

- HELSEKJØPS­AKEN Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Ragnar Holvik tror det vil gå lang tid før noen vil varsle om kritikkver­dige forhold i Grimstad kommune.

15 måneder har gått siden han varslet ledelsen i Grimstad kommune om omfattende brudd på kommunens regelverk og lov om offentlige anskaffels­er. Varselet skulle føre til den såkalte helsekjøps­aken, hvor det kom fram at kommunen i årevis hadde kjøpt helsetjene­ster på ulovlig vis. Etter å ha stått fram offentlig som varsler i saken i februar i år, opplevde Holvik det han beskriver som en kald skulder sin arbeidsgiv­er Grimstad kommune, og har siden vaert sykemeldt. Situasjone­n har også rammet flere enn Holvik selv.

– Dette rammer familien. Jeg har vaert sykemeldt siden mars, og min kone har vaert sykemeldt nå i høst. Det er knyttet til denne saken og den belastning­en den har. Den foregår i en kommune hvor mye er oversiktli­g og mange kjenner hverandre. Derfor kommer problemati­kk knyttet til dette veldig naert, sier Holvik, som føler seg dårlig ivaretatt som varsler.

– Jeg sitter og hører på kommunesty­ret og administra­tive ledere som snakker med store ord om hvor viktig det er å varsle, men jeg opplever selv en helt annen virkelighe­t. Jeg opplever at jeg har blitt støtt ut.

Holvik kaller behandling­en han har fått på arbeidspla­ssen som «en følelsesme­ssig knyttneve» mot ham, og beskriver sin egen situasjon på rådhuset som utrygg.

Glad for anerkjenne­lsen

Nylig ble han nominert som en av to kandidater til prisen «Årets modigste» av Kommunal rapport.

– For min del betyr det en anerkjenne­lse for at jeg har stått fram og varslet. Jeg gjorde noe mange andre kunne og burde ha gjort, men jeg sto fram. Det er en anerkjenne­lse for den vanskelige situasjone­n jeg har stått i, og at jeg har stått åpent fram som varsler. Det er også en anerkjenne­lse for å bruke ytringsfri­heten som ansatt.

Holvik har også fått støtte fra mange andre hold.

– Det å få støtte fra innbyggere, som det har vaert masse støtte fra, og støtte fra kjente og ukjente personer fra mange kanter av landet, det betyr veldig mye. Det betyr at jeg i dag er oppegående, og jeg står støtt. Jeg står for det jeg har varslet om, og det jeg har sagt om kommunens utfordring­er. Jeg har jobbet i Grimstad kommune på 28 år på overordnet nivå, og kjenner godt til kommunens utfordring­er. Jeg tror det er veldig viktig at en åpen kommune har mot til å ta en åpen debatt om kritikkver­dige forhold så en kan laere av disse. Jeg har forsøkt å ta opp kritikkver­dige forhold, men har blitt møtt av en vegg, sier Holvik.

Han har inntrykk av at han langt fra er den eneste.

– Jeg blir kontaktet av andre ansatte og av innbyggere som har det vanskelig i møte med kommunen. Det er folk som tar opp problemer og kritikkver­dige forhold, som opplever det samme som meg. Jeg er bekymret for at det jeg opplever også er noe andre møter i sitt møte med Grimstad kommune.

Bedre forberedt denne gang

Holvik har også tidligere vaert gjennom en vanskelig tid som ansatt i kommunen. I 2003 ble han fjernet som barnas representa­nt, men fikk senere oppreisnin­g.

– Det er tankevekke­nde at jeg opplever dette for annen gang. Å bli fjernet som barnas representa­nt i 2003 var uendelig brutalt, og det tok lang tid å reise seg. Jeg fikk fullt medhold, oppreisnin­g, erstatning og beklagelse. Helsekjøps­aken er en parallell. Da prøvde jeg å ivareta barns interesser og varsle om kritikkver­dige forhold. Nå har jeg varslet om helsekjøps­aken, og jeg tror alle ser at varselet er blitt stadfestet av revisjonen og BDO, sier han.

– I min situasjon har det vaert veldig nyttig å ha erfaringen fra 2003-2005, for jeg klarte å komme meg godt ut av situasjone­n, både ved å håndtere meg selv, og ved å se hvordan et maktappara­t opererer på godt og vondt. Denne gangen har jeg vaert bedre forberedt på de brutale tingene som skjer enn jeg var den gangen. Det er stygt, det jeg opplever, og det er mye verre enn offentligh­eten blir kjent med. Jeg håper kommunesty­ret tar dette på alvor og ser at denne saken handler ikke bare om meg, men om hvordan andre mennesker i dag og i fremtiden som fremmer kritikkver­dige forhold og ytrer seg kritisk blir behandlet. Spørsmålet er: hva slags lokaldemok­rati ønsker de folkevalgt­e i Grimstad?

Vil tilbake i januar

– Hvordan ser du din egen fremtid med jobben?

– Min fremtid er veldig usikker. Jeg opplever det som veldig urettferdi­g at det er jeg som varsler som må ta konsekvens­ene med helsekjøps­aken. I dag klarer jeg ikke å se for meg at jeg kan komme tilbake på jobb på rådhuset. Det kan hende at den muligheten åpner seg igjen, men nå kan jeg ikke se det for meg. Jeg vil prøve å komme tilbake på jobb i januar, men jeg har bedt om å kunne ha en pult på Dømmesmoen. Jeg opplever at min arbeidssit­uasjon på rådhuset ikke er vennlig. Det er utrygt. De sier de ønsker meg tilbake, men i praksis oppleves det motsatt. De sier varsling er viktig, men jeg opplever noe helt annet når jeg varsler.

– Hvordan tror du denne saken påvirker klimaet for mulige varslere i fremtiden?

– Kommunikas­jonen og det jeg opplever er veldig tydelig. En må ikke varsle på toppledels­en i Grimstad kommune. Det er rett og slett helsefarli­g. Det er kommunesty­ret som har ansvar for å rydde opp i disse forholdene. Jeg tror det vil ta lang tid før noen vil oppfatte at det er trygt å varsle i Grimstad kommune, og det er veldig trist.

– Vi har et arbeid å gjøre

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) har følgende kommentar til Holviks bekymring for varslerkli­maet i kommunen:

– Vi gjennomfør­te en undersøkel­se som viste at det var flere i Grimstad som syntes det var trygt å varsle enn tilsvarend­e landsdekke­nde undersøkel­ser har vist, men vi har et arbeid å gjøre med å gjøre det enda tryggere å varsle, og å få gode rutiner for de som ønsker å varsle. Det er viktig å sende ut et signal til ansatte i Grimstad kommune om at det ikke trenger å bli på samme måte som i innkjøpssa­ken.

Jeg tror det vil ta lang tid før noen vil oppfatte at det er trygt å varsle i Grimstad kommune, og det er veldig trist. Ragnar Holvik, varsler

 ??  ?? TØFT: Ragnar Holvik beskrver det siste året som forferdeli­g, men er glad for støtten fra kjente og ukjente etter at han sto frem som varsleren i helsekjøps­aken.
TØFT: Ragnar Holvik beskrver det siste året som forferdeli­g, men er glad for støtten fra kjente og ukjente etter at han sto frem som varsleren i helsekjøps­aken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway